REVIEWSimple Audio

Muziek


Redactie HiFi.nl | 25 februari 2013 | Simple Audio

Op het apparaat zitten zoals gezegd geen bedieningselementen, en ook naar een afstandsbediening zoek je tevergeefs. Dat laatste is eerder regel dan uitzondering bij streaming audio apparaten. Want iedereen wil natuurlijk zijn smartphone of tablet gebruiken om zo'n apparaat te bedienen. Als je een iPhone of een iPad hebt, dan kan je die gebruiken voor de bediening van de Roomplayers. Met Android kan het echter (nog) niet. De GUI – graphic user interface – van de Roomplayers is best okee, maar in vergelijking met de GUI van Sonos moet hij de duimen leggen. Daarbij is de GUI op maat van de iPhone geschreven, waardoor één en ander er op het scherm van de veel grotere iPad niet echt fraai uitziet. Daarbij zijn er ook wel wat problemen te bespeuren met betrekking tot de communicatie met de muziekbibliotheek. Zo lukt het ons niet om muziek door te spoelen – een track skippen lukt wel zonder problemen – en we krijgen ook de playlists uit iTunes niet opgestart.

Vervelend ook dat de Roomplayer geen 'gapless' muziekweergave ondersteunt. Dat betekent concreet dat er na elk muziekstuk sowieso een korte pauze zal zijn. Zelfs al horen de tracks naadloos op elkaar te volgen – zoals dat vaak in de klassieke muziek het geval is -, of in elkaar over te vloeien, wat dikwijls gebeurt met producties uit de dancehoek.

Geluid
Gezien de prijsstelling, het uiterlijk en de mogelijkheden die de twee Roomplayers bieden, is de neiging groot om ze te vergelijken met de Sonos Connect en Connect:Amp modellen. Als we switchen tussen de digitale uitgang van de Sonos Connect en die van de Roomplayer I - met dezelfde muziekbestanden als bron, uiteraard -, dan blijkt de Roomplayer I nog net iets beter uit de verf te komen dan de Sonos.

Simple Audio op de New Music Show 2012 ((C) Robin Looy)

En, make no mistake, de Sonos is al heel erg goed. Het Simple Audio apparaat laat echter nog wat meer details horen en legt meer autoriteit in het geluid. Het klinkt ook wat meer solide en relaxed, allemaal. Wat die details betreft: je hoort bijvoorbeeld beter welke bekende galm- en delay-effecten er gebruikt werden in sommige opnames. Op de Simple Audio vallen ook zaken op zoals de volumeverschillen in de baslijnvan de bekende track 'Take Five' van Dave Brubeck.

Wat nu?
De geboden geluidskwaliteit is in verhouding tot de vraagprijs absoluut uitstekend. Daar staat tegenover dat de gebruikservaring niet helemaal top is en dat de onmogelijkheid om muziekbestanden 'gapless' weer te geven als hinderlijk kan ervaren worden. Maar als Simple Audio dit middels een software upgrade weet recht te fietsen – dat zou zomaar kunnen -, dan hebben we hier te maken met een regelrechte topper...

Aanvullende informatie:
Simple Audio Roomplayer I: € 699 / Roomplayer II: € 599
Homeplug: € 69

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Klinkt uitstekend
+ Scherpe prijs
+ Flexibele integratiemogelijkheden via stroomnetwerk

- User interface kan beter
- Geen 'gapless' muziekweergave

EDITORS' CHOICE