Plug and play met SKAA

Plug-and-play is een term waarmee veel fabrikanten in het verleden behoorlijk de mist zijn ingegaan omdat de praktijk vaak anders was dan de theorie. De installatie van dit AirStream WS100 systeem is echter helemaal plug-and-play en heel simpel. Je steekt de stekker van de voeding in het stopcontact, je steekt de USB-stick in je computer en zodra je deze USB-stick hebt geselecteerd als weergaveapparaat in je computer heb je ook geluid.

De USB-Stick wordt door de computer direct herkend als een zogenaamde SKAA transmitter. SKAA is een nieuw protocol dat speciaal is ontwikkeld voor het draadloos transporteren van audio. SKAA opereert binnen dezelfde 2,4GHz band als bijvoorbeeld BlueTooth of WiFi maar SKAA heeft verder niks met deze protocollen te maken. Het SKAA protocol maakt gebruik van een speciale HPX codec waarbij een digitaal 16-bit/48kHz signaal wordt gereduceerd tot een 5-bit datastroom. Door deze compacte datastroom kan SKAA een snelle en betrouwbare transmissie waarborgen zonder storingen, drop-outs of lange vertragingstijden zoals bij sommige andere draadloze oplossingen.

De HPX codec is net als bij mp3 of wma een lossy datareductie techniek maar volgens de bedenkers van SKAA (Eleven Engineering Inc.) nauwelijks te onderscheiden van het origineel en dus zeer geschikt voor hoogwaardige audioweergave. Het bereik van de SKAA transmitter is volgens Monitor Audio ongeveer 10m maar afstanden tot 30m zijn in de praktijk mogelijk (ook volgens de specificaties van Eleven Engineering Inc.).

 


EDITORS' CHOICE