REVIEWOnkyo

Opstellen, inmeten en spelen met de Onkyo TX-NR616

Eric de Boer | 24 september 2012 | Onkyo | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Goed, dan zijn er nog enkele noemenswaardige zaken. Allereerst is de Onkyo TX-NR616 receiver een tweede generatie 4K receiver van dit merk. Naast upscaling naar Full HD (1080 x 1920 pixels) is de receiver geschikt om beelden naar 4K ofwel 4096 bij 2160 pixels. Met het oog op de toekomst, dus. De receiver bezit acht HDMI-ingangen die allen 3D ondersteunen. Eén van de twee HDMI-uitgangen ondersteunt Audio return Channel voor het digitale geluidssignaal vanuit de televisie. Een set kan tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder. De achtste HDMI-ingang bevindt zich aan de voorkant en ondersteunt MHL (Mobile High Definition Link) om HD-content vanaf een smartphone of tablet met ondersteuning voor meerkanaals audio af te spelen. De usb-ingang aan de rechtervoorzijde van de receiver ondersteunt ook iDevices en laadt deze ook op. Er staan de gebruiker vier digitale ingangen ter beschikking die naar Burr Brown DAC’s (192kHz/24bit) leiden, zes analoge stereo-ingangen, een dubbele subwooferuitgang en twee zone-aansturingen. Redelijk compleet, dus.

Wat wel wordt gemist is de meerkanaals analoge in- en uitgang. Sacd moet dus via HDMI ondersteund worden en dat is helaas niet bij alle multispelers het geval. Ook is het aansluiten van een losse eindversterker niet mogelijk. De luidsprekerklemmen zijn normaal afgewerkt, maar wel geschikt voor banaanstekkers. De receiver wordt geleverd met een Audyssey inmeetmicrofoon, een afstandsbediening, een antenne en een handleiding op cd-rom en op papier. Aan het gemak van de eigenaar is ook gedacht, de Onkyo TX-NR616 wordt namelijk standaard geleverd met stickers om op de luidsprekerkabels te plakken om verwarring te voorkomen. De 32bit DSP-chip is eventueel uit te schakelen om een beter stereo- of surroundgeluid te kunnen creëren en om het geheel af te maken is er zelfs een Onkyo bedienings-App te krijgen.

Installeren
Het eerste wat me opvalt tijdens het uitpakken en installeren van de home cinema receiver is het gewicht. De receiver weegt toch een nette 13,5 kilogram, ondanks de lagere prijsstelling. Standaard in deze klasse is het geïntegreerde, ongeaarde netsnoer. De grote stickers die op de voorkant van de receiver prijken zijn gelukkig te verwijderen. De Onkyo TX-NR616 neemt plaats in mijn ruime hifimeubel, die ik afgelopen jaar op maat heb laten maken van gebruikt steigerhout. Na het bepalen van de fase besluit ik om de versterker van passende speakers te voorzien, aangezien mijn eigen voorluidsprekers een beetje teveel van het goede zouden zijn voor de eindversterkers van de Onkyo. Afgezien van de onnozele verhouding, natuurlijk.

Ik kies voor een set voorhanden zijnde Yamaha monitorspeakers (type NS-333) voor surround en mijn normaliter als surroundweergevers werkende Monitor Audio Monitor 3 vloerstaanders als frontspeaker. De subwoofer is van JBL en de centerspeaker is van Dali. Als bronnen dienden het netwerk, een LG Blu-ray speler, een usb-stick met films en muziek van goede kwaliteit en mijn Panasonic plasmatelevisie. Vrij ‘gewone’ apparaten in een hedendaagse woning en gezien de prijsklasse van de Onkyo bewust gekozen. De bekabeling was grotendeels van OxyPure/ Profigold voor beeld (HDMI) en van InAkustik en Vivanco voor de speakers. Afgezien van een aparte stroomgroep met PS Audio stroomvoorziening heb ik voor deze recensie geen gebruik gemaakt van luxe tweaks of high-end bekabeling, ook weer een bewuste keuze. Dat gebeurt in veel ‘gewone’ huiskamers ook niet.

De eerste set-up is simpel. Je volgt het menu op het scherm (in Nederlands) en stap voor stap wordt je door de menu’s heengeleid. De Onkyo TX-NR616 geeft precies aan wat er moet gebeuren en een drievoudige audiocalibratie middels de Audyssey inmeetmicrofoon geeft een op drie zitplaatsen geoptimaliseerde instelling aan de speakeruitgangen. Natuurlijk zijn er mooiere grafische interfaces, maar ik heb het afgelopen jaar ook receivers in huis gehad die het met een minder mooi of overzichtelijk uiterlijk moesten doen. Het toewijzen van ingangen is simpel en ik moet bekennen dat de Onkyo erg goed overweg kan gaan met het overschakelen tussen ingangen en de ARC ondersteunende HDMI-aansluiting. Ook dat heb ik dit jaar wel anders gezien. Qua software zit het dus wel snor met deze receiver. De Onkyo wordt ook ingezet als stereo versterker (wel goed opletten dat de in het menu in te stellen ‘Loudness Plus’ uitstaat) voor usb-, netwerk en analoge weergave vanaf een platenspeler met losse phonotrap. Het betreft een nieuwe receiver die de importeur me heeft gezonden, maar met het veelvuldige gebruik is de Onkyo al vrij snel ingespeeld.

MERK





EDITORS' CHOICE