Het merk Onkyo heeft een naam hoog te houden als het gaat om het produceren van home cinema receivers. Elk jaar worden de laatste technieken weer bijgewerkt en verrast het merk vriend en vijand met een compleet nieuwe serie receivers die bol staan van de specificaties, ondersteunde formaten en niet in de laatste plaats het opgegeven vermogen per kanaal.
Natuurlijk is het leuk om een luxe home cinema receiver uit te proberen, maar de cijfers van onder andere GFK laten zien dat de grootste markt in West-Europa voor deze artikelsoort zich toch in een wat schappelijker prijssegment bevindt. Onder het motto ‘U vraagt, wij draaien’ kozen we een complete home cinema receiver uit een populaire prijsklasse.
Het werd de Onkyo TX-NR616. Deze receiver behoort in het lagere prijssegment van het Japanse merk dat over enkele jaren haar zeventigste verjaardag mag vieren. De receiver bezit een waslijst aan functies, evenals zijn voorganger die meermaals bekroond werd door de internationale pers. Bij mij rijst de vraag wie in een dergelijk segment een receiver zou willen aanschaffen. De doelgroep van home cinema versterkers, processoren en receivers ligt namelijk al jaren in een tweespalt. De eerste groep wil een zo krachtig mogelijke set met een voorversterker annex beeldprocessor. Het voordeel is dat je kan investeren in deugdelijke eindversterkers, een goede beamer of flatscreen televisie en de nieuwe technieken –het gaat immers om puristen- bij kan benen door zo af en toe de processor te updaten of te vervangen. De tweede –en vele malen grotere- doelgroep bestaat uit film- en muziekliefhebbers die nog steeds willen genieten van surroundgeluid voor film, tv, games en beeldmateriaal op het netwerk, beeldplaat en niet in de laatste plaats vanaf de On-demand leveranciers. We spreken inmiddels eerder over een vervangingsmarkt, aangezien de meeste kopers van een nieuwe home theater receiver willen upgraden vanaf een home cinema set of een receiver en daarmee gelijk weer voor langere tijd up-to-date pogen te zijn. En je moet dan ook wel met veel zaken rekening houden!
Specificaties en certificaten
Onkyo is al jaren meester in het compleet uitvoeren van haar home cinemaproducten. De TX-NR616 is daar dan ook geen uitzondering op. Ik zou gerust meerdere pagina’s van deze website kunnen vullen met de complete specificaties en certificeringen, maar ik vrees dat de leesbaarheid van de recensie dan aardig in het gedrang zal gaan komen. In elk geval is het vermeldenswaardig dat de Onkyo TX-NR616 is voorzien van het nieuwste certificaat van Lucas Film: THX® Select2 Plus. Deze op drie modellen na goedkoopste receiver uit de TX-range van het merk is de eerste die dit certificaat mag dragen. De 7.2-kanaals receiver bezit daarnaast ook nog Audyssey DSX Expansion, wat inhoudt dat er twee extra frontspeakers op een wat grotere hoogte gemonteerd kunnen worden. Hoewel mijn kijk- en luisterruimte zich hier niet voor leent kan ik me indenken dat de beloofde extra dimensie aan het surroundgeluid voor de liefhebber een pré genoemd mag worden.
De zeven eindversterkers zijn discreet opgebouwd en moeten per kanaal 160 Watt vermogen opleveren (bij 6 Ohm weerstand). Het versterkergedeelte is voorzien van Onkyo’s WRAT-techniek, wat staat voor Wide Range Amplifier Technology en middels een drievoudige Darlington schakeling voor een nog beter geluid en vermogen moet zorgen. Verder zijn de bekende decoders van nu aan boord: Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio en Dolby ProLogic IIz zijn terug te vinden naast THX-DSP’s. Ook netwerkfunctionaliteit wordt ondersteund middels een LAN-aansluiting. Een optionele usb-dongel die op de achterkant van de Onkyo TX-NR616 kan worden aangesloten voorziet in WiFi netwerkfuncties met ondersteuning van Windows 7 en DLNA 1.5. De kenner weet meteen waarover ik praat, deze receiver kan streamen. En dan heb ik het over audioformaten, waaronder Flac (tot 192/24), Apple Lossless en internetradiodiensten zoals Last.fm of vTuner. Maar ook ‘cloud-based’ streamingfaciliteiten van Spotify, AUPEO!, Simfy, and MP3tunes worden ondersteund. En daar zullen veel gebruikers dan ook erg blij mee zijn. Airplay moet de receiver overigens wel ontberen.