ARTIKEL

Veiligheid van opgeslagen data

Gastauteur | 03 januari 2008 | Fotografie Gastauteur

Het is een prettig idee dat dierbare foto’s en andere bestanden regelmatig worden gebackupt. Het zou immers een ramp zijn opeens vele jaren vakantiefoto’s, kerstmissen, verjaardagen en andere kiekjes van hoogtijdagen door de digitale afvoerput te zien verdwijnen. Een extra ingebouwde beveiliging is dat  Windows Home Server voortdurend het welzijn en de beveiliging van de aangesloten pc’s en opslagmedia controleert zodat tijdig kan worden ingegrepen in het geval er toch iets mis mocht dreigen te gaan. Die beveiliging begint al bij het kiezen van een wachtwoord. Al te simpele combinaties die bijvoorbeeld alleen bestaan uit letters of cijfers worden aangemerkt als onveilig. Dat lijkt een onbelangrijk detail maar de praktijk laat zien dat de wachtwoorden die over het algemeen gebruikt worden, wel erg voorspelbaar zijn. Wie de naam van de hond van de eigenaar van de pc weet, komt meestal al een heel eind.


Mogelijkheden

Wie niet voldoende heeft aan de mogelijkheden die Windows Home Server reed biedt, kan gebruik maken van de vele plugins die op internet te downloaden zijn. Op dit moment zijn dat er al zo’n 40. Met deze plugins kunnen functionaliteiten worden toegevoegd zoals de mogelijkheid om ook online backups te maken en om bijvoorbeeld muziek vanaf de server te streamen naar een mobiele telefoon. Het maken van online backups is de laatste tijd volop in de belangstelling. KPN biedt het aan maar ook computerfabrikant Dell. Het voordeel van een backup online is enerzijds dat je als gebruiker zelf geen extra opslagruimte nodig hebt om deze backup weg te schrijven, maar vooral dat zo’n backup extern is opgeslagen. Bij brand of diefstal zou immers alle data verloren kunnen gaan als de bestanden niet ook nog eens elders terug te halen zijn. Voor bedrijven is het buiten het pand bewaren van backups eigenlijk al een must, voor consumenten zal het alleen maar meer gewild zijn wanneer de hoeveelheid data die men niet graag kwijt wil raken, blijft groeien.



Gebruiksgemak

Voor het inrichten van een server is geen dure pc nodig. Zelfs een beeldscherm, toetsenbord, muis en dure geluids- of videokaarten kunnen achterwege blijven. De bediening van het systeem kan namelijk plaatsvinden op een van de aangesloten computers die deel uitmaken van het thuisnetwerk. Meest ideaal is een compact geluidsarm en energiezuinig apparaat met voldoende opslagcapaciteit. De software zal volgens De Clerq rond de 150 euro gaan kosten. Voor het systeem zelf is men bijvoorbeeld bij Quibus € 750,- kwijt en bedraagt de opslagcapaciteit dan 200 gigabyte. Een dergelijk systeem heeft volgens Olaf Pas van Quibus een bijzonder laag energieverbruik.
Het installeren van Windows Home Server kan uiteraard ook op een pc die nog ergens in huis aanwezig is. Wel is voor een goede installatie wat kennis van netwerken noodzakelijk. Zeker ten aanzien van de beveiliging daarvan. Dat zal voor de meesten die besluiten om deze software aanschaffen veelal geen probleem zijn. Wie meerdere pc’s in huis heeft, maakt vaal al gebruik van een thuisnetwerk om bijvoorbeeld een internetverbinding of een printer met andere huisgenoten te kunnen delen. Het gebruik van de software zelf is tamelijk eenvoudig gehouden en is zeker niet gecompliceerder dan het gebruik van Windows XP of Windows Vista.
Microsoft heeft voor alsnog geen plannen om deze software door middel van speciale campagnes onder de aandacht te brengen van de consument. Voor alsnog ziet het er nog niet naar uit dat het gebruik van een dergelijk product een commodity zal worden. Zou dat wel zo zijn dan was wellicht ook al bekend wanneer en of er een Nederlandse versie van Windows Home Server op de markt zal komen. Het antwoord op die vraag moest Microsoft ons voor alsnog schuldig blijven.


EDITORS' CHOICE