ARTIKEL

Iedereen zijn eigen server


Gastauteur | 03 januari 2008 | Fotografie Gastauteur

Door Laurens van Aggelen

Het idee van een homeserver is niet nieuw. Er zal ooit een moment komen dat we allemaal een kastje in de meterkast hebben hangen waar we al onze content op weg schrijven. Dat zal een apparaat zijn waarmee bovendien de besturing van veel andere apparatuur in huis zal worden geregeld. Diverse eerste aanzetten daartoe zijn er al geweest. Nieuw is de Windows Home Server van Microsoft.

Deze week mocht de Nederlandse pers ter kantoren van Microsoft op Schiphol-Rijk kennis maken met een nieuw systeem dat tegemoet moet komen aan de wensen van consumenten om overal en altijd bij je eigen bestanden te kunnen. Op de eerste plaats natuurlijk thuis, wanneer men daar althans de beschikking heeft over meerdere computers. Maar ook onderweg kan het wel eens handig zijn om bij je eigen bestanden te kunnen die je op dat moment niet bij je hebt op je mobiele apparatuur. Bijvoorbeeld om iemand je laatste foto’s te laten zien of even wat muziekbestanden binnen te halen die je op een van je eigen pc’s hebt staan.


“Waar we met Windows Home Server in willen voorzien, is het veilig- en beschikbaar stellen van de data van de gebruiker en het organiseren daarvan”, aldus Lucas de Clerq, OEM Director bij Microsoft. Het veilig stellen van bestanden die de gebruiker dierbaar zijn, schiet er nog wel eens bij in, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Dat zie je niet alleen in het bedrijfsleven maar ook in de thuisomgeving. Wie zelf vergeet om te backuppen of niet de discipline verstaat dit vooral ook zeer regelmatig te doen, wordt door Windows Home Server standaard voorzien van een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse backup. Uiteraard is het mogelijk de instellingen daarvoor aan te passen naar eigen wens. Ook kan daarbij worden aangegeven wanneer een backup zou moeten beginnen en eindigen. Backuppen zal in ieder geval nooit gebeuren op een moment dat het de gebruiker niet uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer hij net de pc aanzet om snel aan iets te werken. Dat zou het gebruik van het systeem immers onnodig traag maken.


Op afstand

Aantrekkelijk aan de Windows Home Server is dat alle aangesloten computers (maximaal tien) én alle opslagmedia die zijn aangesloten, als één geheel worden gezien. Dat vergemakkelijkt het zoeken naar bestanden en brengt meteen in kaarten welke bestanden bedoeld of onbedoeld op meerdere plaatsen zijn opgeslagen. Door daarin een beter overzicht te krijgen, kan aanzienlijk op opslagcapaciteit worden bespaard. Het maakt dan bijvoorbeeld niet uit achter welke pc je zit om toegang te hebben tot alle foto’s of muziekbestanden die meerdere personen in huis willen delen. Dezelfde mogelijkheden worden, uiteraard afhankelijk van de zelfgedefinieerde instellingen, ook geboden aan geautoriseerde familieleden, vrienden en kennissen. Voor iedereen die op afstand toegang mag hebben tot de server een de daarop aangesloten computers en opslagmedia kan door de beheerder toegang worden verleend tot bepaalde mappen. Aangegeven kan worden of daaruit alleen bestanden gelezen kunnen worden of dat het voor hen ook mogelijk is bestanden op het systeem te plaatsen. Komt schoonmoeder terug van vakantie dan kan ze daar al haar favoriete kiekjes neerzetten die door kinderen en schoonfamilie vervolgens bekeken kunnen worden. Toegang tot die foto’s is dan alleen mogelijk voor degenen die geautoriseerd zijn om in het betreffende mapje te kijken.

EDITORS' CHOICE