ARTIKEL

Tijmen Doppenberg

Gastauteur | 21 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

Naam: Tijmen Doppenberg, 61 jaar.
Beroep: Directeur van een groothandel voor automaterialen.

Wat hebt u allemaal voor moois staan?
”Om te beginnen mijn speakers. Die zijn van het merk Avalon, de Rolls Royce onder de luidsprekers. Mijn installatie is van het merk Rogue, zowel de eindversterkers als de voorversterker. De voorversterker is een buizenversterker. Buizen zijn eigenlijk lampen, buizengeluid is dus oud lampengeluid. Het werd ook bij de eerste radio’s gebruikt en is verder ontwikkeld. Buizengeluid ligt zachter en vriendelijker in het gehoor. Het op één na belangrijkste gedeelte van een installatie is de draaitafel. Mijn draaitafel is van het Franse merk Verdier, type Nouvelle Platine. De arm is van het Duitse merk Schröder. Deze arm heeft een naturel geluid en zet de muzikant bijna midden in je kamer. Het element, de naaldhouder, is het belangrijkste onderdeel van een installatie. Mijn naaldhouder komt van het wereldberoemde Van den Hul, een Nederlandse grootheid op het gebied van elementen en kabels.”

Wat is uw grootste trots?
”Mijn grootste trots zijn mijn speakers. Niet alleen het geluid dat eruit komt is zeer fraai, ze zijn ook nog eens erg mooi om te zien. Een piece of art, kun je wel zeggen.”

Wat zou u nog graag hebben of wat zou uw set compleet maken?
”Ik ben helemaal tevreden met de installatie die ik heb staan. Maar als er iets is dat ik nog zou kunnen verbe-teren, is dat de stroomconditionering. De stroom in Nederland is erg vervuild. Hierdoor wordt de stroom voor je stereo soms onderbroken en ont-staat er bij mij irritatie. Een conditioner is een apparaatje dat ervoor zorgt dat de stroom helemaal schoon wordt.”

Ha, daar hebben we de stroom weer! Waar komt deze passie vandaan?
”Ik heb een vriend die in de verkoop van hifi zit. Ik help hem weleens en zo begon ik langzamerhand steeds meer van de techniek te begrijpen. Ik merkte
hoeveel het in geluid scheelde bij een betere installatie. En zo begon deze passie, door het streven naar het optimale geluid.”


Tijmen Doppenberg: ”Ik heb de beste vakanties als ik thuis naar muziek luister.”

Wanneer is geluid perfect?
”Ik vind naturel geluid het mooiste. Als je hoort dat er ziel in de muziek zit. Geluid is het beste wanneer het is alsof je live een concert bijwoont. Alsof je er zelf bij bent. Als de zanger beweegt, hoor ik dat.”

Wat laat u ervoor?
”Er is eigenlijks niets dat ik ervoor laat. Ik heb vroeger heel veel gereisd. Dat hoeft niet meer. Ik heb de beste vakantie als ik thuis naar mijn muziek luister. Ik lever wel woonruimte in, ik woon in de keuken. Mijn huiskamer fungeert als geluidskamer.”

Wat kost dat nou?
”Voor mijn installatie heb ik in totaal € 35.000,- betaald.”


EDITORS' CHOICE