ARTIKEL

Audiofiel in Hart & Nieren

Gastauteur | 21 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

U denkt dat u een leuk muzieksetje thuis heeft staan? Deze drie heren, plus de fotograaf van dit artikel, zijn audiofiel en hebben in hun huis-kamer ’high end hifi’ staan met een prijskaartje van een flinke auto. Maar ze horen wel de zanger op de plaat bewegen. Een verhaal over trots.

Tekst: Marco Barneveld  Fotografie: Goffe Struiksma
(dit artikel is eerder verschenen in weekblad Panorama)

Naam: Marc Brekelmans (38)
Beroep: Hoofdredacteur van hifi.nl, hét hifi-platform van de Benelux.

Wat hebt u allemaal voor moois staan?
”Mijn set bestaat uit een voor- en eind-combinatie; NAD S100 en een TacT Audio SDA2175 semi-digitale eindversterker. Een Lua Cantilena SEL buizen-cd-speler, aangesloten met Nordost Red Dawn bekabeling. Daarnaast een draaitafel: de Rega P5 met P7 voeding, een tuner (NAD414) en een dvd-speler (NAD T513). Luidsprekers zijn de geweldige FB1+ transmissielijnen van PMC.”

Wij gaan ervan uit dat dit het neusje van de zalm is?
”Ik heb helaas een budget waar ik me aan moet houden. Dus het is allemaal het betere middenklasse-segment. Het gaat bij hifi om de combinaties die je maakt. Je kunt wel allemaal vijf sterren apparatuur aan elkaar knopen maar dat wil niet zeggen dat je daarmee een vijfsterrengeluid krijgt. Het de set meer dan de som der delen.”

Wat is uw grootste trots?
”Mijn draaitafel. Omdat die opgebouwd is uit meerdere componenten en je er daardoor een stuk van jezelf in kunt stoppen. Met de mat bijvoorbeeld of met het afregelen van het element. Hoe komt die erin te zitten? Dat moet je uitmeten. Qua geluid valt daar veel winst te behalen. Het is bijna sleutelen.”

Wat zou u het liefst nog willen hebben?
”Ik ben eigenlijk heel tevreden. Ik wil vooral nog fine-tunen. Accessoires voor de draaitafel bijvoorbeeld, en ik wil zeker nog het een en ander aan de stroomtoevoer doen.”

Stroom? Dat komt toch uit het stopcontact?
”Ja, maar in stroom uit het stopcontact zit vervuiling, spanningsverschillen bijvoorbeeld wanneer de vriezer aanslaat.Dat heeft grote invloed op geluid. Daar heb je dus netfilters voor. Die filteren de stroom en halen de pieken en alle hoogfrequente rotzooi eruit.”


Marc Brekelmans: "Muziek is mijn passie"

Waar komt deze passie vandaan?
”Mijn passie is muziek. Ik wil betrokken zijn bij de plaat die ik draai. Door je set te verbeteren, haal je meer detail uit je platen en cd’s. Het wordt levensechter. Jammer dat er muziekliefhebbers zijn die dat niet beseffen. En het hoeft niet eens zo erg duur te zijn. Voor € 1500,- à € 2000,- heb je al veel meer plezier van je muziekcollectie.”

Wanneer is geluid voor u perfect?
”Het geluid moet eerlijk, helder, transparant en snel zijn.”

Wat laat u er voor?
”Niets. Ik heb een vrouw en twee kinderen. Ik kan moeilijk zeggen: Sorry, we gaan niet op vakantie. Pa moet een nieuwe versterker hebben.”

Kost al dat moois nou?
”Iets van € 17.500,-. Het duurste zijn de luidsprekers. Die kosten samen € 3000,-.”

Zelf setje samenstellen?

|Ziet er leuk uit, al dat moois, nietwaar?
En u bent bijna jarig. Zo’n geweldig geluid moet u ook! Hoe pak je het aan om de perfecte set samen te stellen? ”Het beste is om naar een gespecialiseerde winkel te gaan,” vertelt Marc Brekelmans, hoofdredacteur van hifi.nl. ”Die komen bij je thuis, je mag soms apparatuur meenemen om te testen hoe het klinkt of met je eigen muziekinstallaties komen testen in de winkel. Wat je niet moet doen, is een set kopen via internet. Dan heb je misschien mooie apparatuur maar nog geen perfect geluid.”

Wilt u alvast alles weten en lezen over high end hifi? Surf dan naar hifi.nl.


EDITORS' CHOICE