ARTIKEL

Rondleiding


Gastauteur | 20 april 2006 | Fotografie Gastauteur

De rondleiding begint bij een opslagruimte van onderdelen van filters, kabels in alle soorten en kleuren, spoelen, weerstanden en condensatoren.


Vince Bruzzese spreekt immer gepassioneerd.


Lege kasten wachten op assemblage... eerst worden ze nog visueel ge-matched.

Op de begane grond vindt in een ruim opgezette hal de assemblage plaats. Ten tijde van onze aanwezigheid is een vijftal mensen bezig met de Model One Signature, zichtbaar met veel gevoel voor het materiaal. Hier wordt absoluut geen lopende-bandwerk verricht.


Met grote zorgvuldigheid worden de filters en units in de kast gemonteerd waarna een luistertest plaatsvindt.

Het is een feest de filters te bekijken, ze zijn geweldig mooi opgebouwd met zorg voor gelijke richting van de diverse componenten, naar hoormatige bevindingen gesoldeerd of geklemd. Nadat de kasten van labels zijn voorzien worden ze nog een keer gecontroleerd voordat ze naar de verpakkingsruimte gaan.


Manitech

Manitech is de fabriek waar exclusief Totem kasten worden gebouwd, op een goed half uur rijden ten zuid-oosten van Montreal vlak bij St.Jean-sur- Richelieu.

Er heerst een enorme bedrijvigheid, pakweg acht mensen doen daar het zaag-, frees-, lijm- en schuurwerk


Jean werkt aan de Arro.

Het frezen gebeurt met behulp van mallen, er komt geen computer aan te pas en alle handelingen gebeuren handmatig.Tussenschotten en de frontplaten worden met de hand gelijmd en handmatig onder de pers geklemd, met de hand langs de zaagmachine om de vellingkanten aan te brengen, handmatig langs de bandschuurmachine, met een schuurpapiertje worden de kanten afgerond.

Ook hier proef je ook weer de passie voor het product.Waar het buiten wit is van de sneeuw is het binnen geel van het stof.Waar de kasten gelakt worden is geen stof, twee mensen zijn verantwoordelijk voor het handmatige spuitwerk. Op het eind wordt elke kast zorgvuldig op het oog gecontroleerd en zoveel mogelijk op kleur en structuur gesorteerd en in een beschermlaag verpakt.
Deze twee bezoeken geven heel veel zicht op wat er voor komt kijken een product te realiseren en dan besef je dat Totem luidsprekers eigenlijk helemaal niet duur zijn.

EDITORS' CHOICE