ARTIKEL

SanDisk - KiSS

Gastauteur | 07 april 2005

SanDisk

Bij deze ‘boomer’ bij uitstek zijn vooral de ‘cosmetica’ en de ‘verkleining’ sleutelbegrippen. Geheugenkaartjes in diverse kleuren of zo klein dat ze in je mobieltje passen. Ook met geïntegreerde USB-aansluiting, je kunt het zo gek niet bedenken. Op de vraag waar de grens van de capaciteit ligt, wist press officer Bob Goligoski niet veel meer te zeggen dan dat SanDisk nog enkele jaren voor de boeg heeft eer deze grens bereikt zal worden. Van mijn kant kan ik als ervaring meedelen dat in de voorbereiding van mijn tijdschrift HVT de geheugenkaarten van SanDisk een zeer belangrijke rol spelen. Zo ga ik met een 512MB Cruzer naar de vormgever, die de foto’s en teksten er van af haalt voor omzetting in grafische bestanden. Nog niet zo lang geleden ging dat via floppy’s en afdrukken van foto’s.
Al eerder op de CES in Las Vegas begin januari dit jaar geïntroduceerd, nu ook in Hannover de geheugenkaartjes geschikt – vanaf 128MB – voor videospelletjes. Op zich verandert er aan dat kaartje niet zoveel, behalve dan de kleurtjes om jonglui aan te trekken, maar producenten van consoles spelen natuurlijk de belangrijkste rol hierin door slots in de apparaten te zetten. De PlayStation Portable heeft zo de MemoryStick PRO Duo met een capaciteit tot 1GB.

CeBIT 2005

De SanDisk UltraTMII SDTM PLUS heeft de faciliteit van High-Speed USB 2.0 in zich. Het schrijft in 9 Megabyte per seconde en leest in 10 MB/s. Verkrijgbaar in 512MB en 1GB en min of meer bedoeld voor cameratoepassing met 4 of meer megapixel.
Nieuw is de ‘Cruzer Titanium’ met 2GB met niet alleen een buitengewoon robuuste behuizing, maar ook optioneel een versleutelingsprogramma, een synchronisering met outlook en comprimeer-faciliteit. Zelfs beveiliging via vingerafdruk is mogelijk.
Ook nieuw zijn de entertainment apparaatjes van SanDisk als de MP3-spelertjes. Luisterend naar de naam ‘Sansa’ speelt dit ook sexy ogende spelertje MP3- en WMA-bestanden. Verkrijgbaar in 512MB en 1GB, maar een SD-slot kan het geheugen vergroten tot en met de muziekcollectie van je buurman.


KiSS

Nog nooit van gehoord? Ik wel, maar dat kan ook haast niet anders. Jaarlijks CeBIT, CES, nationale shows en tweejaarlijks de IFA. Steeds prominenter duikt de naam KiSS op. Het bedrijf, gevestigd in Hørsholm, bij Kopenhagen (DK), is sedert 1994 vooral actief op DVB-ontvangers, DVD-spelers/-recorders en vlakke beeldschermen, plasma en lcd, en werkt met verschillende partners, waaronder Sigma Designs.

CeBIT 2005

Op de stand toonde KiSS de ‘MediaMate’, een concept voor ontvangst van beeld en geluid via internet, uiteraard via een ADSL-verbinding en dat op de chip-technologie van voornoemde Sigma Designs is gebaseerd. KiSS MediaMate ‘streamt’ in normale resolutie of in HD. Ik kreeg een demonstratie te zien die perfect werkte. Via de Deense zender ‘TV-2 Sputnik’ kreeg ik de programma’s te zien en een menu om een film ‘on demand’ te gaan bekijken. Samenwerking met TV-stations en internet aanbieders moet binnenkort het aanbod tot grote hoogte brengen. In het concept wordt ook een hard-disk ondergebracht om de content, na betaling, op te slaan.
Met het KiSS ‘Surround-Sound-Sofa’-concept, luidsprekers, sub èn versterkers ingebouwd in de bank ondergebracht, hopen de ontwerpers een shop-in-shop aan de vakhandel aan te kunnen bieden.

CeBIT 2005

Verder zit men daar in Denemarken niet stil; welk ander land heeft zo een grote dichtheid aan audio- en videoproducenten? Zo is de nieuwe PC-Link Server (kostenloos van het net te halen: www.kiss-technology.com) als applicatie beschikbaar om elk KiSS-product op de server aan te sluiten en de content, beeld en geluid, op elke gewenste plaats in huis ter beschikking te hebben. Bij de DP-558 DVD-recorder (met harddisk van 200GB) is nóg een foefje mogelijk. Via je mobieltje programmeer je de recorder met behulp van de Electronic Program Guide via de PC die aangesloten moet zijn op internet. Tot slot zijn de DP-600 en DP-608 geschikt voor High Definition Windows Media Video; de video-on-demand service via internet. Nogal gericht op de toekomst zo te zien en horen!


EDITORS' CHOICE