Een toer door de fabriek toont ons de fabricage van begin tot eind van in dit geval de KR 842 triode. De fabriek is hiervoor letterlijk opgesplitst in twee gedeelten. Een sectie voor alles waar met gas en vuur wordt gewerkt en de andere sectie voor de elektronica. In het middengedeelte van de fabriek wordt alles verzameld.
De fabriek stamt nog uit de communistische tijd en is duidelijk gemaakt om veel personeel aan het werk te kunnen hebben, maar vandaag is het de laatste dag voor de augustus zomersluiting en is het uitermate rustig. Oorspronkelijk werd de fabriek door Philips gebruikt voor het vervaardigen van hun buizen, maar onder het communistisch regime van 1948 veranderde de naam in Tesla, gedwongen door de Russische bezetter. Er was zeer veel vraag naar Tesla producten in die dagen. Na de val van het communisme kwam de fabriek weer in privé-handen, met name die van Alessa Vaic. Sommige kunst in de gangen herinnert nog sterk aan de communistische periode.
Maar hoe veroudert ook, er wordt nog steeds gewerkt in de oude fabriek. We beginnen met de glasblazer. Samen met z’n collega maakt hij van SIMAX pijpen, een zeer hard Pyrexachtig glas, de behuizing van de buizen.
Voor een 842 wordt eerst de gewenste lengte op de pijp afgetekend en daarna met een roodgloeiende draad afgesneden.
De zo ontstane lengte is genoeg voor twee 842’s. Op een andere afgetekende plek verhit de glasmeester het glas totdat het zacht genoeg is om uitgetrokken te worden in een conus vorm. Gelijk scheidt deze handeling de pijp in twee helften. Daarna wordt een vilten stop in de behuizing gebracht. Door zachtjes in de aan de stop bevestigde blaaspijp te blazen is het nog zachte glas te vormen.
Een combinatie van draaien, polsbewegingen en blazen zijn allemaal onderdeel van het proces om de gladde buis te maken zoals we die kennen. We herinneren ons nog het jaarlijkse bezoek van een glasblazer op school om ons tieners over het glasblazen te leren en nadien kleine glascreaties te slijten. Vergeleken bij wat we zagen in Praag was dat kinderspel.
Praag is een echte glasstad met bekende kunstenaars die hier vandaan komen. Overal waar je kijkt zie je glas op artistieke wijze verwerkt. Zelfs het Hilton heeft een indrukwekkend kunstwerk van roestvrij staal en glas voor de deur.