ARTIKEL

Bezoek KR Audio - Praag

Dr. Longbeard & Marja | 23 december 2004

Na zo’n anderhalf uur vliegen en de eerste kennismaking met zowel de Tsjechische taal als de Bohemia Sekt arriveren we op Praag Ruzyne airport. Met alleen handbagage gaat het soepeltjes richting aankomsthal.

Eunice Kron van KR had ons gewaarschuwd niet zomaar een taxi te nemen. Het is beter ofwel naar de speciale taxibalie te gaan of vervoer via het hotel te regelen. Zo gezegd zo gedaan en al snel vinden we onze hotel chauffeur. Enkele meters verderop staat een glimmende Skoda Octavia op ons te wachten met de sticker “It happens at the Hilton”  Een kamikaze rit door de buitenwijken en langs de Vitava/Moldau rivier en het hotel doemt op.

Als je niet al te budget gebonden bent of het reizen met een rugzak wel gezien hebt, is het Hilton hotel zeker een aanrader. Volledig gerenoveerd na de ernstige overstroming van 2002 doet het niet onder voor de betere hotels in de VS. Vanuit onze kamer kijken we gedeeltelijk uit over de rivier en de heuvels waar de Praagse televisietoren domineert. Het is tijd voor een late avondmaaltijd en nog wat Bohemia sekt bubbels. Opvallend is de vriendelijkheid van het  ruim aanwezige personeel; service schrijven ze hier nog met een hoofdletter.

KR Enterprise

De volgende morgen staan de welbekende Skodas, het Hilton heeft  een een vloot van deze puntgave en superschone auto’s, klaar voor instappen.
We verlaten het centrum en al snel bevinden we ons in de buitenwijken van Praag; een verzameling van in communistisch grauw uitgevoerde prefeb woonprojecten. Na 20 minuten staan we voor Nademlejnska 600. In ons beste Tsjechisch maken we de concierge duidelijk dat we hier zijn voor een bezoek aan KR Audio. Hij wijst ons de richting en via een binnenhof staan we voor de trappen naar de tweede verdieping van het gebouw waar KR is gevestigd. De ingang doet denken aan die van een oud schoolgebouw met veel trappen en er hangt een geur van chloor en industrieel gas.

KR Enterprise

Een hartelijk welkom door Eunice Kron volgt. Het is een warme dag en in de werkruimten aan beide zijden van de gang is het nog een flink aantal graadjes warmer. De gang daarentegen is heerlijk koel. Met trots laat Eunice ons de nieuwe aanwinst zien: de geintegreerde KR VT 340. Het is een combinatie van de P150 voorversterker en de Antares VT320. De versterker is in zijn laatste testfase en bijna klaar voor vervoer naar Nederland. Jazeker distributeur Eurogram krijgt hem als eerste in de wereld. (We wisten toen nog niet dat de VT 340 daarna bij ons in Rotterdam z’n kunsten mocht gaan vertonen en ons danig  van ons stuk zou brengen).

KR Enterprise

Enice Kron, weduwe van Ricardo Kron, is een geboren New Yorker en woonde geruime tijd in Italie voor ze met Ricardo naar Tsjechie kwam. Vreemd is dat ze geen Tsjechisch spreekt en via haar manusje van alles, de Italiaanse Buba, de zaken regelt in het bedrijf. Buba vertaalt waar nodig van Italiaans naar Tsjechisch en vice versa voor personeel en Eunice. Opvallend is de hiërarchie in het bedrijf waar men elkaar niet tutoyeert maar elkaar consequent aanspreekt met meneer en mevrouw. Alsof je wordt teruggeworpen in de tijd en misschien zijn we dat ook wel.


EDITORS' CHOICE