NIEUWS

Carhifi: ontwikkelingen

Leon Weterings | 25 juli 2012

Nu de zomer doorbreekt, voor zolang het duurt, komt carfi natuurlijk ook weer eens boven duiken.

Want als je deze dagen aangrijpt voor een mooie autorit, bijvoorbeeld een road trip door de Verenigde Staten zoals een onzer auteurs Rob van Ginneken onlangs deed (zijn verslag van een bezoek aan de Rock and Roll Hall of Fame volgt later deze week), dan hoort daar natuurlijk ook een goed muzieksysteem bij. Leon Weterings dook in de recente ontwikkelingen, en bezocht daartoe RMR SoundSystems in Soest. 

Carfi op CES 2012 in Las Vegas ((c) Marc Brekelmans)

Je kent het wel. Auto voor het stoplicht, een hard gebonk en een hoedenplank die er door het volume bijna uit trilt. Liefhebbers van dit volume krijgt RMR Soundsystems in Soest nog steeds over de vloer. Maar er komen volgens Ruben Haringsma ook anderen naar de specialist in carhifi. "Steeds meer mensen zijn op zoek naar een goede, kleine set. De hele auto verbouwen, daar hebben ze geen zin meer in."

Het is een beetje een duffe donderdagochtend. Ruben en zijn broer Mark wrijven de slaap nog uit hun ogen. Een bak koffie helpt Ruben wakker te worden. Audioliefhebbers zijn het, de broers die van hun hobby hun beroep maakten. Ruben: "Ik begon op mijn 21ste met het inbouwen van carhifi in auto’s. Later kwamen daar ook campers en zelfs boten bij. Nu hebben we hier een eigen zaak waar mensen terecht kunnen voor carhifi en home-audio. We kunnen alles leveren en het hier ook inbouwen. De klant kan zijn auto zo binnenrijden.”RMR krijgt zowel de liefhebbers van carhifi als home-audio over de vloer. Ze kunnen dus mooi het verschil tussen beide groepen zien. Ruben lacht. "Zoveel verschil is er niet hoor. Muziekliefhebbers die thuis een mooie set hebben, willen ook in de auto een heel goed geluid. Alleen maar hard bonken hoeft voor de meesten niet meer. Liefhebbers bezuinigen niet op de apparatuur in de auto. Fabrikanten spelen daar op in. De kwaliteit van de spullen is de laatste jaren steeds beter geworden.”

Passie voor audio
Het mooie van RMR is de passie waarmee de broers met audio bezig zijn. Als Mark een paar klanten krijgt die op zoek zijn naar een nieuwe set speakers, kan hij niet nalaten om de volumeknop vol open te draaien. "Zo kun je pas echt horen waar die speakers toe in staat zijn.” Of de jongen met baseballpet zit te wachten op de muziek van Angus en Julia Stone is de vraag. Maar het enthousiasme waarmee Mark vertelt over de details en de nuances in het geluid is aanstekelijk. Collega Marc Brekelmans bracht in november 2011 een Hi-Visit aan het bedrijf in Soest. Daarin meer informatie over RMR en hun werkwijze. Een aanrader om nog een keer te lezen. Wij zijn hier nu voor een aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van carhifi. En misschien ook wel voor een goed filosofisch gesprek over alles wat ons door de mensen met macht wordt opgedrongen. Ook daarvoor kun je bij Mark en Ruben terecht. Misschien iets voor later?


EDITORS' CHOICE