Met de komst van een set Thiel SCS4T luidsprekers in mijn luisterruimte gaat een lang gekoesterde wens om een keer speakers van dit merk in mijn eigen omgeving te beluisteren eindelijk in vervulling.
Het gaat weliswaar om de instapversie maar deze kent vele overeenkomsten met de duurdere series. Dit geldt voor zowel de gebruikte techniek als ook de door de jaren heen gehanteerde filosofie van ontwerper Jim Thiel. Hoewel hij zelf niet meer onder ons is worden zijn ideeën nog immer gehanteerd in nieuwe ontwerpen.
De SCS4T, waarbij de T in de typeaanduiding staat voor Tower, is direct afgeleid van de SCS4 monitor speaker. Geheel tegen de verwachting in wordt de grotere kast van de vloerstaander niet gebruikt om de kastinhoud te vergroten maar vooral om het afstraalgedrag van de units te verbeteren ten opzichte van een losse stand. De uit één stuk vervaardigde SCS4 vloerstaande uitvoering realiseert daarbij een zeer massief en trillingsarm geheel. Iets dat met een losse stand moeilijker te realiseren is.
Daarbij komt nog dat de tweeter direct op de optimale hoogte zit. Inwendig bestaat de SCS4T dus in feite uit twee kasten. De tweeter is geplaatst in het hart van de woofer, zoals ook Kef toepast in de welbekende Uniq serie, waardoor in theorie een puntbron ontstaat. Thiel noemt dit principe Coherent Source. In combinatie met een 1e orde wisselfilter resulteert dit in een luidspreker met een hoge mate van tijd en fasereinheid. Alles bij elkaar zou dit moeten zorgen voor een speaker die uitblinkt in ruimtelijke weergave. Zowel de tweeter als de midrange/woofer zijn gemaakt van aluminium, een materiaal wat Thiel al jaren toepast in hun drivers. Deze worden overigens in huis gebouwd en niet betrokken van OEM fabrikanten.
Voor de units maakt Thiel gebruik van een speciale magneet constructie welke uitgebreid op de site, www.thielaudio.com, beschreven wordt. Thiel besteed hierbij veel aandacht aan het optimaliseren van het magnetisch veld in de luchtspleet om maximale grip te houden om de spreekspoel, zelfs bij grotere membraanbewegingen. Het resultaat is een aanmerkelijk lagere vervorming ten opzichte van de meer gebruikelijke opbouw. De luidsprekerunits zijn centraal geplaatst in een dikke die-cast aluminium baffle met daarboven en onder een basreflexpoort. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 47Hz tot 20 kHz. Voor een luidspreker van dit formaat, 21,3 x 29,6 x 102,7 centimeter, gaat de laagweergave niet uitzonderlijk diep wat nogmaals onderstreept dat de SCS4T in feite een grote monitorluidspreker is. Hierbij moet opgemerkt worden dat de aangegeven 47Hz bij minus 3dB gemeten wordt.
Veel fabrikanten specificeren met -6dB waardoor de cijfers spectaculairder kunnen ogen. Het niet mis te verstane gewicht van maar liefst 22,7 kilogram per speaker valt te verklaren door het gebruik van 1" dik MDF voor de kast. Om de SCS4T voldoende stabiliteit te geven is deze voorzien van zware aluminium outriggers in combinatie met fraai vormgegeven spikes. Dit zorgt tevens voor net dat stukje extra uitstraling ten opzichte van de concurrentie. Thiel geeft u de keus uit 3 kleuren echt houtfineer, Natural Cherry, Dark Cherry en Black Ash. De algehele afwerking staat op zeer hoog niveau en is geheel in overeenstemming met het prijsniveau.