ARTIKELDynaco

Hifi Solutions presenteert Dynaudio Contour, een Moderne Klassieker

Gastauteur | 05 april 2012 | Dynaco

Op de Special Page van Hifi Solutions willen we deze Amsterdamse speciaalzaak en haar enthousiaste personeel graag in een zesdelige serie aan onze lezers presenteren. 

Vandaag publiceren we het derde deel, waarin schrijver Steven Maaldijk spreekt en vooral luistert met de eigenaar en bedrijfsleider van Hifi Solutions, Rick Oldersom. Voor deze editie beluisteren we een echte moderne luidsprekerklassieker in combinatie met heus Italiaans handwerk van Unison Research.

Het is altijd weer even wennen, die ranke voetjes met die kleine kastjes erop tussen al dat grote, indrukwekkende hifi-spul. Je komt die luidsprekers echter overal en steeds vaker tegen en dat is niet voor niets. De Dynaudio Contour S 1.4 is een echte moderne klassieker. De befaamde Deense speakerfabrikant ontwikkelde haar oerversie van deze speaker half jaren tachtig en maakte er in 1989 al een verfijnde versie van onder de naam The Special One. Het was daarmee zeker niet de eerste firma die een kleine, succesvolle monitorluidspreker maakte maar het was wel meteen een heel bijzondere en geliefde.

Bijna alle materialen en drivers werden in eigen huis ontwikkeld en gemaakt. Ook de kasten werden toen al zeer nauwgezet in de eigen meubelmakerij gefabriceerd. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie S 1.4 en dat is tegenwoordig, sinds versie 1.3, een basreflex systeem. Daarmee is de belangrijkste beperking van een kleine speaker, de weergave van diepe en volle lage tonen, op elegante wijze opgelost. Want wat je ook beluistert op deze kleine speakers, als het in de opname zit, deze kastjes geven het feilloos weer.

We beginnen maar eens met de grandioze nieuwe CD Radio Music Society van Esperanza Spalding, zangeres en meesteres op de acoustische bas. Samen met Lalah Hathaway doet zij een door haar zelf van tekst voorziene, vocale versie van Wayne Shorter`s jazz-funk klassieker Endangered Species. Die rolt meteen vol overgave de ruimte in. Ook de nieuwe opnamen van de Amerikaanse zanger en gitarist Amos Lee, van zijn EP As The Crow Flies, klinken boordevol sfeer en diepgang. Zoals immer bij Lee. Voor wie nog meent te denken dat hoogwaardige opnamekwaliteit iets van de laatste jaren is trekt Rick Oldersom graag Folk Singer uit de kast, een `unplugged` opname avant la lettre van Muddy Waters, vastgelegd in september 1963! Het klinkt onwaarschijnlijk realistisch en aanwezig, alsof je zo bij Muddy op schoot kunt gaan zitten. De Contour S 1.4 is wat dat betreft een genadeloos precieze luidspreker. Dat wat er op de plaat niet is vastgelegd zal er ook nooit zijn. Maar wat er wél is opgenomen hoor je geheel, in de oorspronkelijke proporties, tot in het miniemste detail.

Om de speakers mooi aan te sturen is een versterker en CD-speler combinatie opgesteld van Unison Research. De naam doet het nergens vermoeden, maar deze firma is volledig van Italiaanse origine waar sinds 1987 tot op de dag van vandaag, alles met de hand wordt geassembleerd. In een eigen werkplaats een kilometer of tien boven Venetië. De firma is gespecialiseerd in prachtige doch kostbare buizenversterkers en heeft, om een wat bredere markt te kunnen bedienen, een serie hybride versterkers ontwikkeld. Over de techniek daarachter kun je elders op deze site van alles lezen in een doorwrocht en recent testverslag.

Wij beluisteren de Unico Secondo samen de CD-speler Unico CDE die, net als de versterker, deels voorzien is van buizen. Ook deze apparaten lijken in hifi-land langzaam maar zeker steeds meer faam te verwerven en wanneer je er even mee stoeit wordt meteen duidelijk waarom: Los van alle, grotendeels onzichtbare, techniek en klankkwalificaties zijn het gewoon heerlijke apparaten om mee te werken. Dat wat er aan een versterker en CD-speler te bedienen valt voelt heel solide en degelijk aan, zoals de ingangskeuze schakelaar, de volumeregeling en de CD bediening. De grote meerwaarde zit verder in de finesses. Als je bijvoorbeeld via de notenhouten afstandsbediening een track verder skipt zakt eerst het volume terug om weer op niveau te zijn wanneer de volgende begint. Een verademing. Want wie kent niet die hinderlijke clicks bij veel apparaten als je dat doet. Het is wellicht een suf detail maar als er zoveel zorg aan zoiets kleins besteed is, vind je dat geheid ook terug op ander vlakken.

MERK

EDITORS' CHOICE