Transfiguration Axia element

Onbekend maakt onbemind. Zou dat de reden zijn, dat ik lang heb moeten zoeken naar informatie over een Transfiguration Axia element? Kennelijk is de productie van Transfiguration niet erg groot, slechts in een handvol landen worden de elementen geïmporteerd. Waaronder Nederland, waar Hansted Audio de vertegenwoordiger is. Lang geleden vroeg ik Jesper Hansted naar de Aria, de voorloper van de Axia. Die heb ik nimmer in huis gekregen. Met de komst van de Axia wilde ik daar verandering in brengen. Hetgeen lukte en tot nu toe kunnen het element en ik heel goed samenleven.

Het bedrijf Transfiguration is in 1992 opgericht door operaliefhebber Seiji Yoshioka, precies in de tijd dat heel veel Japanse bedrijven stopten met het produceren van draaitafels en elementen wegens de sterk teruglopende vraag. Misschien is Seiji een visionair en voorzag hij de terugkeer van de liefde voor vinyl. Zijn eerste element, de "Yokeless MC Transducer" AF-1, werd heel snel een begerenswaardig bezit. De onconventionele bouw en de uitstekende eigenschappen trokken vooral de aandacht van de pers in Amerika en Duitsland.

Transfiguration Axia element

Seiji Yoshioka bouwde zijn eerste echte MC-element op basis van een enkele ringmagneet. Nu, met de komst van drie nieuwe, in prijs oplopende elementen, is de enkele ringmagneet vervangen door een dubbele. De namen van de elementen luiden Axia, Phoenix en Orpheus. De Axia is het instapmodel, dat nog altijd een lieve duit kost. De plaatsing van de spoelen in het magneetveld is zodanig, dat een juk overbodig is. Normaal hebben de spoelen nogal wat ruimte en moet het juk zorgen voor concentratie van het magneetveld. Die ruimte veroorzaakt detailverlies en beperkt de dynamiek.

Het gebruik van een dubbele ringmagneet heeft volgens Transfiguration een aantal voordelen. Er zijn maar twee spoelen nodig in plaats van vier. Het magneetveld is overal even sterk, waarbij de spoelen precies in het krachtige deel van het magnetisch veld hangen. De dubbele spoel, aan het draaipunt van de cantilever vastgemaakt, minimaliseert de dynamische massa en de mechanische impedantie. De kenmerken van de Axia, naast het bovenstaande, zijn onder meer: een dubbele spoel uit zilverdraad, een resonantievrije behuizing afgestemd op de magneetvorm, een push pull demping om invloed van temperatuurschommelingen klein te houden en een diamant, die is geslepen volgens het Ogura PA model, met een afronding van 3 x 30 micrometer, die is gelijmd op een beangstigend ver uitstekende boron cantilever. Het element weegt 7 gram, heeft een output van 0,4 mV (gemeten bij 3,54 cm/s, 1 kHz), een interne impedantie van 10 Ohm; de Axia sluit het beste af boven de 20 Ohm en drukt het liefst met ca 2 gram op de plaat. De prijs is (na de recente stijging van de Yen) 1490 Euro.


EDITORS' CHOICE