REVIEW

Pixies - Bossanova

Jan Luijsterburg | 31 december 2008

Altijd gedacht dat het iets van vroeger tijden was, mastertapes van historisch toch niet onbelangrijk materiaal die stomweg kwijt raken. Verkeerd gedacht dus. Het gebeurde ook met Bossanova, het derde album van de Pixies, uit 1990. Na 18 jaar werden de tapes teruggevonden, en kon er dus eindelijk eens een broodnodige remastering plaatsvinden.

Dat de tapes uiteindelijk in handen vielen van de mensen van het Mobile Fidelity Sound Lab staat garant voor een opknapbeurt die gedegen en liefdevol uitgevoerd wordt. Net als voorgangers Surfer Rosa en Doolittle heeft ook Bossanova nu een nieuwe vorm gekregen als hybride SACD in een kartonnen klaphoesje.

Bossanova viel destijds bij de muziekpers aanzienlijk beter in de smaak dan bij de fans. Het album was muzikaal een forse breuk met het voorgaande werk. De verrassing van de behoorlijk extreme, hoekige sound, met een stevige stoot charme van Kim Deal, maakte plaats voor een niet minder weirde variant op de klassieke Amerikaanse surfmuziek van rond 1960. Denk aan Dick Dale, ongekend ruige gitaarmuziek; ook die tijd had haar underground. Het instrumentale openingsnummer Cecilia Ann zet wat dat betreft meteen de toon. De teksten gaan vooral over ruimtewezens, UFO’s en dien aard van dingen. Surf blijkt een perfecte soundtrack voor science fiction.

Hartstikke cool, die postmoderne vervreemding, maar langs niet ieders kopje thee, aanstekelijke singles als Velouria en Dig For Fire ten spijt. Dat Black Francis de macht binnen de Pixies geheel naar zich toe getrokken had viel ook niet bij iedereen in even goede aarde. Bij de reünieconcerten van enkele jaren geleden werden dan ook nauwelijks stukken van Bossanova gespeeld.

Het album staat echter nog altijd als een huis, en heeft niets van haar originele kracht verloren. De sterk verbeterde geluidskwaliteit maakt de muziek nog veel aantrekkelijker, en daarmee vervanging van de oude 4AD CD onvermijdelijk. En voor wie hem destijds miste, een unieke kans.


Aanvullende informatie:
14 tracks, speelduur: 40:24
Stereo SACD / CD
Label: Mobile Fildelty Sound Lab 

 


EDITORS' CHOICE