Goede stroom vormt een belangrijke basis voor een uitgebalanceerde muziekweergave. Als het fout gaat met de stroomvoorziening in de set zal immers de hele keten hieronder te lijden hebben. Is muziekkwaliteit een belangrijke eis dan dient er dus ook veel aandacht aan de stroomkwaliteit besteed te worden en daarbij geldt: hoe beter de kwaliteit van de muziekapparatuur, hoe hoger de eisen die aan de stroomkwaliteit gesteld worden. Een muziekcomponent kan dan immers naar beste kunnen presteren als de voedingsspanning van de best mogelijke kwaliteit is.
Een heldere constatering maar helaas is schone stroom in onze dagelijkse woonsituatie geen vanzelfsprekendheid. Daarvoor staan er in en om ieder huisgezin teveel PC’s, laptops, mobiele telefoons, zendmasten, Daarnaast worden we omringd door een nog grotere schare aan stroomvervuilers. De netstroom die uit onze stopcontact komt heeft eerder het karakter van afwaswater dan dat van helder bronwater…
Het heeft me daarom altijd verbaasd dat de AV industrie zo laat tot het inzicht kwam dat schone stroom aan de basis staat van de uiteindelijke muziekkwaliteit die uit de luidsprekers komt. Dit is echter snel veranderd: terwijl de industrie ongeveer 10 jaar geleden nog nauwelijks aandacht aan het fenomeen schone stroom besteedde heeft tegenwoordig vrijwel elke kabelfabrikant een programma stroomkabels in het assortiment.
Ondanks het enorme aanbod aan dit soort producten zijn er wereldwijd slechts een handvol echte specialisten die zich al geruime tijd bezighouden met het fenomeen schone stroom. In de loop van de tijd hebben deze specialisten steeds duidelijker inzicht gekregen in alle verschijnselen die met dit onderwerp te maken hebben en dit succesvol vertaald hebben in hun productrange.
Eén van die specialisten is het Amerikaanse bedrijf PS Audio dat naast een assortiment hoogwaardige AV-apparatuur ook sinds jaar en dag een uitgebreid en uitgekiend assortiment aan powerconditioners voor stereo, home cinema én voor opnamestudio’s heeft.
Luistershow
De Quintet is de nieuwste loot aan de stam van PS Audio, maar niet mijn eerste kennismaking met dit merk. Ongeveer twee jaar geleden was ik te gast bij een demonstratie van PS Audio in een audiozaak in het zuiden des lands. Star of the show was de UPC-200 powercenter die thans geen deel meer uitmaakt van het programma. Die demonstratie vond inmiddels al weer een hele tijd geleden plaats en ik weet ook niet meer welke set er stond opgesteld. Ik kan me echter wél nog herinneren welke indruk de UPC-200 bij me achterliet. Ik was destijds al overtuigd van het nut van schone stroom en had er in mijn set al de nodige zorg aan besteed. Dat het effect zó groot zou kunnen zijn kwam voor mij als een volslagen verrassing en daarom ook belangrijke aanleiding om meer te weten te komen van de UPC-200.
Een paar maanden na mijn eerste kennismaking met de UPC-200 powercenter werd deze ter recensie aangeboden aan Hifi.nl, voor mij een reden om direct “ja” te zeggen op het verzoek deze te beluisteren. Door omstandigheden in de privesfeer is het hier helaas nooit van gekomen, en leek een nadere kennismaking met PS-Audio van de baan … tot het moment dat mij gevraagd werd het PS Audio Quintet Power center te recenseren. Later in dit verslag zal blijken dat ik hier helemaal geen spijt van heb gehad…
PS Audio Quintet Power center
Niet zomaar een stekkerblok. Dit mag wel gezegd worden van de Quintet die bij mij in een stevige kartonnen doos thuis wordt afgeleverd, hetgeen nogal wat verwachtingen wekt. Maar eerlijk is eerlijk: dan heb je ook wel wat. Gebouwd als een tank, met de looks van een BMW (zoals ze zelf schrijven) en een dito gewicht van ongeveer maar liefst 4 kilo schoon aan de haak: je kunt van PS Audio zeggen dat ze er veel aan hebben gedaan om de Quintet te voorzien van een fraai uiterlijk en een solide karakter. Wat mij betreft zijn ze daar wel in geslaagd. Toch: good looks can only carry you so far: het zal uiteindelijk gaan om de vraag welke meerwaarde de Quintet brengt als we het over de sound hebben.
Nogmaals, we hebben hier niet zomaar met een stekkerblok te maken. Dit realiseer ik me weer als ik de uitvoerige user manual doorlees. Voordat ik hem in gebruik ga nemen besluit ik hem eerst goed te lezen. Ik wil er immers zeker van zijn dat ik alles juist aansluit om zodoende optimaal gebruik te kunnen maken van het volle potentieel van de Quintet.