NIEUWSServolabs

Servolabs Grown/Up: actieve MFB luidspreker en de grote broer van de Little/One

Circa vier jaar geleden schreven wij op dit medium over de Little/One Mk2, een kleine actieve luidspreker die is voorzien van een techniek genaamd Motional Feedback. De Grown/Up is het volwassen broertje van de Little/One en gaat volgens de fabrikant moeiteloos verder waar de Little/One ophoudt. Hetzelfde beroemde Motional Feedback geluid alleen met nog meer fundament, reserve en detaillering. 

Servolabs Grown/Up: basweergave die vele groter is dan het formaat doet vermoeden

Alle luidsprekers van het Nederlandse Servolabs zijn voorzien van Motion Feedback (MFB), een techniek is ontwikkeld door het Nederlandse Philips in de tijd dat Philips nog voorop liep in de ontwikkeling van audioapparatuur. Kort samengevat, MFB geeft een zodanige controle over de conus van een woofer dat een relatief kleine luidspreker de laagweergave van een grote vloerstaander kan halen. We verwijzen graag naar de utgebreide uitleg in onze recensie over de Little/One en onze recensie over de Little/Óne Mk2. Lees ook ons interview met Chris Camphuisen, één van de drijvende krachten achter Servolabs.

Servolabs heeft niet stilgezeten en is nu met de Grown/Up gekomen. De Grown/Up is met 24x24x35 cm niet alleen het grotere broertje van de Little/One, hij heeft ook een aantal technische uitbreidingen gekregen met als doel een nog groter, dieper en breder geluidsbeeld. Als optie zijn nu ook magnetisch te bevestigen afdekfrontjes leverbaar..

Servolabs Grown/Up: zeer eenvoudig en flexibel te plaatsen

De Grown/Up beschikt net als de Little/One over een gesloten kast zonder reflex openingen aan de voor- of achterzijde en is daardoor makkelijk plaatsbaar in bestaande meubels. Door toepassing van MFB speelt hij menig vloerstaander weg en doet dat vanzelfsprekend zonder subwoofer.

Waar plaatsing in hoeken of strak tegen de muur problemen kan geven bij basreflex luidsprekers, vormt dit bij de Grown/Up door het gebruik van een gesloten kast ontwerp en daarmee ontbreken van basreflex openingen geen enkel probleem. De vervormingvrije en zeer diep doorlopende basweergave blijft volledig intact, aldus de uitleg van Servolabs.

Servolabs Grown/Up: drivers, versterkers en overige technische zaken

De Grown/Up is een actief drieweg systeem dat is uitgerust met een Piratelogic 08S5-4 longstroke woofer voorzien van een Piratelogic StarBass 54 accelerometer, die de uitslag van de conus meet. De middentonen en hoge tonen komen uit een coaxiale driver van Omnes Audio type CX3.1 die een diameter heeft van vier inch.

De aan de achterzijde van de Grown/Up ingebouwde versterker module is een 120 Watt Piratelogic BMH3D module voorzien van een 70 Watt rms woofer eindtrap, 35 Watt rms mid eindtrap en een 15 watt rms hoog eindtrap. De Sallen Key LR2 laag/mid cross-over ligt op 400 Hz, de LR4 mid/high cross-over vindt plaats bij 4 kHz. De 20 dB MFB control loop is actief tussen de 30 Hz en 330 Hz en het totale frequentiebereik loopt van 30 Hz tot 20 kHz op niveau -3 dB.

De aan de achterzijde instelbare gevoeligheid bedraagt -10dBu @ 50 kOhm (240 mV) via gebalanceerde miniXLR. De Grown/Up weegt 10 kilogram per stuk. De voeding van de Grown/Up komt uit een externe 24 Volt voedingsadapter. De fabrikant is overigens bezig met de ontwikkeling van stands met een geïntegreerde voeding.

Meer weten? Kijk dan op de website van Servolabs.

MERK

EDITORS' CHOICE