Steinway Lyngdorf Model C MkII komt voor levering beschikbaar

Fabrikant Steinway Lyngdorf heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker genaamd Model C MkII gelanceerd. Wij schreven al eerder over de aankondiging van de Model C MkII in februari van dit jaar, maar op dat moment was de luidspreker nog niet leverbaar en waren foto’s en technische informatie ook nog wat spaarzaam gezaaid. De fabrikant heeft meer informatie vrijgegeven en de luidspreker komt ook binnenkort voor levering beschikbaar, reden waarom wij nogmaals aandacht aan dit bijzondere ontwerp besteden.

Steinway Lyngdorf Model C MKII: open baffle vloerstaande luidspreker

De eerste Model C werd in 2008 geïntroduceerd, kort na de lancering van referentieluidspreker Model D. Het nieuwe Model C Mk II, voor het eerst gepresenteerd op ISE 2024, heeft een nog eleganter en lichter ontwerp. De fabrikant heeft er kennelijk nog een tijdje aan gesleuteld want de daadwerkelijke lancering liet nog even op zich wachten, hoewel de Model C MkII wel aan het publiek op de High End München in mei van dit jaar is getoond. De levering gaat binnenkort beginnen.

Het open ontwerp van de klankkast doet denken aan een open piano, waarbij het bronsgouden gelakte frame en de details van de geluidstechnologie aan de achterkant zichtbaar zijn. De Model C MkII is kleiner dan de Model D. De verkleining is bereikt door de woofers van de hoofdluidspreker te scheiden en de boundary woofer-technologie van het bedrijf in te passen. De Model C (MkII) heeft een opvallend open baffle dipoolontwerp. Dit resulteert in een afwezigheid van luchtcompressie en afwezigheid van geluidskleuring van een gewone luidsprekerbehuizing, hetgeen leidt tot een zeer zuiver, transparant, hoge resolutie geluid van de beroemde Air Motion Transformer tweeter en twee precisiegegoten magnesium conus midrange drivers. De tweeter bestaat uit een ultradun, gevouwen Kapton-membraan tussen neodymiummagneten.

Hoewel de Model C MkII een vloerstaande luidspreker is, heeft dus alleen drivers voor middentonen en hoge tonen aan boord. De woofers zijn ondergebracht in aparte kasten die eruit zien als subwoofers. Doordat de Model C-luidsprekers niet meer over woofers beschikken, ontstaat een stijlvol, slank ontwerp met meer flexibiliteit bij de plaatsing in de ruimte. Tegelijkertijd worden de basprestaties verbeterd dankzij het unieke externe wooferconcept van Steinway Lyngdorf.

Immers, begeleidende woofers worden apart versterkt en het wordt aanbevolen om de woofers in  de hoeken van de kamer te plaatsen. De plaatsing ondersteunt optimale muziekweergave, met strakke maar diepe en krachtige bassen, zelfs bij hoge volumeniveaus. Er kan gekozen worden uit verschillende Steinway & Sons boundary woofers die passen bij het nieuwe Model C, afhankelijk van de grootte van de kamer, het interieurontwerp en de gewenste geluidsprestaties.

Steinway Lyngdorf: geïntegreerde systeembenadering

Zoals bij elke luidspreker van Steinway Lyngdorf, is de Model C MkII onderdeel van de Integrated System Approach van het bedrijf, die de bijpassende apparatuur van het bedrijf vereist binnen een gesloten systeem. Ja, het is een gesloten systeem, maar dat maakt de keuze voor componenten ook makkelijker want feitelijk is alles optimaal op elkaar afgestemd. Componenten wisselen en upgraden is ook eenvoudig, mits de componenten afkomstig zijn uit de stal van Steinway Lyngdorf. Mixen met andere merken is een minder goed idee. Het is in feite alles (Steinway Lyngdorf) of niets.

Het laatste puzzelstukje is de RoomPerfect-verwerking van Steinway Lyngdorf. Deze beproefde techniek corrigeert problemen met betrekking tot de akoestiek van een ruimte, zodat elke luidspreker specifiek kan worden afgesteld om optimaal te klinken in uw ruimte.

Prijsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen, maar is naar verwachting zeer binnenkort beschikbaar.

Steinway Lyngdorf Model C MK II: technische specificaties 

  • Type luidspreker: vloerstaande dipool luidspreker voor vrije opstelling, middentonen en hoge tonen
  • Tweeter: 1 x Air Motion Transformer, Kapton-folie, neodymiummagneet
  • Middentoner: 2 x 130 millimeter precisiegegoten magnesiumconus, geventileerde Hexadym neodymiummagneten, geventileerde spuitgegoten mand
  • Behuizing: open dipool, aluminium frame, MDF-panelen, stalen basis
  • Frequentiebereik: 250 Hz tot 22 kHz (-3 dB)
  • Maximale geluidsdruk op 1 meter: 117 dB
  • Cross-over (woofer/midrange): digitaal, opgeslagen in een externe processor (250 Hz, 4e orde)
  • Cross-over (middentoner/tweeter): digitaal, opgeslagen in een externe processor (2,5 kHz, 4e orde)
  • Aansluitingen: Neutrik speakON 4-polig
  • Plaatsing: staand, vrij van muren
  • Afmetingen (B x H x D): 300 x 1.323 x 386 millimeter (incl. basisplint)
  • Gewicht: 42,4 kilogram
  • Afwerking: hoogglans zwart met gouden of chromen accenten, aangepaste afwerkingen beschikbaar

Steinway Lyngdorf Model C MkII: nodig voor systeemintegratie 

  • Woofer: afzonderlijke woofers LSR-210, LSR-212, LS BW, Model M BW, Model S-210
  • Versterking: A1 of A2 versterkers , 2 x 400 watt Model C, 1 x 400 watt woofer
  • Processor: SP1 stereoprocessor

MERK

EDITORS' CHOICE