NIEUWS

Nieuws over de toekomst van MQA: MQA wordt MQA Labs

Het was even stil nadat MQA Ltd., het bedrijf achter MQA, was overgenomen door het Canadese Lenbrook, het moederconcern van o.a. Bluesound en NAD. Maar er is nieuws. Lenbrook heeft MQA Labs opgericht en daaronder hangen drie onderverdelingen genaamd Airia, Foqus en Qrono, die volgens Lenbrook tot doel hebben “verbeteringen te bereiken in de audioverwerking in de gehele muziektoeleveringsketen”.

Streamingdiensten zoals Tidal maakten gebruik van de Hi -Res audiocodec MQA, maar Tidal is tijdig overgeschakeld naar FLAC. In 2023 nam het Canadese bedrijf Lenbrook de rechten van het insolvente bedrijf MQA Ltd. over en toen werd het even stil. Lenbrook heeft nu commentaar gegeven op de toekomstplannen.

De afkorting MQA staat voor Master Quality Authenticated en beschrijft een audiocodec voor het leveren van hoogwaardige digitale audiogegevens. Het is een gesloten systeem en fabrikanten die het willem gebruiken moeten licentiekosten betalen. MQA werd in 2014 geïntroduceerd door Meridian Audio en is sinds eind 2023 eigendom van het Canadese bedrijf Lenbrook nadat MQA in april 2023 faillissement moest aanvragen. Hun eigen merken, vooral Bluesound met het eigen BluOS-besturingssysteem, behoorden al vroeg tot de MQA-aanhangers.

Oprichting van MQA Labs

De oprichting van MQA-Labs werd onlangs aangekondigd, met drie onderverdelingen genaamd “Airia”, “Foqus” en “Qrono”, die volgens Lenbrook tot doel hebben “verbeteringen te bereiken in de audioverwerking in de gehele muziektoeleveringsketen”.

Airia/SCL6: codec voor draadloze audiotransmissie

Achter Airia schuilt de SCL6-codec, die bedoeld is om de best mogelijke resolutie te bieden, ongeacht de beschikbare bandbreedte. De technologie wordt specifiek gebruikt om audiogegevens via draadloze verbindingen te verzenden. Volgens Lenbrook zijn er succesvolle pilotprojecten geweest met Airia met klanten als streamingdiensten, maar details zijn niet bekend.

Lenbrook gaat ervan uit dat alle drie de codecs in 2025 commercieel met partners kunnen worden gebruikt. Foqus zal zich richten op het verbeteren van AD-conversie en Qrono zal verbeteringen aanbrengen in de DA-conversie van afspeelapparaten. MQA zal volgens Lenbrook echter niet verdwijnen, maar moet parallel worden gehandhaafd.

Meer weten? Kijk dan op de website van MQA Labs, die overigens op dit moment nog in de steigers staat.


EDITORS' CHOICE