NIEUWS

Hoe maak je je printer onderdeel van je smart home?

Gastauteur | 18 maart 2024 | Fotografie Gastauteur

Ooit voorspelde Chriet Titulaer’s Huis van de Toekomst in Rosmalen een manier van leven die vergezocht leek, maar eigenlijk was het een voorbeeld van wat we tegenwoordig steeds normaler en haalbaarder beginnen te vinden: een smart home. Het is anno nu immers mogelijk om je eigen Huis van de Toekomst te realiseren met behulp van allerlei verschillende domotica, en natuurlijk een goede draadloze internetverbinding. In die wereld van slimme technologieën die met elkaar in verbinding staan, is het een logische stap om ook je printer onderdeel te maken van je smart home. Maar hoe realiseer je dat?

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Slimme wifi-printer

Investeren in een slimme wifi-printer, als je die nog niet hebt, vormt de noodzakelijke basis voor het integreren van je printer in je smart home. Dit soort printers bieden connectiviteit via wifi, waardoor ze draadloos kunnen communiceren met andere apparaten in je thuisnetwerk. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk met je laptop, smartphone en tablet, maar bij het selecteren van een slimme wifi-printer is het óók belangrijk om te controleren of deze compatibel is met het smart home systeem gebruikt, zoals Google Home, Amazon Alexa of Apple HomeKit.

De meeste toonaangevende printerfabrikanten bieden tegenwoordig modellen aan die geschikt zijn voor slimme thuisintegratie met dit soort systemen en ondersteunen vaak ook protocollen zoals AirPrint voor Apple-apparaten en Google Cloud Print voor Android-apparaten. Als je vervolgens weinig budget overhoudt voor inkt, dan kun je eens kijken naar de betaalbare cartridges en toners van Goedkoopprinten.nl.

Integreren met je smart home hub

Als je eenmaal een geschikte slimme wifi-printer hebt aangeschaft, is de volgende stap om deze te integreren met je smart home hub. Je smart home hub fungeert als centrale controller voor al je slimme apparaten en maakt het mogelijk om ze te bedienen en te automatiseren vanuit één centrale app of via spraakopdrachten. Afhankelijk van het type smart home hub dat je gebruikt, zijn er verschillende manieren om je printer te integreren. Gebruikers van Google Home kunnen printers bijvoorbeeld toevoegen aan het Google Home-ecosysteem via de Google Home-app. Dit stelt je in staat om spraakopdrachten te gebruiken via een Google Home-luidspreker of de Google Assistent op je smartphone om printopdrachten te geven. Gebruikers van Amazon Alexa kunnen een vergelijkbare integratie bereiken door hun printer toe te voegen aan hun Amazon Alexa-apparaat en vervolgens spraakopdrachten te geven met behulp van Alexa-vaardigheden.

Slimme printopdrachten geven

Heb je je printer weten te integreren met je smart home hub? Dan kun je nu beginnen met het geven van slimme printeropdrachten! Dit kun je op verschillende manieren doen, afhankelijk van je voorkeur en het smart home systeem dat je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Hey Google, print mijn boodschappenlijstje", "Alexa, print mijn aantekeningen van vandaag" of “Siri, print de Wikipedia-pagina over de piramide van Cheops”. Daarnaast kun je ook nog je printer bedienen en beheren via de bijbehorende app op je smartphone of tablet. Ook hiermee kun je printopdrachten verzenden en soms zelfs meldingen ontvangen wanneer je printer klaar is met afdrukken.

Tot nu toe was printen nooit iets leuks en werd het vooral getekend door het uitvoeren van menig gevecht met eigenzinnige printers. Met de juiste investeringen en stappen kun je printen nu echter niet alleen efficiënter maken, maar ook een stuk leuker. Laat je printer deel uitmaken van jouw slimme thuisnetwerk en ontdek nieuwe mogelijkheden om printtaken te beheren en te automatiseren. Zo profiteer je nog meer van de voordelen van een volledig geïntegreerde smart home ervaring en ben je weer een stap dichter bij je eigen Huis van de Toekomst.


EDITORS' CHOICE