NIEUWSQ Acoustics

Q Acoustics M40 Micro Tower: actieve draadloze set vloerstaande luidsprekers

De Britse luidsprekerbouwer Q Acoustics heeft de M40 gelanceerd, een actieve draadloze set vloerstaande luidsprekers die draadloos of met een kabeltje muzieksignaal aangeleverd kan krijgen. De M40 wordt door de fabrikant “micro tower” genoemd en dat is mede vanwege de voor een vloerstaander geringe hoogte van 71 centimeter.

Q Acoustics M40

Het actieve vloerstaande M40 van Q Acoustics volgt het monitormodel M20 HD dat in augustus 2021 werd gelanceerd. Volgens Q Acoustics is de 71 centimeter hoge M40 “de handigste en meest kosteneffectieve manier is om je huis te vullen met krachtige luidsprekers en meeslepend geluid, zonder je huis te moeten vullen met grote imposante luidsprekers.”

Het is master/slave-systeem en dat betekent dat de ene luidspreker (de master) alle verbindingselektronica en de versterkers voor beide kanalen aan boord heeft. De andere luidspreker (de slave) wordt met een luidsprekerkabel verbonden met de master. Handig is het feit dat met een knopje op de achterzijde van de master kan worden bepaald welke luidspreker links en welke rechts weer moet geven. De master kan dan worden neergezet aan de kant waar en stopcontact het meest dicht bij is.

Bovendien laat een EQ-schakelaar het systeem weten of de luidspreker in een hoek, tegen een muur of in een vrije ruimte zijn geplaatst, zodat de digitale geluidsverwerking zijn magische werk kan doen en de audioprestaties kan optimaliseren.

De M40 is een tweeweg luidspreker die is voorzien van drie drivers. De tweeter heeft een diameter van 22 mm en daaronder zijn een tweetal middentoner/woofers gemonteerd met een diameter van 125 mm. Aan de achterkant is een baspoort gesitueerd. Een 100 Watt (piek) klasse D versterker per kanaal brengt de conussen in beweging en de cross-over ligt op 2,5 kHz. Q Acoustics geeft een frequentiebereik op van 38 Hz tot 22 kHz (op niveau -6 dB).

De fabrikant zegt dat de ontkoppelde tweeter van de M40 “heldere, zuivere hoogfrequente prestaties” geeft en samenwerkt met Helmholtz Pressure Equalizer (HPE)-technologie om ongewenste staande golven in de kast te verminderen. De C3 Continuous Curved Cone voor de middentonen en lage tonen werd voor het eerst gezien en gehoord in de 5000-serie luidsprekers,en combineert de uitstekende basprestaties van een traditionele rechte conus met de controle en nauwkeurigheid van een uitlopende conus. De behuizing van de M40 is voorzien van de door Q Acoustics zelf ontwikkelde Point to Point (P2P) interne versteviging om de luidspreker zo stijf en inert mogelijk te houden.

Muzieksignaal kan worden aangeleverd via een stereo cinch-aansluiting, een 3,5 millimeter  jackplug aansluiting, een optische aansluiting, een USB-B aansluiting en natuurlijk draadloos via Bluetooth 5.0 met ondersteuning van aptX HD en aptX Low Latency-technologie ondersteunt en draadloze connectiviteit tot een resolutie van 24-bit/48 kHz biedt. Ten slotte heeft de M40 een subwoofer-uitgang (cinch).

Het luidsprekerfront van de M40 is niet afneembaar. De afmetingen van de M40 zijn 710 x 250 x 296 millimeter (H x B x D). Het gwicht van de master is 12,4 kilogram en de slave weegt 11,8 kilogram. De koper kan kiezen uit de uitvoeringen zwart, wit en walnoot.

De adviesprijs is net geen 900 euro voor een set.

MERK

EDITORS' CHOICE