NIEUWSQ Acoustics

Q Acoustics lanceert 5000 productlijn

De Britse luidsprekerfabrikant Q Acoustics heeft een nieuwe productlijn gelanceerd. De nieuwe 5000-serie bestaat uit monitormodellen en vloerstaanders en biedt onder meer de introductie van het innovatieve C3 Continuous Curved Cone voor middentoners en woofers. De leden van de 5000-serie maken ook gebruik van de innovatieve behuizing en drivertechnologie van het vlaggenschip van de Concept-serie. De 5000-familie bevindt zich tussen de modellen uit de 3000i-serie en de Concept-serie en bestaat uit de 5010, 5020 monitorluidsprekers, 5040 vloerstaande luidsprekers en 5050 grote vloerstaande luidsprekers, waarbij de 5090-centerluidspreker het aanbod voor een thuisbioscoopopstelling completeert.

Q Acoustics: C3 Continuous Curved Cone

Het C3 Continuous Curved Cone is een primeur in het ontwerp van middentoners en woofers dat naar eigen zeggen de low-end voordelen van een traditionele conus met rechte conus combineert met de controle van hoge en middenfrequenties van een wijd uitlopende conus, waardoor een enkel, vloeiend, continu curveprofiel ontstaat. Dit zou ook de dynamiek van de lage bas moeten verbeteren, hetgeen samen met het strakkere, gedempte lage frequentiebereik, meer flexibiliteit zou moeten bieden bij het plaatsen van de luidsprekers in de buurt van de muurgrenzen van de luisterruimte.

Het C3 Continuous Curved Cone-profiel is bedoeld om de tekortkomingen in een van de fundamentele geometrische elementen van het chassisontwerp aan te pakken om de beste eigenschappen van zowel rechte als gebogen conussen te bieden. Het gereduceerde uiterlijk van de C3 Continuous Curved Cone komt ook terug in het minimalistische design van de 5000-serie, waarvan de lijnen zijn gebaseerd op de vorm van de nieuwste concept-luidsprekerserie. De baffle-vlakken zijn gecoat met een laag butylrubber en zwart acryl om niet alleen een laag demping te bieden om trillingen in de baffle te onderdrukken, maar ook om een opvallende strakke frontpresentatie te geven die niet wordt onderbroken door bevestigingsmiddelen.

Alle luidsprekermodellen zijn verkrijgbaar in vier moderne maar toch klassieke afwerkingen die zijn ontworpen om elke woonruimte aan te vullen, inclusief de introductie van een nieuw licht houtfineer. De beschikbare afwerkingen zijn Satin Black, Satin White, Santos Rosewood en Holmes Oak. Vloerstaanders 5040 en 5050 zijn voorzien van solide aluminium stabilisatoren met verstelbare spikes voor eenvoudiger waterpas zetten, terwijl onopvallende luidsprekeraansluitingen een strak uiterlijk geven en ervoor zorgen dat de luidspreker indien nodig dichter bij de achterwand kan worden geplaatst.

Alle modellen uit de 5000-serie zijn voorzien van akoestische kastinnovaties die voor het eerst werden geïntroduceerd in het vlaggenschip, de high-end Concept-serie, waaronder tweeterontwerp, de Point-2-Point (P2P) versteviging en de Helmholtz Pressure Equalizers (HPE) buistechnologie. Gebaseerd op het tweeterontwerpprincipe van de nieuwste Concept-serie, is de tweeter hermetisch afgesloten en mechanisch geïsoleerd (d.w.z. zwevend) van het schot om interne drukmodulaties in de kast en de aangrenzende mid/woofer te voorkomen. De binnenkamer is ook geventileerd om vervorming te verminderen en heeft een lager cross-overpunt voor naadloze cross-overintegratie om interne drukmodulaties in de kast en de aangrenzende mid/woofer te voorkomen.

Met de leden van de nieuwe 5000-serie kan een tweekanaals opstelling worden gebouwd maar natuurlijk ook een geavanceerde en krachtige 5.1-thuisbioscoopopstelling. Het systeem wordt aangeboden in twee 5.1-configuraties: het 5010 5.1 en 5040i 5.1 luidsprekerpakket. De ster van deze reeks is de 5090-middenkanaalluidspreker, terwijl de slanke 3060S-subwoofer of de krachtigere Q B12 verantwoordelijk is voor het lage frequentiebereik.

Q Acoustics 5000: prijzen en leveringsinformatie

De modellen 5020 en 5040 zijn nu verkrijgbaar in de winkels voor 799 euro en 1.299 euro per paar. Monitormodel 5010 en centermodel 5090 in de loop van mei in de winkels komen te staan voor 649 euro per paar en 499 euro per stuk. Voor de 5050, de grootste vloerstaander, is nog geen prijs en leveringsinformatie bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE