NIEUWSEpos

Epos kondigt monitorluidspreker ES-7N aan, de tweede van een reeks van drie luidsprekers

Sinan Kökbugur | 15 februari 2024 | Fotografie Fabrikant | Epos

Het van oorsprong Britse luidsprekermerk Epos is circa twee jaar geleden nieuw leven ingeblazen en het eerste model was de ES-14N. De fabrikant heeft nu als tweede model de meer compacte ES-7N aangekondigd. Later zal een vloerstaande luidspreker volgen, maar daarover zijn nog geen details bekend gemaakt.

Epos ES-7N: compacte tweeweg monitorluidspreker in vier kleuren

Het Britse Epos bestaat als merk sinds 1983 en is opgericht door Robin Marshall. In 2020 is het merk overgenomen door Karl-Heinz Fink, oprichter van het Duitse FinkTeam en in het voorjaar van 2022 verscheem het eerste product en dat was tweeweg monitorluidspreker ES-14N. Lees ook onze recensie over de Epos ES-14N.

Volgens Epos vroegen veel klanten om een kleinere luidspreker, dus creëerde de ontwikkelingsgroep een kleinere Epos en die heet ES-7N. Deze luidspreker moet een echt boekenplankmodel zijn met een formaat dat klein genoeg is om bijvoorbeeld in typische IKEA-ontwerpen te passen.

Maar hoe maak je een kleine luidspreker? Vooral kleinere luidsprekers bezorgen de ontwerper flinke kopzorgen. Dit heeft iets te maken met de grootte van het voorste klankbord en de invloed van het kleine klankbord op de responscurve van een luidspreker. Een ontwerp voor vrije ruimte moet anders zijn dan een ontwerp dat dicht bij een muur of in een boekenplank speelt.

De oplossing is volgens Epos een aanpasbare cross-over. Om in een semi-vrije ruimte (enige afstand van een muur) en aan een muur te kunnen werken, kan het crossoverfilter worden verwisseld met een schakelaar aan de achterkant van de luidspreker. Nu bent is de luisteraar meer vrij om de plaats van de luidsprekers te kiezen, zonder compromissen te moeten sluiten op het gebied van toonbalans.

De tweeter van de ES-7N heeft een diameter van 28 millimeter en hij is voorzien van een aluminium membraan met een keramische coating. De middentoner/woofer meet 130 millimeter en heeft een conus gemaakt van polypropyleen. De ES-7N meet 290 x 200 x 270 millimeter (H x B x D) en weegt 7,5 kilogram. De aanbevolen plaatsingshoogte is 70 centimeter. De impedantie is vier Ohm met een minimum van drie Ohm bij 15 kHz. Hij komt straks in vier kleuren op de markt.

We weten nog niet wanneer de levering gaat beginnen en ook de prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE