NIEUWSInnuos

InnuOS 2.6 voegt Deezer-, TIDAL Max- en NAS/USB-functies toe aan streamers

De in Portugal gevestigde fabrikant Innuos heeft het besturingssysteem van zijn netwerkspelers herzien. InnuOS versie 2.6 biedt integratie van Deezer, Tidal Max en een uitbreiding van de functies voor het gebruik van netwerkschijven en USB-opslagmedia.

InnuOS 2.6: meer dan bugfixes

InnuOS 2.6 is de nieuwste versie van het besturingssysteem van de Portugese fabrikant Innuos en de nieuwe software brengt volgens de makers een verbeterde gebruikerservaring met zich mee en de integratie van Deezer, Tidal Max-ondersteuning (voor TIDAL HiFi Plus-abonnees), nieuwe NAS/USB-schijffuncties en multi- taalondersteuning (deze laatste overigens in bètavorm).

“Terwijl we 2024 ingaan, markeert onze nieuwe 2.6-update nu acht jaar voortdurende ondersteuning en software-updates voor onze klanten met apparaten die al op de makrt zijn sinds 2016. Deze nieuwste update vertegenwoordigt een geweldige ontwikkeling op het gebied van toegankelijkheid en een verbreding van het potentiële publiek door de toevoeging van meerdere talen, uitgebreide ondersteuning voor streamingdiensten en meer manieren om muziekbestanden met elkaar te verbinden om tegemoet te komen aan de verschillende luistergewoonten van onze gebruikers. Gecombineerd met UI- en UX-verbeteringen die worden aangestuurd door onze Feedback Zone en input van klanten, zou 2.6 voor elk wat wils moeten hebben,” aldus Stephen Healy, productspecialist van Innuos.

Volgens de eigen Innuos Blog stelt het bedrijf dat de nu beschikbare update aanvankelijk gepland was als innuOS 2.5.5, een pure service-release die enkele bugfixes biedt. Naast de bugfixes hebben de ontwikkelaars echter een reeks functies uitgebreid die een belangrijke release werden, waaronder talloze nieuwe functies, resulterend in innuOS 2.6 dat dus meer is dan wat bugfixes. De verbeterde navigatiemogelijkheden geven de gebruiker toegang tot een nog uitgebreider muziekaanbod en maken het makkelijker om naar muziekbestanden van externe bronnen te uisteren.

InnuOS 2.6: Deezer & Tidal Max

Houders van een Deezer Premium account kunnen nu door hun bibliotheek en beschikbare inhoud bladeren, waaronder Deezer’s Flow functie, huidige hitlijsten, nieuwe releases, mixen, genres en opgeslagen favorieten, onder “Mijn bibliotheek”.

Ondertussen hebben Tidal HiFi Plus abonnees toegang tot Tidal’s Max service die HiRes aanbiedt in standaard FLAC-formaat met resterende MQA-ondersteuning (die aan zijn einde lijkt te komen), terwijl albums alleen beschikbaar zijn via die encoder voor streaming met hogere resoluties.

Wat betreft bestanden met hoge resolutie: 32-bits floating point WAV-bestanden worden volledig ondersteund, samen met ondersteuning voor WAV en AIFF boven 384 kHz. Volgens Innuos zou het vereenvoudigen van het signaalpad de geluidskwaliteit in deze bestanden moeten verbeteren.

Degenen met een actief Qobuz account worden er door Innuos op gewezen dat tijdens het updateproces een hersynchronisatie van het account zal plaatsvinden, zodat er na de update wat nieuwe muziek in de bibliotheek van de gebruiker kan verschijnen.

InnuOS 2.6: afspelen van muziek van USB-opslagmedia

Innuos heeft geluisterd en de vaak gevraagde functie voor het afspelen van USB-opslagmedia is nu aanwezig dankzij innuOS 2.6. De gebruiker kan een USB-opslagmedium aansluiten en muziek rechtstreeks vanaf dat station afspelen zonder dat de bestanden eerst moeten worden geimporteerd. Deze functie is beschikbaar voor de Zen-, Statement- en Pulse-serie. Na aansluiting van de USB-drive op het apparaat van Innuos, wordt deze als bron vermeld op de hoofdpagina “Muziek”. Bovendien kunnen desgwenst meerdere USB-opslagmedia worden aangesloten, die ieder worden geïdentificeerd door de naam die via een computer is opgegeven (of de standaard fabrieksnaam). Innuos benadrukt wel dat dit een tijdelijke afspeelfunctie is en dat deze schijven niet volledig in de bibliotheek zullen worden geïntegreerd, zoals bestanden die zijn opgeslagen in de interne opslag van een server of een NAS-schijf. Dit betekent dat er geen afspeellijsten kunnen worden samengesteld uit deze bestanden, noch zullen ze verschijnen in de algemene bladermodi Artiesten of Albums, noch zullen er biografieën van artiesten worden verkregen, enzovoort.

InnuOS 2.6: afspelen van muziek op een netwerkschijf (NAS)

Het afspelen van muziek op een NAS was al mogelijk maar is volgens Innuos aanzienlijk geoptimaliseerd. Het resultaat is dat het systeem aanzienlijk sneller zal zijn bij het scannen of bijwerken van de inhoud van een nieuwe of bestaande netwerkschijf (NAS). Het betekent ook dat het afspelen vanaf deze bronnen sneller zal reageren, aldus het Portugese bedrijf.

InnuOS 2.6: gebruikersinterface en bediening

InnuOS 2.6 introduceert ook een reeks wijzigingen in de gebruikersinterface. Eén daarvan is een AZ-schuifregelaar aan de rechterkant van het scherm, waarmee de luisteraar veel sneller door een lange lijst van albums en artiesten kan navigeren.

Naarmate de lijst met ondersteunde streamingdiensten groeit, en nu ook de USB-drives worden toegevoegd, kan de muziekpagina behoorlijk lang worden. Daarom zegt Innuos dat de update het configureerbaar maakt, vergelijkbaar met de widgets op de startpagina. Dit betekent dat snelkoppelingen naar streamingdiensten bovenaan de pagina kunnen worden geplaatst of helemaal kunnen worden verborgen.

Op dezelfde manier kunnen de hoofdbibliotheekcategorieën nu worden ingekort, zodat alleen de gewenste modi worden weergegeven. Bovendien is de Now Playing-pagina enigszins geherstructureerd, met enkele nieuwe opties toegevoegd aan de onderste balk om het gemakkelijker te maken op smartphones.

InnuOS 2.6 kan worden gedownload met de Innuos Sense App, die beschikbaar is op iOS-, Android- en Amazon Fire-apparaten. De Innuos Sense-app wordt gebruikt om alle muziek te doorzoeken, af te spelen en te beheren, ongeacht of deze lokaal is opgeslagen of wordt gestreamd. Het kan ook via elke webbrowser worden beheerd.

Meer weten? Kijk dan op de website van Innuos.

MERK

EDITORS' CHOICE