NIEUWS

De tweede LED-draaitafel van Brian Eno is rond en kan weer constant van kleur verschieten

Muziekproducer Brian Eno heeft voor de tweede keer in samenwerking met de Paul Stolper Gallery in Londen een draaitafel uitgebracht die heel sterk leunt op lichteffecten tijdens het afspelen van een plaat. De eerste draaitafel was rechthoekig, de nieuwe draaitafel is rond. Oh, de oplage is beperkt en ook deze LED-draaitafel is duur. Maar ja, dan heb je wel een bijzonder opvallend ding in je luisterruimte staan. 

Brian Eno Turntable II 2024: kunstobject of hifiproduct?

Circa twee jaar geleden heeft Brian Eno een zeer opvallende draaitafel gelanceerd. De draaitafel die destijds in een beperkte oplage op de markt is gekomen kon allerlei kleuren weergeven tijdens het spelen. Brian Eno heeft wederom in samenwerking met de Paul Stolper Gallery in Londen en van kleur verschietende draaitafel aangekondigd. De eerste draaitafel was rechthoekig. Het nieuwe model is rond.

De nieuwe draaitafel heet simpelweg 'Turntable II' en is, net als zijn voorganger, gebouwd rond een mat gegoten acryl- en LED-lichtontwerp, waarbij het draaiplateau en de behuizing van kleur kunnen veranderen De Turntable II kan net als zijn voorganger verschillende naadloos in elkaar overlopende “generatieve kleurenlandschappen” weergeven.

“Het patroon van de lichten, de snelheid waarmee ze veranderen en hoe ze veranderen, zijn geprogrammeerd, maar geprogrammeerd om willekeurig en langzaam te veranderen,” zo staat in de beschrijving over de Turntable II. Brian Eno zegt zelf het volgende over de Turntable II: “het is de zachtheid van deze kleuren en de manier waarop ze met elkaar versmelten die zo verleidelijk is... als het niets speciaals hoeft te doen, zoals een plaat afspelen, is het een sculptuur.”

Eno vergelijkt zijn benadering van het samensmelten van licht en geluid voor de draaitafel met die van zijn schilderijen en andere kunstwerken, die langer deel uitmaken van zijn leven dan het maken van muziek, aangezien de creatieveling schilderkunst en experimentele muziek heeft gestudeerd aan de kunstacademie van Ipswich Civic Collge: “Sinds mijn eerste experimenten met licht en geluid eind jaren zestig ben ik altijd gefascineerd geweest door de verbazingwekkend ingewikkelde, complexe en onvoorspelbare resultaten die worden voortgebracht door eenvoudige deterministische systemen. Ik gebruik in de muziek dezelfde soort generatieve processen als in de schilderkunst, gebaseerd op overlappende, niet-gesynchroniseerde cycli. Verschillende overlappende lichtcycli zullen verschillende kleurbalansen en -overvloeiingen blijven produceren - en verschillende schaduwformaties die langzaam evolueren en zich nooit precies herhalen. Het proces is eenvoudig. De resultaten zijn complex,” aldus de toelichting van Eno.

We vinden het prachtig en uiterst kunstzinnig, maar nu even over de techniek. We weten niet wie de Turntable II heeft gebouwd. Niet geheel verrassend heeft de Turntable II onderdelen van bekende fabrikanten aan boord, waaronder een witte 8,6-inch aluminium toonarm van Pro-Ject en de 2M-cartridge van Ortofon. Ze zijn allebei wit van kleur en kleuren dus lekker mee met de kleuren uit het draaiplateau en de behuizing. Het draaiplateau wordt aangedreven door een riem en een 15 Volt DC motor en kan 33 1/3 of 45 rondjes per minuut draaien.

Brian Eno Turntable II 2024: prijs en leveringsinformatie

Een handtekening en serienummer zijn gegraveerd op de zijkant van de behuizing. Het rechthoekig model van twee jaar geleden is in een oplage van vijftig stuks uitgekomen. De Turntable II zal in een oplage van 150 stuks worden uitgebracht.

De Brian Eno Turntable II zal op dinsdag 13 februari a.s. vanaf 16.00 uur (GMT) te koop zijn via de Paul Stolper Gallery in Londen (online of gewoon binnenlopen), waar hij tot 9 maart a.s. bezichtigd kan worden.

En dan nog even over de prijs. De initiële prijs is 20.000 Britse ponden exclusief BTW. Deze prijs is echter niet vast, want naarmate de verkoop vordert, zal de prijs worden verhoogd. Tja, niet alleen de draaitafel is bijzonder (hoog geprijsd), maar ook het prijsmodel is wat ongebruikelijk.


EDITORS' CHOICE