NIEUWS

Brian Eno LED-draaitafel: kunstzinnige draaitafel, hifiproduct of ordinaire kitsch?

Uitgekeken op je lavalamp? Dan wordt het wellicht tijd voor de verwerving van een LED-draaitafel. Muziekproducer Brian Eno heeft een van kleur veranderende LED-draaitafel in beperkte oplage onthuld, gemaakt in samenwerking met de Paul Stolper Gallery. De draaitafel, gemaakt van acryl en voorzien van LED-verlichting, heeft een doorzichtige draaiplateau van 18 millimeter dik en doorloopt voortdurend veranderende variaties van psychedelische kleurencombinaties. Oh, er worden er maar vijftig gebouwd. En wat kost de LED-draaitafel? Wie dat wil weten moet navraag doen bij de Paul Stolper Gallery.

Brian Eno LED-draaitafel: zeer opvallende draaitafel

Brian Eno heeft een van kleur veranderende LED-draaitafel in beperkte oplage onthuld, gemaakt in samenwerking met de Paul Stolper Gallery. Als de draaitafel speelt geeft hij een voortdurend veranderd licht. Is dit een serieus hifiproduct? Is het een kunstobject? Of is het gewoon kitsch? Het antwoord op deze vraag hangt af van degene die het antwoord geeft, net zoals bij de lavalamp uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Over het ontstaan van de draaitafel zegt Eno: “Het licht ervan was voelbaar alsof het in een dampwolk werd gevangen. We zaten lang te kijken, gefixeerd door deze totaal nieuwe ervaring van licht als een fysieke aanwezigheid. Een van de grote doorbraken van de evolutietheorie is dat je kunt beginnen met eenvoudige dingen en dat ze zullen uitgroeien tot complexiteit. Dit is erg onintuïtief - het is een van deze dingen die het menselijk brein niet onmiddellijk kan bevatten. Het heeft geen zin totdat je het ziet. Je hebt het idee dat dit kleine ding, dat niet zoveel instructies kan bevatten, deze enorm complexe verweven, onderling afhankelijke wereld produceert. Een van de dingen die ik leuk vind aan dit werk, is dat het daar het bewijs van is.” Waarvan akte. Wij hebben voor het overigen geen specificaties van de draaitafel kunnen vinden. Ook is niet bekend wie de draaitafel heeft geproduceerd.

Kan de LED-verlichting ook worden uitgeschakeld? Geen idee, maar wie deze vraag stelt behoort niet tot de doelgroep.

De gelimiteerde oplage van vijftig gesigneerde draaitafels is verkrijgbaar via de Paul Stolper-Gallery, maar wie benieuwd is naar de prijs zal moeten informeren. Wie de pech heeft om niet op tijd een exemplaar voor Kerstmis aan te schaffen of anderszins achter het net te vissen, vindt misschien zijn gading bij enkele van Eno's andere werken, waaronder niet-hifi lichtbakken en luidsprekervazen, die ook door de Paul Stolper Gallery worden verkocht.EDITORS' CHOICE