NIEUWSFinal

Final ZE8000 MK2: betere pasvorm en helderder ‘8K-geluid’ in bijgewerkte in-ears met ANC

Sinan Kökbugur | 08 december 2023 | Fotografie Fabrikant | Final

Het in Japan gevestigde Final heeft een nieuwe en verbeterde versie van zijn vlaggenschip draadloze in-ears ZE8000 uitgebracht. De ZE8000 MK2 belooft een comfortabelere pasvorm, meer functies en gedetailleerder '8K-geluid'.

Final ZE8000 MK2

De term “8K” heeft niets met beeldkwaliteit te maken. Een hoofdtelefoon heeft geen beeld, nietwaar? 8K slaat op de typeaanduiding 8000 die ook in andere modellen van het Japanse Final terugkomt. Het zogenoemde 8K-geluid was ook aanwezig in de originele ZE8000 die in februari 2023 is uitgebracht en maakt gebruik van digitale signaalverwerking om elk element van de audio te kalibreren. De nieuwe versie heeft een verbeterde S/R-verhouding voor een helderder geluid met meer details en nuance, terwijl muziekinstrumenten getrouwer worden gereproduceerd.

Het ontwerp is in de basis hetzelfde gebleven maar naar eigen zeggen is de pasvorm verbeterd. Nieuwe 'Shield Fin'-oordopjes en pasvormen zijn bedoeld om de oordopjes steviger in de oren van de gebruiker te houden en dat zou meteen de geluidsisolatie met 32 procent moeten verbeteren. Final levert vijf verschillende pasvormen mee. In combinatie met verbeteringen aan de ANC-algoritmes zou de muziek helderer moeten klinken.

Net als hun voorgangers wordt de MK2 geleverd met vier luistermodi. Er is ook de mogelijkheid om ANC te deactiveren, zodat de luisteraar ongefilterd geluid krijgt dat hoegenaamd niet door algoritmen is bewerkt en eventueel aangetast. ANC heeft immers vrijwel altijd enige invloed op de geluidskwaliteit en in een stille omgeving is daarom doorgaans beter om ANC uit te zetten.

De ZE8000 MK2 is tot 5 dB luider dan de de eerste versie en de volumeregeling is volgens de fabrikant verbeterd. Net als hun voorgangers ondersteunen ze het Snapdragon Sound-platform van Qualcomm, inclusief ondersteuning van aptX- en aptX Adaptive.

De levensduur van de batterij is tot vijf uur gestegen na één keer opladen, met in totaal 15 uur beschikbaar via de oplaad- en opbergdoos.

We hebben nog geen officiële prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen, maar vermoedelijk zal de prijs circa 330 euro zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE