NIEUWSFinal

Final ZE8000: draadloze in-ears met ANC voorzien van '8K Sound'-technologie en aptX Adaptive

Sinan Kökbugur | 24 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | Final

De Japanse hoofdtelefoonbouwer Final heeft zijn vlaggenschip draadloze oordopjes aangekondigd genaamd de ZE8000. Final begeeft zich met de ZE8000 in de markt waar ook Apple AirPods Pro 2, Bose QuietComfort Earbuds II en Sony WF-1000XM4 zich bevinden, maar Final heeft een aantal gedurfde beweringen gedaan als het gaat om de geluidstechnologie aan boord van de ZE8000.

Final ZE8000

Wie de kreet “8K” ziet staan denkt meteen aan een hoge resolutie beeldscherm. 8K heeft m.b.t. de Final ZE8000 niets met beeldschermen te maken. “8K Sound” slaat op de techniek die is gebruikt in de over-ear vlaggenschepen D8000 en A8000 van Final. Verder is de ZE8000 voorzien van DSP om de best mogelijke geluidskwaliteit te leveren. Final licht toe: “in plaats van alleen te focussen op de fijnafstemming van bepaalde frequenties, wordt het tijdselement van elk stukje geluid ook zorgvuldig gekalibreerd met digitale signaalverwerking.” Dit wordt ook ondersteund door het gebruik van een nieuwe 'f-CORE for 8K Sound'-driver met ultralage vervorming en een groot membraan van 13 millimeter, die wordt aangedreven door klasse AB-versterking in elke oordop. Final zegt dat de totale harmonische vervorming (THD) van deze driver indrukwekkend laag en uniek is.

De Final ZE8000 ondersteunt Bluetooth 5.2 en natuurlijk ook hoogwaardige aptX- en aptX Adaptive- codecs naast de standaard SBC en AAC. De fabrikant stelt verder dat de ZE8000 volledig compatibe" is met telefoons en apparaten die de nieuwste Snapdragon Sound- technologie van Qualcomm ondersteunen, zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra. Dit pakket audiotechnologieën is bedoeld om de Bluetooth-ervaring te verbeteren met bijvoorbeeld robuustere connectiviteit, lagere latentie en breedbandspraakkwaliteit.

Als het gaat om Active Noise cancelling (ANC) belooft Final dat geluidskwaliteit op de eerste plaats komt en dat ANC de weergave op geen enkele manier verslechtert. De ZE8000 heeft vier luistermodi: ruisonderdrukking (volledige ANC), wind-cut (elimineert windruis die door de microfoons wordt opgevangen), ambint (laat je je bewust zijn van de omgeving) en voice through (laat je gesprekken voeren zonder de oordopjes te verwijderen).

Je kunt door deze modi bladeren met behulp van de Final Connect-app, die ook een Volume Step Optimizer heeft. Hiermee kun je het volume met een hogere precisie afstemmen dan de standaardbediening van een smartphone mogelijk maakt.

De oordopjes kunnen elk vier uur worden opgeladen, tot een totaal van 15 uur met de oplaadcassette. Dit is niet verkeerd, maar de concurrenten van Appel en Sony doen dat nog iets beter met zes en acht uur in de oordopjes, en in totaal 30 en 24 uur met de capaciteit van de oplaad- en opbergdoosjes meegerekend.

De oordopjes zelf hebben een ongebruikelijk ontwerp. Volgens de ontwerpers zijn de oordopjes zo gevormd dat ze passen bij alle vormen en maten oren voor comfort en stabiliteit.

Final ZE8000: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de levering in de Benelux gaat beginnen, maar we weten wel dat de Final ZE8000 verkrijgbaar zal zijn in een zwarte of witte kleur. Op internet gonst een prijs van 330 euro, maar nadrukkelijk willen wij melden dat dit slechts een indicatie is. De officiële prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE