NIEUWSRuark Audio

Ruark R810: alles-in-één audiosysteem (en bijzettafel)

Het Britse Ruark Audio heeft de R810 aangekondigd, een alles-in-één audiosysteem dat alleen een voedingskabel en een netwerkverbinding nodig heeft om muziek af te kunnen spelen. Hoewel, bij gebruik van Bluetooth is een netwerkverbinding niet eens nodig. De bovenkant kan worden gebruikt om een vaas of plantenpot op te zetten. Onder de nostalgische huid van de R810 is moderne techniek verwerkt.

Ruark R810

Het in Groot-Brittannië gevestigde Ruark Audio heeft circa tien jaar geleden de R7 gelanceerd, een makkelijk te gebruiken alles-in-één audiosysteem. Later volgde een verbeterde versie en in 2017 volgde de R7 MkIII die ook streaming-functies aan boord had. De R810 mag worden gezien als de opvolger van de R7 in die zin dat de R810 het nieuwe vlaggenschip is van Ruark Audio.

Kennelijk heeft het Britse bedrijf besloten om zijn systeem van naamgeving te wijzigen. Nog niet zo lang geleden zag de alles-in-één R410 het levenslicht. De R810 lijkt een grotere versie die op eigen benen staat, maar de R810 is krachtiger en zo zijn er nog een paar onderscheidende eigenschappen.

Net als de R410 heeft de R810 prachtige handgemaakte houten elementen in de kast en het rooster met latten dat duurzaam is geproduceerd en gesplitst en opnieuw samengesteld voor consistente nerfpatronen. Ook het vier inch TFT-scherm op de voorzijde is overgenomen van de R410, evenals de vernieuwde RotoDial-controller bovenop het apparaat. In het leveringspakket zit ook een aparte, oplaadbare afstandsbediening in de vorm van de RotoDial. De R810 is verkrijgbaar in twee afwerkingen: zachtgrijze lak of walnoothoutfineer.

De hoeveelheid analoge en digitale aansluitingen en streaming- en radiofuncties is zodanig groot dat iedereen er wel iets van zal kunnen gebruiken, net als bij de R410. Onder de motorkap ligt echter het kernverschil. Waar de R410 120 Watt klasse D versterking heeft die twee 20 millimeter tweeters en twee 100 millimeter middentoners/woofers aandrijft, verhoogt het vlaggenschip R810 de inzet naar 180 Watt versterking in klasse AB. De R810 is ook een 4.1-systeem, met twee grotere 30 millimeter zijden dome-tweeters en twee 100 millimeter woofers met een papieren conus, evenals een 200 millimeter lange slag subwoofer met een papieren conus. De toevoeging van de geïntegreerde actieve subwoofer heeft tot doel muziek te leveren met “nauwkeurigheid en autoriteit”, aldus Ruark Audio.

Overigens, de klasse D versterkers in de R410 zijn relatief nieuw voor Ruark Audio, immers het bedrijf gebruikt consequente klasse AB versterkers, ook in zijn kleinste modellen.

“De inspiratie voor onze originele R7 en nu R810 kwam van het prachtige radiogram dat mijn grootmoeder in huis had,” zegt Alan O'Rourke, Managing Director van Ruark. “Toen we er als kind waren, luisterde ik urenlang naar radiostations, draaide ik platen en danste ik. De R810 is ons technisch meest geavanceerde product tot nu toe, maar een liefdevol eerbetoon aan de radiogrammen van weleer.”

Ruark Audio R810: prijs en leveringsinformatie

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux zijn nog niet bekend gemaakt.


EDITORS' CHOICE