NIEUWSTechnics

Technics SL-1200GR2 en SL-1210GR2: nieuwe versies van bekende draaitafels

Het Japanse audiomerk Technics heeft nieuwe versies aangekondigd van een tweetal bekende draaitafels. De nieuwe SL-1200GR2 en SL1210GR2 hebben o.a. een nieuwe toerentalbewaking gekregen die is gebaseerd op digitale techniek. De nieuwe draaitafels worden in de loop van oktober in de winkel verwacht.

Technics SL-1200GR2 en SL-1210GR2

De originele SL-1200GR en SL-1210GR zijn begin 2017 op de markt gekomen. Technics heeft naar eigen zeggen de tijd gebruikt om fundamentele verbeteringen te ontwikkelen en volgens het persbericht vertegenwoordigen de nieuwe SL-1200GR2 en SL-1210GR2 een enorme prestatiesprong vergeleken met de originele ontwerpen. Zoals gebruikelijk bij Technics wordt de zilverkleurige versie de SL-1200GR2 genoemd en wordt naar de zwarte versie verwezen met de aanduiding SL-1210GR2. Technisch zijn de draaitafels gelijk aan elkaar.

“We wilden voortbouwen op de reputatie van ons bestaande ontwerp. De nieuwe GR2 is dan ook ontwikkeld rond de iconische direct aangedreven motor zonder ijzeren kern en met superieure rotatieprecisie,” vertelt Frank Balzuweit, Senior Product Manager bij Technics Europe.  “We hebben gekeken naar hoe we de nauwkeurigheid van de signaalverwerking in onze digitale audiocomponenten hebben verbeterd, vooral die van de reference-class versterker SU-R1000, die analoge vinylsignalen optimaliseert met behulp van complexe digitale technologie. We hadden ons tot doel gesteld om de precisie van onze direct-drive-technologie naar een hoger niveau tillen, wat we hebben kunnen realiseren door de motortrillingen te beperken. De sinusgolven van de aandrijving zijn geoptimaliseerd door het PWM-signaal te genereren met behulp van ΔΣ (delta-sigma) modulatie, zoals ook werd toegepast in onze volledig digitale versterker,” aldus de uitleg van Frank Balzuweit.

Met het motorbesturingssignaal van de nieuwe SL-1200GR2/SL-1210GR2 is een enorme stap vooruit gezet vergeleken met eerdere versies. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het sinusgolfsignaal van de motorbesturing gegenereerd door een analoge RF-oscillator en de precisie daarvan liet ruimte voor een soepelere rotatie. Na de herintroductie van de Technics SL-1200-draaitafel in 2016, erfde de SL-1200GAE - naast de aanzienlijk verbeterde motor met een stator zonder ijzeren kern - een nieuwe, op PWM gebaseerde motorbesturing voor DA-conversie. Hiervoor werd gebruikgemaakt van een microcontroller met een ROM met sinusgolf. Dit had een merkbare impact op de rotatieprecisie en droeg bij aan een verlaging van de motortrillingen. Desondanks was de sinusgolf voor de motorbesturing nog steeds niet honderd procent nauwkeurig.

Om die reden wordt in de nieuwe GR2 het motorbesturingssignaal gegenereerd door middel van een PWM-signaal dat wordt gegenereerd door ΔΣ (delta-sigma) modulatie. Deze methode voor zeer nauwkeurige 1-bit DA-omzetting maakt deel uit van de signaalverwerking in de volledig digitale versterkers van Technics die gebruikmaken van de door Technics zelf ontwikkelde JENO Engine-technologie. Dankzij deze aanpak, die de naam ΔΣ-Drive (delta-sigma-drive) kreeg, wordt een perfecte sinusgolf gegenereerd en worden motortrillingen radicaal verminderd. Dit is vooral van grote invloed op het frequentiebereik waar de motortrillingen overlappen met de natuurlijke resonantie van de toonarm en pick-upcartridge. De nauwkeurigheid waarmee de groef wordt gevolgd is daardoor ook drastisch verbeterd. Het resultaat is een verbluffend nauwkeurig signaal met een correct geluidsveld, fantastische weergave en een zeer laag ruisniveau.

Gecombineerd met het rotatiefeedbacksysteem gebaseerd op snelheidsdetectie door het gebruik van een frequentiegenerator (FG) die werkt op basis van magnetische voedingsgeneratie, is de nauwkeurigheid van de rotatiesnelheid van de nieuwe GR2 uitzonderlijk, aldus de persverklaring van Technics.

Het technische team heeft niet alleen naar de motorbesturing gekeken, maar ook naar de voeding. De nieuwe stille meertraps voeding van de SL-1200GR2 en SL-1210GR2 is een combinatie van een ruisarme, supersnelle voeding die werkt bij meer dan 100 kHz en een ruisonderdrukkingscircuit dat is overgenomen van onze reference-class draaitafel SL-1000R. In dit circuit wordt de resterende ruis onderdrukt door de omgekeerde fasestroom van de eigenlijke ruis te injecteren. Door middel van deze methode wordt een zeer laag ruisniveau gerealiseerd, hetgeen een uitzonderlijke signaal-ruisverhouding mogelijk maakt, waardoor de totale signaalprestaties worden verbeterd.

Het overgrote deel van het mechanische ontwerp van de nieuwe GR2 komt overeen met dat van zijn voorganger. Behouden zijn het superstabiele uit twee lagen bestaande onderste chassis van aluminium en BMC (Bulk Moulding Compound), een combinatie die zeer goed bestand is tegen trillingen. Ook het uit twee lagen bestaande draaiplateau van aluminium met zware rubberen demping, de uiterst gevoelige S-vormige aluminium toonarm en de effectieve isolerende pootjes keerden terug. Het algehele design is licht verfijnd. Een kleuraanpassing van alle onderdelen en elementen en de nieuwe aanraakkwaliteit van het chassisoppervlak maken de nieuwe GR2-generatie van de SL-1200/1210 nog begerenswaardiger.

Om de impact op het milieu door het verpakkingsmateriaal te verkleinen terwijl de producten van Technics toch volledig beschermd blijven tot ze onze klanten bereiken, bevat de nieuwe verpakking van de nieuwe draaitafels geen PS-hardschuim. De verpakking bestaat nu uit slim vormgegeven karton dat het product veilig beschermt. Daarnaast zitten de accessoires in een kartonnen doos, zodat ze gemakkelijk verwijderd en opgeborgen kunnen worden. Technics werkt er momenteel aan om de nieuwe verpakking uit te breiden naar andere productlijnen en om in de toekomst meer recyclebaar materiaal te verwerken in de verpakking.

De nieuwe SL-1200GR2 en SL-1210GR2 zullen verkrijgbaar zijn vanaf oktober 2023 bij erkende Technics-dealers. Prijsinformatie voor de Benelux is nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE