Het is al weer ruim een jaar geleden dat Technics de nieuwe Grand Class SL-1200GAE presenteerde. Voor liefhebbers die bij het verschijnen en razendsnelle uitverkopen van deze limited edition platenspeler misgrepen, bracht het merk de SL-1200G op de markt. Nu is er ook de SL-1200GR. Want ze blijven graag bezig.
De Technics Grand Class SL-1200GR is een standaardmodel met technologie van de SL-1200G, die werd ontwikkeld als referentie voor de nieuwe generatie direct aangedreven draaitafels. In tegenstelling tot bijvoorbeeld systemen met riemaandrijving laten direct aangedreven systemen de motor op lage snelheid draaien en sturen ze het platform rechtstreeks aan, wat diverse voordelen biedt. Zo neemt de S/R-ratio als gevolg van motortrillingen en vertragingsmechanismen vrijwel niet af. En doordat er geen onderdelen vervangen hoeven te worden, is het systeem gedurende lange tijd betrouwbaar. De SL-1200G was een combinatie van traditionele analoge en geavanceerde digitale technologie van Technics. Bepaalde onderdelen van de SL-1200G werden vervolgens toch weer opnieuw ontwikkeld voor de SL- 1200GR, zoals de kernloze direct aangedreven motor en technologie voor nauwkeurige motorcontrole, het rigide platform en de gevoelige toonarm.
In 2016 ontwikkelde Technics de kernloze direct aangedreven motor met twee omhoog gerichte rotoren en rotormagneten aan beide zijden. Die moeten een eind maken aan onregelmatige rotatie van de motor, ook wel cogging genoemd, een probleem dat alleen voorkwam bij direct aangedreven systemen. Voor de SL-1200GR is dezelfde designfilosofie gehanteerd, maar is om cogging tegen te gaan een nieuwe kernloze direct aangedreven motor met één enkele, omhoog gerichte rotor ontwikkeld. De rotatiecontrole van de SL-1200GR, die de nauwkeurigheid van de motor controleert en corrigeert, maakt net als de SL-1200G gebruik van de nieuwste motorcontroletechnologie van Blu-ray-apparaten. Bovendien is het elektrische circuit afgestemd om de nieuw ontwikkelde motor van de SL-1200GR optimaal te laten presteren.
Om de trage massa te vergroten en trillingen te verminderen, is de vorm van het gegoten aluminium door middel van simulatie geoptimaliseerd. Met zijn 2,5 kilo (inclusief rubberen mat) is het platform van de SL-1200GR zo'n 800 gram zwaarder dan die van de oudere SL-1200MK5. De achterkant van het platform is bovendien voorzien van ribben om hem steviger te maken.
De toonarm houdt de rotatie van de plaat bij en zorgt dat deze nauwkeurig wordt gelezen. Technics koos voor een traditioneel vaak gebruikte universele S-vormige toonarm met statische balans. Net als die van de SL-1200G, maakt de draagsectie van de toonarm van de SL-1200GR, met oorspronkelijke balhoofdophanging van Technics, gebruik van een strakke behuizing met uiterst nauwkeurige lagers. De grote initiële bewegingsgevoeligheid van 5 mg of minder wordt gerealiseerd door handmatige montage en aanpassing door deskundige Japanse vakmensen. Als gevolg hiervan worden de groeven van de plaat nauwkeurig gevolgd.
Onder de toonarm zijn vergulde phono-aansluitingen en aardklemmen voor verwisselbare kabels geplaatst, waardoor veel verschillende soorten kabels kunnen worden gebruikt. De constructie met metalen schermen aan de binnenkant van de behuizing vermindert de gevolgen van extern geluid.