De strijd in het hogere segment draadloze in-ear is losgebarsten. We zien niet alleen de prijs oplopen, maar ook de geluidskwaliteit en techniek enorme sprongen nemen. Apple, Bowers & Wilkins en Sony zijn slechts een paar groten namen in de markt, die hier vechten om een aandeel. Denon heeft de handschoenen opgepakt en is de ring ingestapt. Met de PerL Pro gaat Denon die strijd aan, maar wel met een geheim wapen...
Denon valt tegenwoordig onder de grote vlag van Masimo Consumer. Dat pakt erg goed uit, want wat als je nou net dat stapje extra wil zetten? Dan koop je gewoon een concurrent op. Dat gebeurde met het bedrijf Nura. Bij Nura is er een systeem ontwikkeld waarbij de koptelefoon leert en een persoonlijke luisterervaring programmeert. Helemaal gericht op de luisteraar. En kijken we naar de technische specificaties en het stukje Research & Development dat er in de PerL Pro te vinden is, dan is dat ook best indrukwekkend. We hebben dus vooruitstrevende audiotechnologie, gecombineerd met een gevestigde naam in de audio-industrie. Klinkt als een winnende formule.
Zondagochtendstemming
Buiten is het typisch Nederlands zomerweer; het komt met bakken uit de lucht. Het is zondagochtend en de kinderen hebben heerlijk uitgeslapen tot 7 uur. Als een halve zombie liggen we in onze favoriete Spongebob pyjama op de bank. Om het beste van deze zondagochtend te maken, is er een goede bak koffie en muziek.
De Denon PerL Pro 'manchetknoopjes' zijn uit de verpakking, dus we beginnen met het doorlopen van de setup. Dat begint met het 'afstemmen' van de Denon oortjes op die van jezelf. De Masimo AAT (Adaptive Acpustic Technology) meet of de tips in je oor zorgen voor een goede afsluiting. De volgende stap is een geluid dat oploopt in frequentie. De laatste stap is het meten van je gehoor met futuristische tonen. Et voila, een persoonlijk geluid!
De techniek is misschien nog wel indrukwekkender dan het resultaat. De Denon PerL Pro speelt een toon/frequentie af, het oor moet hier een respons op geven. Die respons wordt door de Denon PerL Pro opgevangen en verwerkt. Afhankelijk van de sterkte van de respons gaat het algoritme een geluidsbeeld neerzetten wat het gebrek van jouw gehoor compenseert. En ja, er zit dus ook verschil tussen links en rechts.
Wat ons betreft wel echt de Key Feature van de Denon PerL Pro, maar bij lange na niet de enige. Lossless cd-kwaliteit via Qualcomm aptX, over Bluetooth 5.3. Aanpasbare noise cancelling. IPX4 rating (dus je kan er mee sporten. En Dirac Virtuo, de spatial audio oplossing. Op papier hebben de Denon PerL Pro in-ears een speeltijd van 8 uur, en met de case 32 uur. Al weten we dat zodra ermee gebeld wordt of de noise cancelling aangaat, die batterijduur naar beneden schiet. En hadden we draadloos opladen al benoemd?
Een wereld van verschil
Ondanks dat de app heeft verteld dat de fit in beide oren goed is, zit de rechterkant toch niet helemaal lekker. Er zitten twee vormen bij, om een “perfecte fit” te krijgen. Nummer 1 is de eartip en de andere is een vorm die de gehoorschelp volgt. Als we die laatste vervangen door een andere met iets meer grip in het oor, zijn we vervolgens wel klaar om eens wat muziek te gaan luisteren.
Om het zondaggevoel vast te houden beginnen we met “Bill Withers – Ain’t No Sunshine”. Het langzame ritme verplicht je om lekker te luisteren. We kunnen het niet laten om direct te luisteren naar het verschil van de standaardweergaven en de gepersonaliseerde. Dat is een verschil van dag en nacht.
Omdat we zo gewend zijn aan het luisteren naar hoe een product klinkt, is dit even een schok. Het gepersonaliseerde klinkt anders, voller en ruimtelijker. Minder flets en droog. Toch blijven we nog even naar de standaardmodus luisteren. Het is zoals doorkomen in het zwembad. Rustig even een voet, daarna de benen en voor je het weet lig je helemaal in het water. Dat is met de Denon PerL Pro niet anders.
Ondertussen zijn we aan het luisteren naar “Eric Clapton – Cocaine”. In de app staat onderin een schuifbalkje voor de Immersion Modus, voor immersie, onderdompeling. Weer in het zwembad dus. Dit geeft het geluid wat meer jus. Niet direct veel meer bas of laag, vergelijk het met een snufje zout. Het geeft het geheel wat meer smaak. Voor dit nummer zetten we het juist even een tandje terug. Daardoor klinkt het minder gedwongen en geeft het juist net ietsje meer transparantie. Als we luisteren naar “Kansas – Carry on Wayward Son” horen hoe groots het geluid echt is. Direct horen we de ruimtelijkheid en een groot podium voor de zang. Er is ruimte voor het gitaarspel, zonder iets anders weg te drukken. Zo schiet de zondagochtend voorbij, terwijl we luisteren naar dance, trance, house, jazz en klassiek. We leggen de Denon PerL Pro even weg en gaan aan de lunch.
Een klein vergelijk
We blijven gebiologeerd door de persoonlijke akoestische afstelling. Om te vergelijken, pakken we de Apple AirPods Pro (tweede generatie) erbij. Daar zit een prijsverschil van 50 euro tussen. De Denon PerL Pro gaat over de toonbank voor 349 euro, de Apple AirPods Pro voor 299 euro.
We luisteren naar “Oliver Anthony – Rich Men North of Richmond”. Een ontzettend goed nummer, wat uit het hart wordt gezongen. Wisselend luisteren tussen de beide in-ears is emotie hetgeen wat ons opvalt. De Apple AirPods Pro klinken prima, zoals we ook ondervonden in de review met de B&W PI5 S2. Maar de Denon PerL Pro is echt gericht op muziek. En juist bij het nummer wat we luisteren, komt die emotie veel authentieker over bij de Denons. Het rasperige randje in de zang heeft meer ziel. Dat komt over, je ervaart het meer. Dat maakt de PerL Pro een perfecte partner om lekker muziek mee te luisteren en ontdekken.
Dagelijks gebruik
De Denon PerL Pro is allesbehalve een in-ear om alleen maar muziek mee te luisteren. In de testperiode van een goede twee weken gebruiken we het setje ook voor telefoongesprekken, Teams-vergaderingen en het kijken van wat films en series. De telefoongesprekken en Teams-sessies zijn top. Misschien heeft dat te maken met de Qualcomm aptX Voice of de zes(!) microfoons voor stemgeluid. Vanaf de andere kant krijgen we meerdere complimenten over de verstaan- en hoorbaarheid. Geen gekraak of wegvallen van de stem.
Helder en duidelijk hoorbaar zijn is een vereiste bij het moderne werken, dus we denken dat Denon dit heel doelbewust heeft gedaan. De prijscategorie en de namen die daar een aandeel in hebben, zijn de kleinste niet. Dus Denon moet echt met de beste technologie en kwaliteit aankomen om een kans te maken in dit segment.
De grootste verrassing kwam toen we het nieuwe seizoen van The Witcher gingen kijken. De Immersion mode gaat naar +2 en het lijkt op bioscoopgeluid. Het is niet alsof er meer laag of bass in zit, het lijkt of er een subwoofer is aangezet. Dat brengt zoveel kijkplezier met zich mee. Want het geluid is al veruit geweldig, de details die je hoort als er staal op staal te horen is in een zwaardgevecht zijn absoluut imposant.
Deze ervaring hebben we nog niet eerder meegemaakt met een in-ear. Als we even de gepersonaliseerde muziekweergave laten voor wat het is, is dit echt een reden om naar de Denon PerL Pro te gaan luisteren.
Eindoordeel
Dat de Denon PerL Pro geweldig klinkt met muziek, dat werd al snel duidelijk. Daar zit ook een hoop technologie achter. Iets waar we als muziekliefhebber erg blij van worden. Want audioweergave specifiek gericht op jouw eigen gehoor is het ultieme plaatje. De Denon PerL Pro legt die mogelijkheid binnen handbereik voor 349 euro. En klinkt niet alleen met muziek erg goed. Ook de gesprekken en vergaderingen zijn van hoge kwaliteit.
De case en de behuizing voelen ook solide aan en hebben een luxe uitstraling. Zeker door de ronde vorm valt het design op. Wel is het allemaal erg gevoelig voor vette vingers. We hebben ze vaak even gepoetst voordat we weer verder gingen met luisteren. Daarnaast hebben we ons toch even geërgerd aan de app. Op het moment dat je de app sluit en opnieuw start, moesten we elke keer weer akkoord gaan met de voorwaarden. Nu zal dat bij een update waarschijnlijk opgelost worden, want bij het schrijven is de PerL Pro nog niet eens op de markt.
De grootste verrassing kwam bij het kijken van films en series. Niet eerder hebben we bij een in-ear het gevoel gehad dat er een subwoofer ergens stond. Natuurlijk voel je de lage tonen niet zoals bij een echte sub, maar je hoort en ervaart het wel zo. Toch wel vrij uniek. Wat ons betreft hoort de PerL Pro thuis in het hogere segment!
Conclusie
Denon wil een stukje taart van het hogere segment draadloze in-ears. De manier waarop is een schot in de roos. Met de ervaring van Denon en de kennis van Nura heb je met de PerL Pro een geweldige in-ear. Het gepersonaliseerde geluid is fantastisch voor dit bedrag, net als de filmervaring met Immersion mode. Denon heeft het zojuist weer ietsje moeilijker gemaakt om in deze prijsklasse een keuze te maken. Hulde!
Denon PerL Pro true wireless in-ears
349 euro | www.denon.com
Beoordeling 5 / 5