REVIEWHisense

Review: Hisense 65U79KQ

Eric Beeckmans | 14 juli 2023 | Hisense

SAMENVATTING

Wie denkt dat tvs die geen topmodellen zijn kneusjes zijn, heeft het bij het verkeerde eind. Deze Hisense 65U79KQ is een rijk uitgeruste tv die prima beeldkwaliteit, ruime gamingfeatures, degelijke audio en een vlot werkend VIDAA smart tv-systeem biedt. Ja, er kan nog verbeterd worden, bijvoorbeeld aan de lokale dimming of tonemapping, en voor Belgie blijft het wachten op lokale apps. Maar met zijn goede helderheid, prima contrast, rijke kleuren en ruime HDR-ondersteuning haal je mooie beelden in huis. Film, sport, games, in een typische huiskamer bekijken we dat allemaal, en daarmee levert deze tv mooie resultaten. Hij is misschien een ietsje te duur, maar je kan ongetwijfeld een scherpere prijs vinden, en dan is dit een prima koop.

PLUSPUNTEN

  • Goed contrast met prima schaduwnuances
  • Voldoende helderheid
  • Goede bewegingsscherpte en 240Hz optie
  • Knappe HDR-beelden
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10plus Adaptive
  • Twee HDMI 2.1-aansluitingen met gamerfeatures
  • Degelijke audioresultaten
  • Gebruiksvriendelijk en snel smart tv-systeem

MINPUNTEN

  • Tonemapping vermindert contrast
  • Lichte halovorming bij lokale dimming
  • Lokale streamingapps voor Belgie ontbreken

In het concurrentiële middenklassesegment biedt de Hisense 65U79KQ heel wat waarde met zijn miniled full array local dimming achtergrondverlichting, quantum dots, 144Hz-paneel, ruime ondersteuning voor HDR-formaten, VIDAA smart tv, HDMI 2.1 en gamingfeatures.

Hisense 65U79KQ

Deze Hisense profileert zich niet met een uitgesproken design, maar kiest eerder voor iets degelijks zonder franjes, een fijne, metaalkleurige rand, vooraan nauwelijks zichtbaar en een open, gebogen lintvormige voet.

Toegegeven, het is geen gemakkelijke taak meer om tv’s te ontwerpen die in het oog springen. Tenminste als je je aan de ongeschreven regels houdt die bijvoorbeeld zeggen dat gebruikers geen rand meer willen rond hun beeld. Veel meer dan de voet kan je dan niet gebruiken om je ontwerp te typeren.

De grotere diepte van bijna acht centimeter en een niet zo luxe afwerking verraden zijn middenklasse status. Het scherm wordt stapsgewijs dieper en is aan de achterkant voorzien van verstevigende schuine ribben, terwijl de kunststof behuizing van de elektronica een horizontaal streeppatroon en een grote woofermodule heeft.

Ondanks zijn stabiele opstelling, laat de aansluiting tussen voet en scherm ruimte voor verbetering, het scherm kan dan ook wat wiebelen op de voet.

Aansluiten!

Deze Hisense TV is uitgerust met vier HDMI-poorten, waarvan twee de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48 Gbps leveren, wat is vereist voor gamers die 4K120 willen spelen op pc of de nieuwste gameconsoles. Ook ondersteunt hij eARC, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible). Gamers mogen ook rekenen op een lage input-lag, 7,8 ms (2K120) en 15,7 ms (4K60).

Verder heeft hij twee USB-poorten, composiet video-ingang met stereo minijack, een optische digitale audio-uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting, samen met Ethernet, WiFi 5 en Bluetooth. Een aantal van deze aansluitingen is licht verzonken naar de achterkant gericht, iets om rekening mee te houden voor een strakke wandmontage. Tot slot beschikt de tv over een enkelvoudige tv-tuner, met antenne-aansluitingen voor DVB-T/T2/C en DVB-S/S2, en één CI Plus-slot, waarmee opnemen of live tv pauzeren mogelijk is bij aansluiting van externe USB-opslag.

VIDAA smart tv

Smart tv-systemen zijn grotendeels naar elkaar toegegroeid. Samsung Tizen Smart Hub, LG webOS, Google TV en ook VIDAA werken grotendeels met dezelfde principes. Een Home-scherm waar veel ruimte voorzien is voor gesponsorde content (lees: advertenties), een centrale balk met pictogrammen voor je favoriete apps, en daaronder tal van aanbevelingen, al dan niet nuttig.

Het enige wat je kan aanpassen is welke apps er verschijnen en in welke volgorde. Met dat in het achterhoofd zijn er twee dingen van belang. Hoe vlot werkt alles, en is het app-aanbod voldoende?

VIDAA werkt erg vlot. Door de interface navigeren gaat snel en apps werken zonder aarzelen. Ook het app-aanbod is op enkele jaren goed gegroeid, in die mate dat je nu alle belangrijke streamingdiensten vindt, en in Nederland zelfs heel wat lokale app. In België daarentegen zijn er geen lokale apps beschikbaar, al plant Hisense die wel aan te bieden. Wil je hier meer over lezen, check dan de smart tv-sectie in Eric's review op techfi.nl.

Afstandsbediening

Dit jaar levert Hisense opnieuw het stijlvoller lichtmetalen model van 2021, die verkiezen we boven de kunststof variant van vorig jaar. Dit model heeft een compacte lay-out met duidelijk gevormde toetsen, wat het risico op verkeerde toetsaanslagen aanzienlijk vermindert.

De afstandsbediening heeft zes sneltoetsen die toegang bieden tot populaire diensten zoals Netflix, Prime Video, YouTube, Disney+, Deezer en Vidaa TV. Vidaa TV heeft momenteel in België en Nederland nog geen aanbod en leidt direct naar live tv.

Beeldkwaliteit

Voor een middenklasser is deze Hisense flink uitgerust. Het VA-paneel heeft een goed eigen contrast, en Hisense heeft de achtergrondverlichting onderverdeeld in 32x12 (384) zones. Daarmee kan het het contrast nog verbeteren, en als is 7.500:1 een goed resultaat is het toch wat minder dan verwacht.

De processor activeert vrij veel zones tegelijk, om duidelijk zichtbare zonegrenzen te vermijden, maar dat levert toch een zachte halo rond heldere objecten, en een minder uitgesproken contrast.

Ook aan de heldere kant van het spectrum blijft hij licht onder onze verwachtingenvan 1000 nits. Hij levert een piekhelderheid van 734 nits, maar enkel op het 25% venster. Het meer gebruikelijke 10% venster levert maar 586 nits, het volledige witte scherm zit daar ook rond, met 549 nits. Het zijn zeker geen slechte resultaten, en gecombineerd met het ruime kleurbereik (97% P3) zien HDR-beelden er erg goed uit. Enkel dat laatste beetje impact en sprankeling ontbreekt soms. Het toestel verbergt wat witdetail.

Door tonemapping te activeren kan je dat terugclaimen, maar dan wel ten koste van contrast omdat hij middentonen wat te helder maakt. Over het algemeen waren we erg tevreden met de beeldkwaliteit, de kalibratie in Filmmaker Mode is niet perfect maar zeker goed genoeg. De tv is op zijn best in een gewone huiskamer, voor breed gebruik, zowel voor film, tv, games als sport.

240Hz refreshrate!

De processor levert goede resultaten voor beeldverwerking, zowel upscaling, deinterlacing als ruisonderdrukking zijn prima. Met blokvorming in zwaar gecomprimeerde beelden heeft hij het wel moeilijker. Kleurstroken in zachte gradiënten werkt hij nu desgewenst weg, maar enkel als de stroken niet te zichtbaar zijn. Dat filter kan ook detail verwijderen dus wees er voorzichtig mee.

Voor sport en games zijn bewegingsscherpte erg belangrijk en daar scoort de Hisense goed. Het paneel kan bovendien 144Hz aan (voor pc-gamers), en het kan zelfs aan 240Hz het beeld verversen voor nog scherper afgelijnde bewegingen. Dat is mogelijk met alle content, maar wie dat activeert, verliest wel wat verticale resolutie, en soms zagen we een sleepspoor achter bewegende voorwerpen. Test het dus even uit of je het de moeite vindt.

Een bijkomend voordeel is dat de processor in die 240Hz-mode erg goede motion interpolation kan uitvoeren, zonder te stotteren. Zo maak je filmbeelden erg vloeiend, indien gewenst. In de gewone 120Hz-beeldmode kan de processor niet altijd snel genoeg ingrijpen, zodat er toch wat stotter overblijft.

Geluidskwaliteit

Dat je een uit een tv geen hifi-klanken krijgt, dat weten we ondertussen wel, op een paar uitzonderlijke gevallen na. Maar we vinden het belangrijk dat de geluidskwaliteit van een tv volstaat voor dagelijks gebruik, zowel voor tv, film als occasioneel voor wat muziek. De 2.1 configuratie van de U79KQ heeft 40 Watt vermogen in totaal. Daarmee kan hij al vrij moeiteloos de kamer vullen met geluid, en dan hoef je het volume zelfs niet al te hoog te draaien.

We schakelen onmiddellijk naar wat stevige muziek, Metallica en Apollo 440. De Hisense maakt geen grote uitschuivers, de bas kan overtuigen, de gitaren klinken scherp, de vervorming blijft onder controle. Bij muziek schakel je best de Dolby Atmos-processing uit, die maakt het resultaat wat te scherp. Dat is natuurlijk anders bij film, daar laat je het best aan staan, de tv overtuigt dan met een goede surroundervaring. Je kan de klank bijsturen met een aantal geluidspresets, of ga zelf aan de slag met de zeven kanaal equalizer.

Voor wie toch externe audio wenst, is er ondersteuning voor ARC/eARC op HDMI 3, dat is een van de 4K120-poorten. Dat betekent dat er maar één 4K120-poort beschikbaar blijft voor je gamingbron. Heb je er meerdere, dan moet je regelmatig kabels versteken.

Een alternatief is WiSA (Wireless Speaker and Audio). Met een optionele dongle kan je dan WiSA-compatible luidsprekers aansluiten, tot een 5.1.2-configuratie.

Heb je minder uitgebreide ambities, dan is er natuurlijk Bluetooth. Via die weg kan je de tv gebruiken als een Bluetooth-speaker. Dat is erg eenvoudig, kies in de aansluitingen gewoon “Music Sharing” en selecteer de tv op je smartphone Bluetooth instellingen. Wil je gewoon muziek, schakel dan het scherm uit, als alternatief kan je het scherm tijdens het afspelen op een screensaver zetten. Je kan ook een Bluetooth hoofdtelefoon aansluiten, dat kan via de Network/Bluetooth om de hoofdtelefoon te koppelen.

Conclusie

Wie denkt dat tv’s die geen topmodellen zijn kneusjes zijn, heeft het bij het verkeerde eind. Deze Hisense 65U79KQ is een rijk uitgeruste tv die prima beeldkwaliteit, ruime gamingfeatures, degelijke audio en een vlot werkend VIDAA smart tv-systeem biedt. Ja, er kan nog verbeterd worden, bijvoorbeeld aan de lokale dimming of tonemapping, en voor België blijft het wachten op lokale apps. Maar met zijn goede helderheid, prima contrast, rijke kleuren en ruime HDR-ondersteuning haal je mooie beelden in huis. Film, sport, games, in een typische huiskamer bekijken we dat allemaal, en daarmee levert deze tv mooie resultaten. Hij is misschien ietwat te duur, maar je kan ongetwijfeld een scherpere prijs vinden (zie ook deze zomeractie, red.), en dan is dit een prima koop.

Hisense 65U79KQ
1.399 euro | hisense.nl | hisense.be
Beoordeling 4 / 5

Lees ook Eric's review voor TechFi, waarin hij verder inzoomt op het smart platform






EDITORS' CHOICE