Pro-Ject A2 Automat: volautomatische draaitafel van de tweede generatie

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems heeft een nieuwe volautomatische draaitafel aangekondigd. Pro-Ject presenteert de A2 Automat als opvolger van de Automat A1 en het is de tweede volautomatische draaitafel van de Oostenrijkse fabrikant.

Pro-Ject Audio Systems A2 Automat

De Pro-Ject Audio A2 Automat moeten het afspelen van een plaat ultra-eenvoudig maken. De gebruiker kiest voor de diameter van de opgelegde plaat, d.w.z. 7 inches voor een single en 12 inches voor een LP. De gebruiker kan kiezen uit de toerentallen 33 1/3, 45 en 78. Druk op “Start” en de toonarm gaat automatisch naar de inloopgroef. Als de plaat speelt is het mechaniek van de toonarm gescheiden van het afspeelsysteem, zoals gebruikelijk bij automatische draaitafels. Het toerental wordt elektronisch bewaakt.

De A2 heeft een lichtgewicht 8,3 inch aluminium toonarm. Omdat de automaat volledig mechanisch werkt en geen extra elektronica nodig heeft, wordt de geluidskwaliteit tijdens het afspelen niet beïnvloed of verslechterd. Aan het einde van de plaat wordt de toonarm automatisch opgetild en langzaam naar de rustpositie gebracht, waarna de motor wordt uitgeschakeld. Een Ortofon 2M Red element wordt meegeleverd.

Het toonarmlager is herzien. is nu gemaakt van aluminium en heeft een vierpunts cardanische constructie met stalen kogellagers uit eigen productie, waardoor wrijving tot een minimum wordt beperkt. Het zware MDF-frame is zorgvuldig met de hand gelakt in acht lagen in matzwart, waarbij holten zoveel mogelijk worden vermeden. De massa van het chassis gaat resonanties tegen en ontkoppelt naar eigen zeggen de A2 van invloeden van buitenaf.

De A2 Automat heeft een subchassisconstructie. De toonarm, het plateaulager en de motor zijn gemonteerd op een apart zwevend subchassis. Dit isoleert verder de meest kritische elementen van de draaitafel van externe invloeden, resonantie en interferentie. Dit is vooral voordelig wanneer de luidsprekers zich zeer dicht bij de platenspeler bevinden.

Pro-Ject heeft geïnvesteerd in een nieuwe gegoten aluminium afdekking voor het gehele subchassis en mechanische automaat. Het achtergrondidee was ook om plastic onderdelen van de originele Duitse automaat zoveel mogelijk te vermijden. Met de nieuwe aluminium kap en het massieve chassis is de gehele subchassisconstructie effectiever en worden ongewenste resonanties veel beter verminderd.

De Pro-Ject A2-platenspeler wordt geleverd met de eigen Connect it E- phonokabel . Deze semi-gebalanceerde kabel biedt een lage capaciteit en uitstekende afscherming en is speciaal ontwikkeld als verbinding tussen draaitafel en versterker.

Pro-Ject Automat A2: prijs en leveringsinformatie

De Automat A2 is binnenkort verkrijgbaar voor een prijs van net geen 1.200 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE