Review Pro-Ject Colourful Audio System All-In-One

Quintijn Bulterman | 07 augustus 2023 | Pro-Ject HiFi

SAMENVATTING

In deze doos vind je alles om te beginnen met luisteren en als je eenmaal begonnen bent, blijf je dat ook doen. Zitten er ook mindere punten aan deze alles-in-een oplossing? Tuurlijk, maar liefde maakt blind.

PLUSPUNTEN

  • Genoeg kleuren om te kiezen voor een persoonlijke touch
  • Speakers, versterker, platenspeler en kabels zijn op elkaar afgestemd
  • De vrijheid om in de toekomst te kunnen upgraden
  • Geluidskwaliteit die echt gericht is op muziek

MINPUNTEN

  • De MaiA S3 kan bij meerdere aangesloten bronnen wel wat extra gewicht gebruiken
  • De afstandsbediening is te basic en te klein

De naam Pro-Ject is vrijwel identiek aan Platenspeler. Denk je aan een draaitafel, dan denk je aan Pro-Ject. Maar het Oostenrijkse merk is veel meer dan alleen maar een fabrikant van zeer mooie, uiteenlopende lijnen van de betere apparaten om je vinyl mee af te spelen. Pro-Ject heeft dat bredere assortiment nu slim gebundeld in één pakket: het Pro-Ject Colourful Audio System, een analoog all-in-one systeem. Naast de vrij gangbare vragen (Wat zit er in de doos? Hoe klinkt het? Wat kost het) was er eentje die daar bovenuit stak: voor wie is dit systeem bedoeld?

Misschien ben je redelijk ingelezen qua audiomerken, of heb je eerder reviews van andere Pro-Ject producten gelezen. Mocht je onverhoopt toch niet bekend zijn met Pro-Ject, dan praten we je snel even bij. De hifi-tak van de fabrikant is herkenbaar aan het kleine boxachtige design, met 'daarin' een phono-voortrap, geïntegreerde (of eind-) versterker, dac, cd-speler, streamer of hoofdtelefoonversterker. Het aanbod is opgebouwd uit de E line, S line, DS line en de RS line. Op dezelfde manier lopen de producten op in kwaliteit en prijs.

Pro-Ject gaat vervolgens nog een stapje verder. De fabrikant maakt ook speakers, accessoires en zelfs kabels. Eigenlijk heeft Pro-Ject alles in huis om een one-stop-shop in hifi te zijn. Die ervaring heeft Pro-Ject nu in het kleurrijke Colourful Audio System gestopt. Dat we eens uitgebreid aan de tand gaan voelen.

Pro-Ject Colourful: een box vol fleurigheid

Zoals de naam al doet vermoeden is het systeem in meerdere kleuren verkrijgbaar. Wij ontvingen Golden Yellow ontvangen, maar je kunt daarnaast kiezen uit de sets in Steel Blue, Fir Green, White Black of Walnut. Zowel de speakers als de platenspeler zijn in de betreffende kleur uitgedost. Een persoonlijk tintje, en wellicht een prima aanvulling op / afwijking in je interieur. Bij het uitpakken van de enorme doos, komen we de volgende producten tegen; een Pro-Ject Debut Carbon Evo, MaiA S3, een setje Pro-Ject Speaker Box 5 S2, 8 stuks dempingvoetjes en de benodigde Connect it LS S2 speakerkabel. Uiteraard komt alles uit de Europese productiehallen van Pro-Ject. Voor het volledige pretpakket betaal je 1.799 euro, wat minder is dan wanneer je de onderdelen los koopt.

De Debut Carbon Evo platenspeler heeft al veel harten veroverd. De carbon arm is licht qua gewicht, maar zeer solide qua bouw. Samen met het Ortofon 2M Red element zorgt-ie voor zeer hoge prestaties en vele uren luisterplezier. Waar we echter vooral nieuwsgierig naar waren, is de combinatie van de MaiA S3 en de Speaker Box 5 S2. De MaiA S3 is een zeer compacte versterker met een vermogen van 2x 23W(40 bij 8ohm). Het totale gewicht zit net over de 1 kilo en het zou bijna in je binnenzak passen.

Aan de voorkant zit een volwaardige aansluiting voor een koptelefoon, een volume draaiknop, leds die de gekozen input aangeven en twee knopjes om de input te selecteren. Oh, en niet te vergeten de aan-uitknop.

Aan de achterkant heeft de minimalistische eenvoud plaats gemaakt voor functionaliteit. Hier vinden we de speakerterminals, 2x optisch in, 1x coax in, 1x analoog(RCA) out, 3x analoog(RCA) in en 1x Phono in (met ground). Daarnaast is er een antenne aan te sluiten voor de Bluetooth verbinding. Zoveel functionaliteit verwacht je niet direct als je de Pro-Ject MaiA S3 ergens ziet staan. Ook de speakers zorgen voor wat verbazing. Al is het alleen al door de kleurstatement dat je neerzet. Tijd om alles aan elkaar te koppelen en te gaan luisteren.

Toch in de woonkamer

Na wat twijfel over waar de set zou komen te staan, is er toch gekozen voor de woonkamer. Dat geeft het beste beeld over hoe de meeste mensen dit systeem dagelijks zouden gebruiken. We zetten het Pro-Ject Colourful systeem daarom ook in voor het geluid van de tv, door middel van een AudioQuest Cinnamon optische kabel, van de tv naar de Pro-Ject MaiA S3. De speakers sluiten we aan met de Connect it LS S2 speakerkabel en plaatsen we op de rubber dempingsvoetjes.

De Pro-Ject Debut Carbon Evo heeft alle kabels in de doos zitten en is met de bijgeleverde instructies eenvoudig werkend te krijgen. In minder dan 30 minuten staat de complete set. Om te kunnen luisteren, moet je aan de voorkant de juiste input selecteren. We beginnen met wat series: een nieuw seizoen van Star Trek en The Witcher, dus genoeg materiaal om te kijken. Met name in Star Trek zitten veel special effect-geluiden, die goed tot hun recht komen. De speakeropstelling is stereo (2.0), en er zit ongeveer twee meter tussen de speakers.

Het geluid voelt groots en levendig aan, met een heldere weergave. Ook het laag biedt een goede beleving. Zeker bij scènes met actie zorgt dat toch voor spanning en de juiste opbouw ervan. Iets wat we zeker ervaarden bij The Witcher. Het laag is aanwezig en zorgt voor sfeer, maar is niet te vergelijken met een subwoofer. Dat hadden we ook niet verwacht, maar voor dit formaat speaker komt er toch maar een mooi niveau laag uit.

In The Witcher seizoen 3 komen direct geweldige (en gewelddadige) zwaardgevechten voor. De manier waarop we die ervaren, wordt onderbouwd door de midden en de lage tonen. En die klinken goed. Je ziet het, hoort het, en ervaart het. Dat is een zeer mooie bijvangst voor het Pro-Ject Colourful systeem, want eigenlijk richt Pro-Ject zich op de “analoge” muziekliefhebber.

Voor het analoge gedeelte hebben we twee lp’s liggen; John Mayer – Sob Rock en Nora Jones – Come away with me. Dat laatste album is een audiofiele must have, maar dat dat hoeven we waarschijnlijk niet te vertellen. 

De sfeer in het nummer “New Light” wordt heerlijk neergezet. Precies zoals je van deze blues/pop mag verwachten. “Ja! Hier zit muziek in!” Wat bedoelen we daar precies mee? Veel mensen zijn meer muziek gaan luisteren omdat ze een Sonos speaker of -systeem hebben neergezet. Of misschien wel een fraaie soundbar, met toeters en bellen. Wat we vaak zien en horen is dat de mensen die graag muziek luisteren, iets missen in het geluid, het best te beschrijven als een stukje emotie in de audiokwaliteit. En dat is precies wat we hier wel horen en voelen. De Pro-Ject Debut Carbon is lekker aan het draaien, dus we gaan er echt voor zitten. Je gaat de muziek anders ervaren, horen en voelen.

Dat gevoel wordt bevestigd als we doorgaan met luisteren naar Nora Jones. De zachte soepele klanken en haar bijna fluwelen stem laten ons ontspannen. De wereld om ons heen valt even weg. Het geluid heeft genoeg ruimte om de kleine details in de muziek te laten horen, maar op een genuanceerde manier. Als we luisteren naar het middengebied, dan heeft dat juist een heel ongedwongen lading. Heel relaxed. Het laag zit erin, ervaar je ook. Maar het is niet smeuïg of vet. Natuurlijk mag je dat ook niet verwachten van zo een speaker van dit formaat.

Als laatste luisteren we wat house/chillmuziek van DJ Marsh. Dit doen we via Spotify vanuit een Apple iPhone, via Bluetooth, naar de Pro-Ject MaiA S3. Het nummer “All night long” heeft veel elementen erin zitten die zorgen, op een goed systeem, voor een mooie ervaring. De klanken in de muziek zorgen voor een dromerige en zwevende stemming. Qua prestaties om dit weer te geven stelt het Pro-Ject Colourful systeem ons niet teleur.

Azijnzeiken of nette feedback? 

Na een goede twee, drie weken luisteren zijn we beter bekend met het hele systeem. Maar voor we onze liefde verklaren, willen we eerst even duiden voor wie dit systeem is. Er is namelijk een groeiende groep die meer naar muziek wil luisteren. Vaak is er al een oplossing, zoals een WiFi speaker of soundbar, maar geeft dat niet de ervaring die ze zoeken. Ook is er een enorme groep mensen die graag vinyl luistert of wil gaan luisteren. Het kan zomaar zijn dat er een overlap in deze twee groepen zit. Of je wil gewoon beginnen met echt stereogeluid?

Zeker voor deze voorbeelden is het Pro-Ject Colourful Systeem een uitkomst. Het is persoonlijk door de kleur, alles zit erbij geleverd en je hebt de mogelijkheid om later een onderdeel te upgraden. Misschien ooit een cd-speler erbij of toch iets grotere speakers? Die vrijheid is er dan. Zoek je puur gemak en wat geluid, dan is dit niet voor jou. In onze testperiode merkten we op dat de afstandsbediening net te klein is en je deze bovendien gemakkelijk kwijt raakt. Ook zit er geen knop op om de Pro-Ject MaiA S3 uit te zetten of om de Bluetooth input te selecteren. De MaiA S3 is een kleine krachtpatser, maar zodra er wat kabels inzitten is de 1 kilo te weinig om goed op z’n plaats te blijven – tot aan het plaatsen van een Ikea deurstopper voor stabiliteit toe. Sluit je de tv en de platenspeler aan, dan zal je hier waarschijnlijk geen last van hebben.

Je eerste auto 

Misschien heb je wel warme herinneringen aan je eerste auto of brommer. Waarschijnlijk was het niet de beste of snelste, maar hij was van jou. En bracht je overal naar toe; vakantie, vrienden of werk. Je zal er waarschijnlijk geweldige avonturen mee beleefd hebben. Of je hebt bijzondere ervaringen in het buitenland opgedaan. Je zat niet in een luxe 5 sterren hotel, maar je had de beste tijd van je leven. Dit is de ervaring die we uit de Colourful-set haalden. Niet het beste systeem wat we hebben staan, ga je er toch graag voor zitten en naar luisteren. Het heeft ons hart stiekem een beetje veroverd. Net als die eerste auto – voor ons een oude Golf 2, by the way.

Natuurlijk heeft het minpunten, maar de vreugde en het plezier die het oplevert zijn vele malen groter. Persoonlijk hadden we niet voor geel gekozen, maar dat is puur om dat het niet staat in het interieur. Een witte, zwarte of groene set was een betere match geweest. We zien het Pro-Ject Colourful systeem echt als een eerste hifi set, of de upgrade na die draadloze speaker. De 1.799 euro is dan een prachtige investering en levert je in de pakketvorm nog wat leuke korting op ook.

Conclusie

Het Pro-Ject Colourful System is niet alleen kleurvol om te zien, maar ook om naar te luisteren. Laat je niet foppen door de specificaties, want het klinkt muzikaler dan de meeste soundbars en wifi speakers. In deze doos vind je alles om te beginnen met luisteren en als je eenmaal begonnen bent, blijf je dat ook doen. Zijn er ook mindere punten aan deze alles-in-één oplossing? Tuurlijk, maar liefde maakt blind.

Pro-Ject Colourful System
1799 euro | project-audio.com

MERK

EDITORS' CHOICE