NIEUWSWharfedale

Wharfedale Aura: nieuwe productlijn van luidsprekers voor muziek- en filmliefhebbers

Het Britse luidsprekermerk Wharfedale heeft een nieuwe productlijn genaamd Aura gelanceerd. De Aura-productlijn heeft in totaal zes leden, t.w. twee vloerstaanders, twee monitormodellen en twee centermodellen. We houden je op de hoogte van de verwachte marktbeschikbaarheid.

Wharfedale Aura

Volgens Wharfedale is de Aura-productlijn geïnspireerd door de Elysian-productlijn, de vlaggenschipproductlijn van de Britse luidsprekerfabrikant. De leden van de Aura-productlijn streven ernaar om alle details, dynamiek en emotie van de muziek weer te geven en een toonaangevende prestatie te leveren tegen een betaalbare prijs, d.w.z. een lagere prijs dan de prijzen van de Elysian-luidsprekers.

Wharfedale Aura: middentoners en woofers

De Aura-serie gebruikt een door Wharfedale zelf ontwikkelde gepatenteerde geweven glasvezelmatrix voor de conussen van de middentoners en woofers, die worden omsloten door zeer flexibele rubberen randen. De spoelen die de conussen aandrijven, zijn omgeven door magnetische velden met hoge flux met wervelstromen en inductantie die worden bestuurd door met koper beklede poolstukken.

Deze systemen met lage vervorming zijn gemonteerd op een chassis van gegoten aluminium. Het chassis van de driver is met zes zeer sterke schroeven aan de kast bevestigd om de structurele stijfheid te behouden en een nauwkeurige transiënte respons te garanderen. De rubberen ringen rond elk chassis zijn niet alleen een decoratief kenmerk, maar dempen ook eventuele resonanties die kunnen optreden op de kruising van het aluminium chassis en de houten kast.

Een ander kenmerk van Wharfedale-luidsprekers is het SLPP-basreflexontwerp (Slot Loaded Profiled Port). Het drukverschil binnen en buiten de behuizing wordt gecompenseerd door sleufopeningen in de bodem. Dit vermindert ongewenste turbulentie aan de poort en verbetert de efficiëntie van het basreflexsysteem.

Wharfedale Aura: Air Motion Transformer voor hoge tonen

Wharfdale heft geen ronde tweeters geplaats maa rechthoekige Air Motin Transformers (AMT).  In tegenstelling tot een koepelvormig membraan of lint en platte membranen, beweegt de Wharfedale AMT-tweeter niet heen en weer als een zuiger. Het wordt daarom niet beperkt door de massa van het membraan, die kan leiden tot een vervaging van de respons. In plaats daarvan is het membraan gevouwen en draagt het geleidende elementen ingebed in een sterk magnetisch veld.

Het ontwikkelingsteam van Wharfedale heeft de AMT-eenheid in de AURA-luidsprekers verbeterd om de frequentierespons uit te breiden tot 36 kHz (op niveau – 6 dB) en een soepele en lineaire respons te bieden tot 22 kHz (niveau +/- 3 dB). Het resultaat is volgens de ontwerpers een weergave van uitzonderlijke details en een realistische weergave.

Wharfedale Aura: cross-over

De cross-over is het hart van elke luidspreker en zorgt ervoor dat de algehele prestatie een “som van alle delen” wordt. Op basis van negentig jaar ervaring zijn de geavanceerde cross-overs verfijnd door honderden uren luistertesten om een naadloze overgang tussen de drivers te garanderen. Zoals bij alle luidsprekerlijnen van Wharfedale, worden alleen hoogwaardige, akoestisch transparante componenten gebruikt in de cross-overs om ervoor te zorgen dat alle muzikale details hoorbaar zijn. Het resultaat is dat de leden van de Aura-serie akoestisch lijken te verdwijnen, waardoor luisteraars volledig worden ondergedompeld in de muzikale ervaring.

Wharfedale Aura: behuizing

De Aura’s zijn verkrijgbaar in zwart, wit en natuurlijk notenhoutfineer. Elke kast is gelakt en gepolijst. De welvingen van de behuizing dragen ertoe bij dat het akoestische vermogen van de drivers gelijkmatig in de ruimte wordt uitgestraald, zonder ongewenste reflecties van scherpe randen. Er worden meerdere lagen van verschillende houtsoorten gebruikt om paneelresonantie verregaand te verminderen. Deze meerlaagse constructie, PROS (Panel Resonance Optimization System), voorkomt dat ongewenste geluidsenergie uit de kast ontsnapt, wat anders de impulsrespons van de drivers zou verstoren.

Wharfedale Aura: zes leden

De Aura-serie begint met de monitormodellen Aura 1 en Aura 2. De tweeweg luidspreker Aura 1 het kleinste model in de serie en hij is voorzien van een AMT en een 130 millimeter woofer. Voor meer details en een krachtiger dynamiek beschikt de drieweg Aura 2 over een 150 millimeter woofer en een 100 millimeter middentoner.Voor beide modellen zijn optionele stands verkrijgbaar.

De vloerstaande luidsprekers Aura 3 heeft twee 130 millimeter woofers, een AMT en een 100 millimeter middentoner. De Aura 4 is de grootse en heeft woofers met een diameter van 150 millimeter.

Thuisbioscoopliefhebbers die niet alleen naar muziek luisteren, maar ook willen genieten van blockbusters met het best mogelijke geluid, hebben de mogelijkheid om hun stereo-opstelling uit te breiden met een centerspeaker. Met Aura C en de compactere Aura CS biedt de Aura-productlijn de perfecte uitbreiding voor een meeslepende, zeer vermakelijke thuisbioscoopervaring, aldus Wharfedale.

Wharfedale Aura: prijzen en leveringsinformatie

De leden van de Aura-productlijn en bijpassende stands van Wharfedale voor de modellen Aura 1 en Aura 2 zijn naar verwachting op korte termijn verkrijgbaar in speciaalzaken, we houden je op de hoogte. De adviesprijzen zijn als volgt.

Wharfedale Aura 1: 1.499 euro per paar
Wharfedale Aura 2: 1.999 euro per paar
Wharfedale Aura 3: 2.999 euro per paar
Wharfedale Aura 4: 3.999 euro per paar
Wharfedale Aura C: 1.399 euro per stuk
Wharfedale Aura CS: 1.099 euro per stuk
Wharfedale Aura 1 stand: 899 euro per paar
Wharfedale Aura 2 stand: 999 euro per paar

MERK

EDITORS' CHOICE