REVIEWOnkyo

Review Onkyo TX-RZ50: de nieuwe referentie?

SAMENVATTING

De kwaliteit die deze surround receiver bij stereoweergave levert is uitstekend, de filmbeleving hoog. Hiermee is deze zeer betaalbare AV-receiver niet enkel interessant voor Netflix bingers of filmliefhebbers met een Dolby Atmos of DTS:X configuratie, ook voor muziekliefhebbers biedt deze TX-RZ50 een aantrekkelijke propositie.

PLUSPUNTEN

  • Goede geluidskwaliteit
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Zeer compleet met features
  • Configuratiemogelijkheden
  • Dirac Live inclusief licentie
  • Sonos ondersteuning
  • Gunstig geprijsd

MINPUNTEN

  • Geen Auro3D
  • Dubbele subwoofer uitgang maar niet individueel aan te sturen

We gaan aan de slag met een fraai gespecificeerde 11.2 kanaals TX-RZ50 AV Dolby Atmos en DTS:X receiver van Onkyo. Bij deze concurrerend geprijsde surround receiver lijkt niet te zijn bespaard op features. Heeft de fabrikant gekort op de bouw- of geluidskwaliteit om dit gunstige prijspunt te behouden? In deze review leest u onze bevindingen van de Onkyo TX-RZ50 AV receiver.

Onkyo heeft de TX-RZ50 al in 2021 geïntroduceerd, maar de daadwerkelijke uitlevering van de modellen liep door, onder andere, de beschikbaarheid van halfgeleiders wereldwijd vertraging op. In het eerste kwartaal van 2023 zijn de meeste hobbels onder nieuw management vlak gestreken en ten tijde van schrijven is de TX-RZ50 ruimschoots beschikbaar.

Wanneer we de specificaties onder de loep nemen moeten we bekennen dat deze RZ50 indrukwekkend is. Dat geldt niet enkel voor de hoogte van de behuizing, de lijst met features gaat maar door. We kunnen ze onmogelijk allemaal bespreken en lichten uitsluitend de belangrijkste uit. Voor een uitgebreide lijst van mogelijkheden en specificaties verwijzen we graag naar de productpagina van de fabrikant, onderaan deze pagina. In Nederland vind je Onkyo exclusief bij Vogel's Consumer Benelux, in België kun je terecht bij de dealers van Audioscape.

Laten we met de unit zelf beginnen. De behuizing is voorzien van een veelvoud aan knoppen waarmee alle basisfunctionaliteit zoals ingangskeuze, klankvoorkeuren, luidsprekerconfiguraties, de MM Phono ingang en de DAB+/FM tuner direct kunnen worden geselecteerd. Achter de grote en solide aanvoelende klep zijn nog enkele minder vaak gebruikte knoppen een aansluitingen opgenomen. Via de summier uitgevoerde infrarood afstandsbediening is het merendeel van de functionaliteit vanaf de zitpositie te bedienen en kan het uitgebreide on-screen menu worden aangeroepen waarbij u alle beeld- en geluidsinstellingen naar wens kunt (her)configureren. Behalve via het beeldscherm, afstandsbediening en de unit zelf kunt u de AVR ook via de Onkyo Controller app en web-interface configureren.

De Onkyo TX-RZ50 is THX en IMAX Enhanced gecertificeerd. Naast haar eigen AccuEQ roomcorrectie is de receiver bovendien uitgerust met Dirac Live. Dit is, zeker in deze prijsklasse, uitzonderlijk. Het mooiste? De Onkyo TX-RZ50 wordt geleverd inclusief Dirac licentie waarmee u enkele honderden euro’s aan licentiekosten voor het gebruik van Dirac bespaart. We verwachten dat deze feature veel home cinema liefhebbers over de streep zal trekken, toch zeker degenen die op zoek zijn naar een AVR met de laatst beschikbare technologie en de best functionerende roomcorrectietechnologie in de markt.

Features en bediening

De Onkyo TX-RZ50 beschikt over negen eindversterkers met een maximaal uitgangsvermogen van 120 Watt per kanaal aan 8 Ohm. Het frequentiebereik begint bij 5 Hertz en loopt door tot 100kHz. De eindversterkers van de achterkanalen zijn achterwege gelaten, maar worden wel uitgestuurd via de lijnuitgangen. Ook heeft deze receiver twee subwoofer uitgangen. De TX-RZ50 is geschikt voor het doorsturen van 8K/60p en 4K/120p beeldmateriaal. Hierbij wordt HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision en BT.2020 color via de HDMI 2.1 eARC uitgang ondersteund. Via de HDMI Sub/Zone 2 Out kan een tweede scherm of projector worden aangestuurd. 

De receiver heeft zes HDMI 2.1 HDCP 2.3 ingangen met een variabele refresh rate (VRR), auto low latency mode (ALLM) en quick frame transport (QFT). Hiermee is de TX-RZ50 bij uitstek geschikt voor gamers. Achter de klep op het front is een 6,35mm hoofdtelefoonaansluiting en de 3,5mm aansluiting voor de meetmicrofoon geplaatst. Vervolgens vinden we meerdere ‘assignable’ ingangen. Een component video ingang, twee composiet ingangen, twee digitale S/PDIF ingangen waarvan een optische en een coaxiale en zes analoge lijningangen. Ten slotte heeft de receiver een schroefaansluiting voor DAB+/FM antenne.

Naast de negen luidsprekerterminals heeft de receiver een 11 lijnuitgangen en twee subwoofer aansluitingen. Tot slot heeft de receiver nog een USB-audio input, een Wi-Fi interface en is deze uitgerust met een RJ45 netwerkpoort. Voor bezitters van een Sonos muzieksysteem is het goed om te melden dat dezer Onkyo receiver naadloos in het Sonos streaming multiroom platform integreert. Hierbij is de receiver zelfs met de Sonos app te bedienen. De TX-RZ50 is ook met stemcommando’s via Alexa, Google en Siri te bedienen. Wilt u de TX-RZ50 integreren in een smarthome omgeving, dan is deze behalve over IP ook met RS-232 te besturen.

Audiotechnologie

Bij de Onkyo TX-RZ50 heeft de fabrikant naast een DAB+/FM tuner en RIAA-phonostage ook de nodige streaming audio functionaliteit toegevoegd en is voorzien van Bluetooth, Chromecast, AirPlay2 en DTS Play-Fi. Speel met DTS Play-Fi muziek af via een van uw favoriete muziekdiensten zoals Spotify Connect, TIDAL, Deezer of TuneIn internetradio. Uiteraard speelt de Onkyo ook muziek af van uw eigen NAS, een USB-harddisk of USB-stick. Ten slotte is de TX-RZ50 receiver geschikt voor gebruik met het Roon streaming platform. Om alle bronmateriaal in goede kwaliteit af te spelen hebben de technici een Advanced Music Optimizer functie geïntegreerd waarmee de kwaliteit van gecomprimeerde audioweergave naar wens kan worden verbeterd.

De RZ Series receiver is voorzien van Exclusive Dynamic Audio Amplification (DAA)technologie met een Custom High-Current Low-Noise transformator en 15,000 ?F high-current capacitors. Dankzij de geïsoleerde netwerkmodule wordt interferentie met de audiocircuits voorkomen. De gehele opbouw van chassis, HDMI-board, DAC, input sectie en de discreet opgebouwde power amp is herzien. De multichannel DAC-sectie ondersteunt een maximale highres resolutie van 192kHz bij een breedte van 24 bits en is voorzien van PLL (Phase Locked Loop) anti-jitter technologie via de digitale S/PDIF ingang. De DAC ondersteunt de meest gebruikelijke lossless bestandsformaten zoals FLAC, WAV, AIFF en ALAC kan bovendien overweg met DSD256, DSD128 en DSD64 via DoP.

De TX-RZ50 maakt bij de frontkanalen gebruik van VLSCTM (Vector Linear Shaping Circuitry) noise filtering voor een zo hoog mogelijke stereo geluidskwaliteit. Hierbij heeft de fabrikant een Pure Audio en Direct functie niet vergeten waarmee alle toonregelingen worden overbrugd, de display wordt uitgeschakeld en uw stereocontent via de kortst mogelijke signaal wegen wordt afgespeeld. Ongeacht de content die u weergeeft, elke sound setting, het ingangsvolume en speakerconfiguratie wordt onthouden wanneer er wordt geschakeld tussen de verschillende ingangen. Dit betekent dat u bij het beluisteren van uw muziekbibliotheek beschikt over de hoogst mogelijke stereo geluidskwaliteit, bij televisiekijken schakelt naar de door u zelf ingestelde luidsprekerconfiguratie al dan niet met virtualisatie mogelijkheden.

Installatiegemak

Nadat we de receiver hebben aangesloten worden we stap voor stap door het on-screen installatieproces geleid. We kiezen voor een 5.1.4 luidsprekerconfiguratie. Als frontluidsprekers gebruiken we de eerder gereviewde Polk Reserve R700 luidsprekers. Als Center kiezen we voor een R350 uit eveneens de Reserve serie van Polk. Als surround luidsprekers hebben we voor de eerder gereviewde Reserve R200 boekenplankluidsprekers van Polk gekozen. De HTS10 subwoofer is eveneens van Polk en als hoogte speakers gebruiken we Atmos Enabled speakers uit de Reserve series van Polk. Twee voor de front height kanalen, twee voor de rear height kanalen. Alle bekabeling voor de surround luidsprekers is afkomstig van AudioQuest. Wij kiezen hier voor de kwalitatief goede 4-aderig getwiste SLiP4 bekabeling.

De eerste indrukken van een niet gekalibreerd systeem zijn bevredigend, maar natuurlijk niet optimaal. De klankbalans bij surround weergave is onrustig en ervaren een wat gedempte weergave uit de center en hiermee wordt stemgeluid minder goed gearticuleerd voortgebracht. Ook ervaren we bij sommige Atmos content een verwarrende indruk van het geluidsbeeld. Kalibratie is dus essentieel en geen stap om over te slaan. Tijd voor een eerste kalibratieronde met Onkyo’s eigen AccuEQ.

Het inmeetproces is werkelijk kinderspel. We plaatsen de meetmicrofoon met behulp van een statief op oorhoogte op het midden van de bank voor de televisie. Vervolgens laten we het systeem de afstand, het volume en de equalisatie van de speakers bepalen. Hierna kunnen we naar wens voor elke aanvullende positie de meting herhalen.

Nadat we de eerste Atmos content opstarten ervaren we een mooi samenhangend geheel. De klankbalans heeft meer coherentie en hierbij sluit de karakteristiek van de individuele luidsprekers beter op elkaar aan. De centerspeaker levert nu wel de sprankeling waarbij we zang en stemmen ook op lagere volumes beter kunnen verstaan. Zowel Dolby Atmos film content en Dolby Atmos muziek worden met een fraaie beleving neergezet waarbij de hoogtekanalen enige ruimtedimensie toevoegen. We hebben nu het gevoel veel meer in een geluidsbubbel te zitten. Hadden we uitsluitend deze vorm van ruimte optimalisatie gehad, dan zouden we al dik tevreden zijn met deze cinema receiver van Onkyo. Maar we hebben ook de beschikking over Dirac, voor ons en voor velen een argument om voor juist deze TX-RZ50 receiver te kiezen.

Dirac Live

Volgens veel specialisten is Dirac Live is een van de best functionerende roomcorrectiesystemen in de markt. Het kan van 20Hz tot 20kHz compenseren en heeft hiermee al snel een streepje voor op alle reeds bestaande systemen. Het nadeel? We hebben Dirac metingen met behulp van een laptop in het verleden als ingewikkeld ervaren en is eigenlijk niet geschikt voor de gemiddelde gebruiker. Het inmeten met Dirac gaat namelijk niet altijd even vlekkeloos en de marges in geluidsdruk zijn redelijk nauw om een meting foutloos af te ronden. De Onkyo komt gelukkig met een eenvoudig werkende Controller app voor de Dirac meting. Hiermee is Onkyo een van de eerste fabrikanten die direct uit de doos een volledig werkend Dirac inclusief licentie meelevert.

We testen graag hoe de Dirac meting bij filmliefhebbers met twee linkerhanden en een gebrek aan een technische knobbel zal verlopen. Om de Dirac meting te starten is het een kwestie van de meegeleverde meetmicrofoon in de mini-jack op de voorzijde van de receiver te steken waarna de receiver automatisch in de Dirac (en AccuEQ) menupagina komt en de gewenste meting kan worden gestart.

We gebruiken voor deze meting de hiervoor bedoelde Onkyo Controller app en niet de Dirac Live app. De meetmethode via de app is beslist eenvoudiger dan via een laptop en hebben nog niet eerder zo’n laagdrempelige Dirac meting verricht. Het enige nadeel is dat Dirac het in het algemeen fijn vindt een verschil van ongeveer 20 decibel met de achtergrondruis te meten om het inmeten zonder ‘DU-foutmeldingen’ af te sluiten. Omdat we het niveau niet in decibellen krijgen gepresteerd is het vooral trial & error hoe hoog we het volume moeten instellen om dit ideale verschil te verkrijgen.

Nadat we contact hebben gehad met Onkyo Japan is ons verteld dat het meetproces bij het meten van het geluidsniveau (SPL) van de subwoofer optreedt. Aan de hand van de betekenis van de DU-foutmeldingen in de app wordt het beslist eenvoudiger. DU102 betekent dat er clipping optreedt en het volume van de sub lager moet worden ingesteld. DU104 betekent een te laag ingesteld volume van de subwoofer. DU106 betekent dat het signaal ruis niveau te laag is en dat de omgeving te lawaaiig is, of dat het mastervolume te laag staat ingesteld. Hiermee kunnen we het niveau van de subwoofer handmatig terugbrengen of opvoeren. Zo lang het niveau zich maar ergens in de ‘groene zone’ bevindt. Hierna starten we het eerder gekozen drie- of negen punts-meetproces.

Nadat we de cyclus hebben doorlopen, ervaren we met Dirac inderdaad een beter resultaat dan met AccuEQ, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we wel goed moeten luisteren. Met beide roomcorrecties ervaren we namelijk een evenwichtig filmgeluid waarbij er een authentieke filmbeleving wordt neergezet. De hoogtebeleving is in beide gevallen wat summier, maar dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoogtespeakers die op de luidsprekers zijn geplaatst en niet aan de wand of in het plafond. Hierom passen we per speaker de overeenkomstige curve zodanig aan dat de hoogte-info en fractie duidelijker wordt weergegeven. Hetzelfde geldt voor de helderheid van de centerspeaker. Deze mag na inregelen een fractie meer aan sprankeling hebben om de ‘s’ en ‘t’ klanken in spraak beter weer te geven, in een paar minuten handmatig aangepast.

Resultaten

We hebben verschillende soorten content beluisterd, maar authentieke 5.1.4 Dolby Atmos of DTS:X content is, uitgezonderd de game console, schaars. Veel vaker zal er een film of televisieserie in 5.1 configuratie worden bekeken. Netflix is een van de grootste contentproviders en hierbij hebben veel Netflix klanten een ‘Basic’ abonnement. Deze abonnementsvorm ondersteunt vandaag de dag maximaal een 5.1 configuratie. Default staan de height virtualizers voor de hoogte speakers ingeschakeld en vullen de hoogte informatie heel slim in. Het is natuurlijk niet ‘the real deal’, maar dit voegt wel extra beleving aan films toe.

We ervaren in surroundweergave een volle, ruimtelijke geluidsweergave waarbij we met name de invulling door de subwoofer prijzen. Vaak staat deze een streepje te hard waarmee muziekinformatie op een tweede plaats komt, zeker bij multichannel muziekcontent. Bij de Onkyo vult deze tot in het sublaag aan en overheerst zelden. Wanneer we stereocontent in Pure Audio afspelen luisteren we naar een authentieke 2-kanaals stereoweergave. De Polk Reserve R700 vloerstaanders matchen heel mooi met de meer neutraal getunede Onkyo TX-RZ50. De prettige klankbalans neigt een vleugje naar de warme kant van neutraal. Het laag is krachtig en loopt zelfs zonder subwoofer door tot in het sublaag. De dynamiek en controle waarmee muziek wordt weergegeven is uitstekend.

De midrange heeft een mooie definitie en een transparant karakter. Moeiteloos kunnen we verschillende zanglijnen, muzieklijnen en subtiele details van elkaar onderscheiden. In het hoog ervaren we eveneens een hoge mate openheid. De topend sprankelt, maar wordt nooit overactief, hard of scherp. Dit hebben we wel eens anders ervaren met AV-receivers in deze prijsklasse. Het geluidsbeeld dat de Onkyo/Polk combinatie neerzet is kamerbreed. Stemmen worden netjes in het centrum van het geluidsbeeld neergezet en alle instrumenten krijgen een eigen plek. De geluidsdiepte heeft niet de diepgang van een highend versterker en de focus is niet zo scherp als dat we dit eveneens bij een highend versterker ervaren, maar als we kijken naar het prijspunt van de Onkyo/Polk combinatie ervaren we een prestatieniveau dat we vooraf niet hadden verwacht.

Oordeel

De Onkyo TX-RZ50 receiver is voorzien van voldoende aansluitingen waarmee zelfs de meest veeleisende thuisgebruiker meer dan voldoende in huis heeft om alle beeld en geluidsbronnen nu, en in de nabije toekomst aan te kunnen sluiten. De Onkyo techneuten hebben deze TX-RZ50 receiver zelfs voorzien van een paar handige oudere standaarden, zoals component en composite video, waar sommige gebruikers beslist zielsgelukkig van zullen worden. Speel, dankzij ingebouwde video upscalers, content in een onberispelijke beeldkwaliteit af via uw 4/8K UHD-beeldscherm of met een beamer. Misschien zijn er AV-receivers met nog meer in- en uitgangen, maar vraag uzelf eerst eens af hoeveel van deze in- en uitgangen u in het dagelijkse leven zult gebruiken.

De meerkanaals geluidskwaliteit die deze complete AV-receiver levert is, mede door de virtualisatie instellingen formidabel. Er zijn receivers die explosiever in het laagdepartement overkomen, maar deze Onkyo speelt daarentegen delicaat en meer uitgebalanceerd. Bij surround weergave ervaren we een perfecte filmbeleving met een prima dynamiek, mooie definitie in het spraakgebied en een kristalhelder detail.

Dirac Live is een dikke plus. Misschien dat niet álle mogelijkheden en mogelijke meetpunten van Dirac volledig worden benut, maar deze is wel heel intuïtief met de Onkyo Control app in te regelen en dit vinden we misschien nog wel het meest belangrijke. Hierbij levert Dirac Live bij negen meetpunten misschien de beste prestaties, maar het resultaat is geen dag en nacht verschil met Onkyo’s eigen AccuEQ. De Dirac metingen gaven daarentegen sneller meetfouten omdat de verhouding tussen achtergrondniveau en geluidsniveau niet altijd ideaal bleken en hierbij maakt AccuEQ het meten een stuk eenvoudiger.

Bij tweekanaals stereoweergave ervaren we in Pure Audio weergave een geluidskwaliteit waarmee deze heel dicht in de buurt komt van kwalitatief goede hifi-stereoversterkers en sommige van hen misschien wel voorbijstreeft in geluidskwaliteit. Misschien bezit deze AV-receiver niet de imaging eigenschappen van een premium stereoversterker, de openheid, dynamiek en de authentieke klank waarmee instrumenten worden weergegeven laten deze receiver haar klasse in ruime mate overstijgen.

Op het gebied van features en bediening levert Onkyo met deze TX-RZ50 een receiver die volgepakt is met alle moois dat u kunt wensen. Op papier levert deze receiver op papier niet de hoge vermogens die sommige highend AVR’s wel noteren, maar desondanks hebben we nooit het idee dat deze receiver bij hogere volumes buiten adem raakt. Voor normaal thuisgebruik beschikt deze receiver gewoon over ruim voldoende krachtsreserves. Geen enkele AVR is voor iedereen op alle gebieden perfect, al komt deze Onkyo TX-RZ50 wel een heel eind in de goede richting. Als we alle voors en tegens naast elkaar zetten kunnen we niet anders oordelen dat Onkyo met de TX-RZ50 een pareltje van een AV-receiver heeft geïntroduceerd. Een pareltje waarvoor u bovendien niet overdreven diep in de buidel hoeft te tasten.

Conclusie

Met de introductie van de meesterlijke TX-RZ50 heeft Onkyo een uiterst complete en vooral goed presterende AV-receiver geïntroduceerd. Door de implementatie van Dirac Live begeeft deze receiver zich in een hogere gewichtsklasse.

De geluidskwaliteit die deze surround receiver bij stereoweergave levert is uitstekend, de filmbeleving hoog. Hiermee is deze zeer betaalbare AV-receiver niet enkel interessant voor Netflix bingers of filmliefhebbers met een Dolby Atmos of DTS:X configuratie, ook voor muziekliefhebbers biedt deze TX-RZ50 een aantrekkelijke propositie.

Onkyo TX-RZ50 AV Receiver
1599 euro | emea.onkyo-av.com
Beoordeling 5 / 5 

Score
Stereoweergave: 5 uit 5
Surroundweergave: 4,5 uit 5
Connectiviteit: 4,5 uit 5
Functionaliteit: 5 uit 5
Prijs-prestatie: 5 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE