De Corinium is het nieuwe vlaggenschip van Acoustic Energy

De Britse luidsprekerbouwer Acoustic Energy heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker aangekondigd genaamd Corinium. Het huidige topmodel AE520 gold als vertrekpunt voor de ontwikkeling van de Corinium. De drivers van de Corinium zijn nieuw, net als de behuizing. Naar verwachting zullen de eerste leveringen in september 2023 gaan plaatsvinden.

Acoustic Energy Corinium: drieweg vloerstaande luidspreker

De Britse luidsprekerfabrikant Acoustic Energy heeft naar eigen zeggen drie jaar besteed aan de ontwikkeling van zijn nieuwe vlaggenschip Corinium. Volgens de verklaring van het bedrijf is het huidige vlaggenschip AE520 als referentie gebruikt maar zijn alle aspecten zoals drivers, kast en cross-over opnieuw ontworpen en naar een hoger niveau getrokken. Lees ook onze recensie over de AE520 van Acoustic Energy.

En waar komt de naam van de nieuwe luidspreker vandaan? Cirencester in de prachtige Cotswolds, de geboorteplaats van Acoustic Energy, was een belangrijke buitenpost in Romeins Groot-Brittannië. Het werd ooit beschouwd als de belangrijkste stad buiten Londen. Het werd later omgedoopt tot Corinium, dus Acoustic Energy vond het gepast om zijn belangrijkste en meest indrukwekkende luidspreker naar zijn geboorteplaats te vernoemen.

Acoustic Energy Corinium: drivers en kast

De 29 millimeter zachte dome-tweeter is een nieuw ontwerp. Na gebruik te hebben gemaakt van koolstofvezel in de 500-serie, besloot het ontwerpteam dat de bewegende massa van de tweeter moest worden verminderd om de snelst mogelijke hoge frequenties te bieden. Er werd een materiaal gevonden dat lichter is dan koolstof en een nieuwe zacht membraan gemaakt van synthetisch polyestermateriaal genaamd Tetoron. Het resultaat is minder verkleuring van de weergave van hoge tonen.

In de kast zitten kabels van audiofiele kwaliteit met een gepatenteerde opstelling van geleiders die volgens het bedrijf “duidelijke verbeteringen in muzikale details en dynamische expressie” biedt. De cross-over maakt gebruik van grote luchtkern spoelen, metaaloxideweerstanden en polypropyleenfilmcondensatoren die allemaal zorgvuldig zijn beoordeeld op afstemming met de aandrijfeenheden.

De Corinium heeft net als de AE520 drivers voorzien van een conus van koolstofvezel. Voor de drivers van de Corinium is een nieuw conusontwerp ontwikkeld met een motorsysteem met lage hysteresis om de beste efficiëntie en de best mogelijke prestaties te bieden Van deze tweede generatie koolstofvezeldrivers is een 120 millimeter exemplaar ingezet voor de middentonen. Twee woofers met een diameter van 140 millimeter nemen de laagweergave voor hun rekening.

Het meest opvallende aan de Corinium is natuurlijk de kast met gebogen lijnen die breekt met de traditie van rechthoekige luidsprekers van Acoustic Energy. De fraai gebogen en afgewerkte kast, genaamd Hybrid Resonance Suppression Composite (RSC), heeft een minimale dikte van 22 millimeter en varieert tot 45 millimeter waar nodig. De kanteling van vier graden verbetert de tijduitlijning, terwijl de zes mm ultrastijve aluminium frontplaat de drivers stevig vasthoudt.

De Corinium meet 1.100 x 235 x 385 millimeter (H x B x D, inclusief spikes) en weegt veertig kilogram. De opgegeven gevoeligheid is 92 dB (2,83 Volt / 1 meter) en de impedanite is vier Ohm. Cross-over vindt plaats op 260 Hz en 3,4 kHz.

Acoustic Energy Corinium: prijs en leveringsinformatie

De start van de levering van de Acoustic Energy Corinium staat gepland voor eind september 2023. We hebben nog geen officiële prijsinformatie vernomen maar naar verluidt gaat de Corinium voor 7.000 euro per paar over de toonbank. De uitvoering British Racing Green wisselt waarschijnlijk voor 8.000 euro per paar van eigenaar.

MERK

EDITORS' CHOICE