NIEUWS

Yamamoto HSA-01: armkop met phono-versterker gevoed met knoopcel voor mc-elementen

Het Japanse Yamamoto heeft de HSA-01 gelanceerd, een armkop met aan boord een minuscule phono-versterker die het muzieksignaal van een mc-element versterkt naar het niveau van een mm-element. Het zwakke muzieksignaal van een mc-element hoeft dan niet eerst door een relatief lange kabel naar een phono-versterker, maar wordt dus direct in de armkop versterkt met 23 dB. Geen idee of de HSA-01 een goed product is maar het is in elk geval een apart product.

Yamamoto HSA-01: armkop met micro phono-versterker

De HSA-01 van het Japanse Yamamoto is gemaakt van Afrikaans ebbenhout. Aan de bovenkant is een klein knopje geplaatst om de micro phono-versterker in de armkop in te schakelen, De knoopcel type CR1632 in de HSA-01 heeft een levensduur van circa zestig uur en het verwisselen van de batterij is volgens de fabrikant een tamelijk eenvoudig klusje.

De phono-versterker in de HSA-01 heeft een beperkte functie en dat is het versterken van het signaal van een mc-element met 23 dB. Het muzieksignaal met een typische niveau van 0,2 mVolt kan dus versterkt worden tot 2,8 mVolt alvorens het signaal via een relatief lange kabel naar een phono-versterker reist. De versterkingsfactor is vast en er kan verder niets worden ingesteld. Het maximale uitgangsniveau is 0,9 Volt. De HSA-01 moet worden aangesloten op een mm-ingang van een phono-versterker.

Het opgegeven frequentiebereik is 10 Hz tot 100 kHz (0, -1 dB). De HSA-01 weegt 12,5 gram en de fabrikant levert verschillende schroefjes en afstandhouders mee om een element naar keuze te bevestigen.

We weten niet of de Yamamoto HSA-01 gedistribueerd gaat worden in de Benelux. Ter indicatie, op de website van de fabrikant staat een prijs van 72.000 yen. Een belangstellende in de Benelux moet natuurlijk rekening houden met wisselkoersschommelingen, verzendkosten, invoerrechten en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE