Verslag van een geslaagd Harbeth-event van Sights & Sounds & Mafico

Sights & Sounds, een van Zutphens langst bestaande hifispeciaalzaken, organiseerde in mei een gezellig Harbeth Event in het Koelhuis in Zutphen, samen met importeur Mafico. Een kleinschalig event met een Brits tintje waarbij koffie en heerlijke scones natuurlijk niet mogen ontbreken. We waren erbij!

Nu zijn we bij HIFI.NL/.BE natuurlijk altijd geïnteresseerd om een gezellig old-school event bij te wonen. Dit betekent wel vroeg uit de veren, een half uurtje in de auto en nog voor de eerste slok koffie vol in de actiemodus om een werkende parkeermeter te vinden waarna we het event in woord en beeld pas met u kunnen delen. Voor lezers die niet bekend zijn in Zutphen of met Sights & Sounds, brengen we eerst een kort bezoek aan de winkel alvorens we het Harbeth event zullen bijwonen.

Nadat we de auto achter het Koelhuis hebben geparkeerd lopen we naar de winkel die op nog geen zes minuten loopafstand van de event locatie is gevestigd. Deze korte wandeling in oude Hanzestad Zutphen geeft op een mooie lentedag als vandaag bovendien een goede start aan de dag. Wat is deze omgeving veranderd de afgelopen jaren en getransformeerd van een verwaarloosd industriegebied naar een hippe woonomgeving.

Wanneer we bij de winkel aankomen doet niets ons vermoeden dat het uit 1620 daterende pand zoveel prachtige technologie huisvest. Nadat we ons veilig een weg hebben gebaand door de goed gevulde winkel maken we kennis met Eric Kooistra, oprichter en eigenaar van Sights & Sounds.

Sights & Sounds, geboren uit liefde voor muziek 

We vernemen van Eric dat de winkel is opgericht in 1987 onder de naam Glas Hi-Fi. Na bijna 15 jaar met zijn zakenpartner te hebben samengewerkt in de oorspronkelijke winkel, verhuist Glas Hi-Fi naar een andere plek in Zutphen om zich in een oude kerk te vestigen. Na een kort uitstapje elders in de hifiwereld besluit Eric dat de dynamiek van een audiospeciaalzaak toch meer bij hem past. Een plek waarmee hij zijn passie voor muziek kan delen met muziekliefhebbers op zoek naar kwalitatief goed geluid en besluit zelf een winkel te openen.

Nadat hij toevallig zijn horloge na een reparatie bij een toenmalige horlogerie ophaalt, ziet hij in de etalage van de winkel aan de overkant van de horlogerie een heel groot bord met TE HUUR en telefoonnummer staan. Interessant. Dit is namelijk niet zomaar een winkelpand, maar hetzelfde winkelpand als waar voorheen Glas Hi-Fi was gevestigd en hijzelf zoveel jaar had gewerkt. Eric noteert het nummer en belt op zaterdag met de verhuurder. De maandag erop gaat hij kijken en al op donderdag is Eric de huurder van het winkelpand. Hiermee had Eric niet alleen een goede locatie te pakken, maar bovenal een waardevolle plek. Veel van zijn oude klanten bij Glas Hi-Fi hadden niet eens door dat de winkel onder een andere naam en eigenaar was doorgegaan!

Vanuit hier heeft Eric zijn imperium uitgebouwd en meerdere zaken geopend. In 2003 wordt het streaming audioconcept opgepakt en is hiermee een van de weinige hifispecialisten in Nederland die dan al in deze nieuwe vorm van muziekweergave gelooft. Ten tijde van de bankencrisis in 2008 is noodgedwongen teruggeschaald naar een enkele winkel waarbij Eric zich naast de conventionele hifi ook richt op draaitafels en hoofdtelefoons. Vandaag de dag essentieel, maar destijds waren deze segmenten die niet erg populair.

Vervolgens richt Eric zich als merkdealer van onder andere de merken die we vandaag gaan beleven op het midden en hoge audiosegment. Hiernaast worden ook tweedehands pareltjes in het ultra highend segment verkocht van exclusieve merken die vrijwel nooit in de Benelux worden aangeboden.

Inspirerende omgeving met een prettige sfeer 

Nadat we een accurate indruk hebben opgedaan van de kennis, kunde en aanbod van de winkel, nemen we afscheid van Eric en wandelen we weer terug naar het Koelhuis waar het Harbeth event plaatsvindt. We prijzen de keuze van Sights & Sounds dit event in het Koelhuis te organiseren. We vinden de omgeving eigenlijk heel mooi passend bij de vintage look & feel van Harbeth. In combinatie met de ultramoderne looks van Lindemann past de set eigenlijk naadloos in deze omgeving als we hier even bij stilstaan. Op het moment dat we ons in de kelder van het gebouw begeven bemerken we dat we niet de enigen zijn die deze zaterdagmorgen vroeg zijn opgestaan om deze show bij te wonen en zien diverse bekende gezichten.

In de ruimte staan Harbeth P3ESR, Compact 7 ES-3, 40.2 en 30.1 modellen opgesteld. Enkele modellen uit de Anniversary Series zijn vervaardigd uit fraaie onderscheidende houtsoorten. De speakers staan mooi op hoogte zodat de bezoekers deze onder elke hoek kunnen inspecteren en toch zonder rugklachten thuis zullen komen.

De demonstratie wordt verzorgd met een set Harbeth Super HL5 Plus luidsprekers. Dit highend drieweg model is doorontwikkeld uit de inmiddels legendarische Harbeth HL-Monitor uit 1977. | Lees hier meer over Harbeth

Bij deze show wordt gebruik gemaakt van een Musicbook COMBO van het Duitse Lindemann. Een prachtig minimalistisch vormgegeven all-in-one muzieksysteem voorzien van een krachtige klasse D versterking dat in de basis afkomstig is van de Musicbook POWER en een ingebouwde voorversterking met streamingplatform die zijn oorsprong haalt uit de Musikbook SOURCE.

Deze geïntegreerde streaming versterker is voorzien van vrijwel elk denkbare feature en, belangrijker, heeft een op de Limetree PHONO-gebaseerde MM phonotrap en een krachtige hoofdtelefoonversterker ingebouwd. Dit systeem is niet enkel een goede keuze voor de klein behuisde, maar ook voor serieuze muziekliefhebbers met een fijngevoelige audiofiele gehoorgang. Behalve flinke krachtsreserves levert deze COMBO een uiterst delicate muziekweergave waarbij zelfs de kleinste nuances moeiteloos worden weergegeven. 

Speciaal voor dit event trakteert Frank van Mafico ons doorlopend met muziek van een goed gevulde playlist. We nemen plaats in de zaal en beluisteren enkele nummers, genieten van een extra kopje koffie en laten de scones met jam en room ons smaken. We luisteren naar een uitstekend presterende combinatie die niet alleen mooi past in deze omgeving, maar ook perfect uit de verf zal komen in de meeste huis- of luisterkamers. We prijzen bovenal de prestaties van de Harbeth Super HL5 Plus luidsprekers in combinatie met de veelzijdige Lindemann Musicbook COMBO en snappen waarom het Engelse Harbeth al zoveel trouwe fans voor zich heeft gewonnen.

Indrukken

We prijzen het initiatief van Sights & Sounds om dit experience event te organiseren waarbij Harbeth en Lindemann in de spotlights worden gezet. Een leuke sfeervolle show waarbij niet zozeer de audiocomponenten maar de beleving centraal staat. Geen evenement dat van marketingslogans in elkaar hangt, maar een heerlijk kleinschalig opgezette show voor en door liefhebbers. Een plek waar de muziekliefhebber in contact komt met elkaar en met de makers. Een show zoals we zo graag meer zouden zien in Nederland: een gezellig laagdrempelig samenzijn waarbij het samen van muziek genieten centraal staat.

De hifiwereld is zoveel veel breder dan enkel de plek waar u uw audiocomponent aanschaft. Het is een wereld waar muziek en kennis met elkaar wordt gedeeld. Een gezellig samenkomen waarvan we de afgelopen jaren zoveel hebben moeten missen. Met dit event maakt Sights & Sounds dit eerdere gemis helemaal goed in een prettige atmosfeer en omgeving, waarbij we weer van gedachten kunnen wisselen over datgene wat ons bezighoudt en samen nieuwe klanken ontdekken waarmee onze liefhebberij weer een stukje wordt verrijkt. 

Speciaal voor bezoekers had Sights & Sounds bovendien een mooie showaanbieding: bij aankoop van een set Harbeth luidsprekers ontvangt de koper een set kwalitatief goede luidsprekerkabels helemaal voor niets. Maar ook zonder event of speciale aanbieding is het interessant om eens bij Sights & Sounds in Zutphen op bezoek te gaan. Vanaf het station vergt dat een wandeling van ongeveer vijf minuten. Komt u liever met de auto, dan is er ook voldoende parkeergelegenheid in de buurt.

Combineer een mooie Harbeth luistersessie dus met een bezoek aan de meubelboulevard en geniet naderhand van een lekkere lunch in de prachtige oude binnenstad. Op deze manier plant u toch de perfecte city trip? Misschien loopt u zelfs tegen dat gedroomde highend audiocomponent aan waarvan u de wens deze te vinden al had opgegeven. Dagtip van de redactie.

Sights & Sounds | Nieuwstad 51, Zutphen | www.sightsandsounds.nl

MERK

EDITORS' CHOICE