REVIEWHarbeth

Harbeth Compact 7 ES 3

Kilian Bakker | 16 augustus 2007 | Harbeth

Harbeth is gesitueerd in het pittoreske plaatsje Lindfield waar men een kleine lijn van hoogwaardige luidsprekers produceert. Deze op en top Britse luidsprekerfabrikant lanceert vrij zelden nieuwe modellen en bij elk nieuw type houden de ontwerpers van Harbeth vast aan traditionele `BBC` technologie, oftewel; een Lossy Construction & Critically Damped kastconstructie en handgemaakte mid/laag units met uitgekiende kunststof conussen.

Spencer Hughes (de oprichter van Spendor) paste vroeger zijn eigen Bextrene conussen toe en Jim Rogers maakte Polypropylene units (wat Dudley Harwood, de oprichter van Harbeth in eerste instantie ook deed). Harbeth`s Alan Shaw ging in de jaren `80 nog een stap verder en ontwikkelde zijn eigen kunststof genaamd Radial.

Harbeth Compact 7 ES 2

In een eerdere HiFi.nl recensie werd door ondergetekende de Harbeth Monitor 30 besproken, een tamelijk uit de kluiten gewassen stand-monitorweergever die specifiek werd ontworpen om als `drop-in replacement` voor de legendarische BBC LS 5/9 weergever te kunnen fungeren. Het onderwerp van deze recensie is een nog groter uitgevallen Harbeth die echter een kleiner prijskaartje draagt. Het prijsverschil zit hem vooral in de kostbare SEAS hoogfrequent-units en de meer complexe constructie van de Monitor 30, met een achter de baffle gemonteerde mid/laag unit. De Monitor 30 liet met zijn coherente en vloeiende presentatie een meer dan positieve indruk achter bij deze schrijver.

Bij Harbeth had men ondertussen één van hun meest succesvolle modellen -de Compact 7 ES 2- verbeterd. De importeur was zeer te spreken over de Compact 7 ES 3 en was zelfs van mening dat op het punt van ontspannenheid (waar de Monitor 30 reeds hoog scoorde) deze nieuwe Harbeth zelfs nog verder zou gaan dan zijn professionele familielid. Dat maakte ons natuurlijk nieuwsgierig en nog geen week later stonden de twee grote Harbeth`s reeds in de woonkamer.

MERK

EDITORS' CHOICE