NIEUWSBorresen

Borresen toont vloerstaande luidsprekers M3, M6 en X6 op HEM

Het Deense luidsprekermerk Borresen heeft en drietal vloerstaande luidsprekers aan het publiek op de High End audiobeurs laten zien. Circa een jaar geleden heeft Borresen monitormodel M1 gelanceerd. De vloerstaande modellen M3 en M6 borduren voort op de techniek van de M1, maar vanwege de grotere behuizing kunnen meer drivers geplaatst worden. De X6 is lid van de meer betaalbare X-productlijn en is een maatje groter dan de X3 die eerder dit jaar is gelanceerd. Prijzen en leveringsinformatie zullen later bekend worden gemaakt.

Borresen M3 en M6

De M-productlijn van Borresen is de vlaggenschip productkijn van de Deense fabrikant Borresen. Monitormodel M1 krijgt gezelschap van twee vloerstaanders genaamd M3 en M6. de M3 is voorzien van een viertal M-drivers met een diameter van 4,5 inch. Deze drivers zijn paarsgewijs geschakeld, d.w.z. de ene driver geeft laag en midlaag weer en de andere alleen laag. De nog wat grotere M6 heeft zes drivers waarvan er vier zijn gereserveerd voor de laagweergave en de andere twee als paartje samenwerken net zoals bij de M3.

Borresen heeft de behuizing herzien en dan met name de plaatsing van de baspoorten. De drivers voor midlaag en laag hebben ieder een eigen baspoort. De antiresonantie techniek van zustermerk Ansuz is verwerkt in de luidsprekers van Borresen. Beide modellen zijn voorzien van een dubbele set luidsprekeraansluitingen.

Net als in de M1 zijn de drivers van de M3 en M6 gemaakt van een 3D-geprinte mand van zirkonium en een M-membraan. Dit membraan is opgebouwd uit vier lagen en het resultaat is een licht en ultrastijf membraan. De magneten van de drivers bevatten geen ijzer. Alle metalen delen van de drivers hebben een cryogene behandeling ondergaan.

Borresen maakt zelf zijn drivers. De ribbon tweeter heeft een gevoeligheid van 94 dB en pakt op bij 2,5 kHz. Het membraan weegt slechts 0,01 gram.

Borresen X6

De X-productlijn is meer betaalbaar dan de M-productlijn. De X6 heeft zes drivers met een diameter van 4,5 inch waarvan er vier de laagweergave voor hun rekening nemen, zoals bij de M6. De drivers in de X-productlijn hebben een membraan dat uit drie lagen is opgebouwd. Ook de tweeter lijkt op de tweeter in de M-serie, maar heeft met 90 dB een iets lager rendement. Dit is overigens nog altijd een uitstekende waarde.

De behuizing van de X6 is gemaakt van een houtcomposiet en afgewerkt met zwarte of witte pianolak en accenten van koolstof.

Prijzen en leveringsinformatie t.a.v. de M3, M6 en X6 zullen later bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE