NIEUWSBorresen

Børresen X3: vloerstaander voorzien van koolstofversterkte kast

Het Deense Audio Group Denmark, eigenaar van het luidsprekermerk Børresen, heeft de nieuwe vloerstaande Børresen X3 onthuld. De X3 wordt gepresenteerd als de instapluidspreker van het merk, maar dat maakt ze nog niet goedkoop in absolute zin. “Iedereen verdient de geluidskwaliteit die luidsprekers van Børresen-luidsprekers. Daarom heeft Børresen Acoustics het instapmodel X3 ontwikkeld voor een betaalbare prijs, waardoor het Børresen-luidsprekeruniversum dichter bij nog meer mensen komt,” aldus de toelichting van de fabrikant.

Børresen X3: vloerstaande drieweg luidspreker

Om het kenmerkende geluid van Børresen aan de X3 te leveren, gebruikten Michael Børresen en zijn ontwerp- en engineeringteam de oplossingen die het resultaat waren van de ontwikkeling van de Børresen M1-luidsprekers, de meest ambitieuze luidsprekers van Børresen tot nu toe. De conus van de drivers van de X3 bestaat uit drie lagen die tot één geheel zijn gelamineerd: twee lagen koolstofvezel met daartussen een laag aramide honingraten. Hierdoor was het mogelijk om een hoge stijfheid van de diffusor te bereiken met een laag gewicht van de beweegbare constructie.

In het magneetsysteem van de X3-drivers gebruikt Børresen dubbele koperen doppen op de magneetpolen om een hoge magnetische flux en lage inductantie te bereiken. Het gebruik van koperen doppen is ontleend van en eerder gebruikt in de Børresen Z-serie akoestiek. Koper reageert op veranderingen in magnetische flux. Hoe beter de weerstand van deze koperen ringen, hoe vlakker de inductantiecurve en hoe lager de elektromagnetische resonantie.

Daarnaast betekent een lagere inductantie ook minder pieken in de impedantiecurve, waardoor de versterker makkelijker te belasten is. De tweeter in de X3-akoestiek treedt in werking vanaf ongeveer 2,5 kHz. De tweeter wordt gekenmerkt door een zeer laag gewicht van het membraan, dat ongeveer 0,01 gram bedraagt.

Børresen X3-luidsprekers zijn verkrijgbaar in zwarte of witte pianolakafwerking met koolstofvezel inzetstukken. De luidsprekerkasten zijn verder gemaakt van hout-composietmateriaal, dat wordt gekenmerkt door een hoge dichtheid en inertheid voor geluidstrillingen.

De X3 meet 129 x 34,5 x 60,7 centimeter (H x B x D) en weegt 55 kilogram. Het opgegeven frequentiebereik is 35 Hz tot 50 kHz. De gevoeligheid is 90 dB (2,83 Volt / 1 meter) en de nominale impedantie is vier Ohm.

Børresen X3: prijs en leveringinformatie

Børresen X3-speakers zullen naar verwachting in de loop van het voorjaar van 2023 voor levering beschikbaar komen. We hebben nog geen officiële prijsinformatie vernomen, maar in het geruchtencircuit circuleert een prijs van 10.000 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE