NIEUWSBorresen

Borresen M1: zeer hoogwaardige tweeweg monitorluidspreker (en hij is duur!)

De Deense luidsprekerbouwer Borresen heeft zijn nieuwe tweeweg monitorluidspreker M1 officieel gelanceerd. De M1 was al te zien op de afgelopen High End audiobeurs die in mei 2022 in de Duitse stad München heeft plaatsgevonden, maar op dat moment waren nog niet alle details bekend. De M1 is nu rijp voor productie en de eerste leveringen zullen naar verwachting in oktober 2022 gaan plaatsvinden. De M1 wordt geleverd inclusief een bijpassende stand. En de prijs? Dit is de categorie “wie moet vragen naar de prijs, kan het niet betalen”.

Borresen M1: tweeweg monitorluidspreker met bijpassende stand

Borresen is onderdeel van moederbedrijf Audio Group Denmark, waar ook Ansuz en Aavik deel van uitmaken. Borresen heeft tweeweg monitorluidspreker M1 al een het publiek op de afgelopen laatste editie van de High End audiobeurs in München aan het publiek getoond. Volgens de fabrikant loopt de M1 over van de superlatieven. De levering zal naar verwachting in de loop van komende herfst gaan beginnen.

Borresen M1 middentoner/woofer: mand en membraan

Borresen maakt zelf de drivers voor zijn luidsprekers. Het chassis – ook wel “mand” genoemd – is volgens de fabrikant een echte revolutie. Het is een geoptimaliseerde 3D-geprinte mand gemaakt van zirkonium, die zorgt voor maximale stijfheid en dus minimale trillingen en resonantie. De mand is overigens niet alleen maar een frame dat het membraan vasthoudt. De energie die door de beweging van het membraan wordt opgewekt, wordt ook vastgehouden door de structuur erachter. Het doel was dan ook om het geluid van de mand te elimineren door een mand te ontwerpen met maximale stijfheid. Studies werden uitgevoerd met behulp van computergeoptimaliseerde eindige elementenontwerpen, hetgeen naar eigen zeggen resulteerde in een topologie-geoptimaliseerde 3D-geprinte mand gemaakt van het exclusieve materiaal zirkonium.

Borresen heeft niet alleen een mand ontworpen met extreme stijfheid, maar ook belangrijke factoren toegevoegd, zoals een enorme interne demping en resonantieregeling, resulterend in extreme helderheid in de algehele prestaties. Dankzij het 3D-printproces worden de holtes gevuld met zirkoniumpoeder, hetgeen de mand extra dempende eigenschappen geeft. Zirkonium is veruit de beste materiaalkeuze, omdat het de mand in staat stelt om een onvoorstelbare kwaliteit van natuurlijk geluid te genereren.

Het membraan is ontworpen om maximale stijfheid te bereiken met minimale ruis. Het membraan voor de M1 is volgens Borressen het meest geavanceerde luidsprekermembraan op de markt. Het M1-membraan heeft de hoogste stijfheid en de laagste membraanresonantie. De technologische vereisten voor deze ongeëvenaarde membraanprestaties van wereldklasse maakten het noodzakelijk om alle componenten in eigen huis te ontwerpen, ontwikkelen en assembleren. Michael Borresen en zijn team moesten een groot aantal verschillende varianten en modellen bouwen totdat ze hun compromisloze doel van ultieme membraanprestaties voor een ongekende geluidskwaliteit bereikten.

Het resultaat is een membraan dat bestaat uit vier lagen gelamineerd in een enkele eenheid: twee lagen verspreide koolstofvezel, een laag aramide honingraatafstandhouders ertussen en een titanium huid met Ansuz Supreme-coating.

De combinatie van al deze materialen geeft dit state-of-the-art membraan zijn unieke eigenschappen. Spread tow carbon fiber is ontworpen om een huid te garanderen met optimale stijfheid in veel verschillende richtingen. Deze unieke eigenschap reduceert ongewenste trillingen en resonanties tot een ongekend laag niveau. Dit geldt ook voor resonanties in het frequentiebereik boven 8 kHz. Omdat het membraan/driver wordt gebruikt tot het 2,5 kHz-bereik, zijn storende resonanties twee octaven buiten het effectieve frequentiebereik verschoven, waardoor een absoluut minimum aan resonanties wordt gegarandeerd.

De aramide honingraat heeft ook de beste stijfheid/gewichtsverhouding in verticale richting. Titanium heeft perfecte eigenschappen als het gaat om resonantiecontrole en ondersteunt een natuurlijk, organisch geluid van het membraan.

Met de Ansuz Supreme coating wordt de huid van het membraan akoestisch verder geoptimaliseerd. Deze coating wordt aangebracht op de titanium huid in een Hi-PIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering) machine om de fijnste en meest uniforme laag zirkonium te creëren, gevolgd door een laag wolfraam en afgewerkt met een laag aluminium chroomnitride. Deze coating geeft de muziek een werkelijk onberispelijke geluidskwaliteit.

Borresen M1 middentoner/woofer: gepatenteerd ijzervrij magneetsysteem

Om de essentie van Børresen DNA in de M1-luidspreker te waarborgen, was het vanzelfsprekend om het gepatenteerde en bekroonde ijzervrije magneetsysteem van Borresen te gebruiken. De ijzervrije drivers van Borresen hebben een inductie die ongeveer twaalf keer lager is dan die van conventionele drivers. Zilver heeft een veel betere geleidbaarheid dan ijzer of zelfs koper. Om deze reden zijn de koperen poolringen in het magneetsysteem vervangen door in eigen huis vervaardigde, handgemaakte zilveren ringen.

Voor Michael en zijn team was het belangrijk om alleen het allerbeste te gebruiken, zowel op het gebied van technologieën, maar ook op het gebied van productieprocessen. Om deze reden ondergaan alle metalen componenten in de M1, net als bij de Børresen Silver Supreme 0-serie, een cryogene behandeling, waardoor de inductie met nog eens 6-8% wordt verminderd. Cryogene behandeling van alle metalen componenten van de luidspreker resulteert in een verdere aanzienlijke verbetering van de geleidbaarheid, waardoor volgens de fabrikant de fijnste en meest subtiele muzikale details zich kunnen ontvouwen.

Wat is cryogene behandeling”Cryogene behandeling van metalen componenten houdt in dat ze worden blootgesteld aan extreme koeling. In de loop van dit proces trekt de kristalstructuur van het metaal steeds meer samen. Legeringselementen worden verplaatst van de korrelstructuur van het metaal, die nu erg lijkt op een enkel kristal. Deze structurele veranderingen in het metaal hebben volgens Borresen diepgaande effecten op de geluidseigenschappen. Op deze manier komen alle prestatiebevorderende geluidseigenschappen van de M1 luidspreker volledig tot hun recht.

Borresen M1: ribbon tweeter

Een ander fundamenteel element van het Borresen DNA, en dus een natuurlijke toevoeging in de M1, is de Borresen linttweeter. Het rendement van deze gesloten linttweeter is een uitzonderlijke 94 dB en werkt vanaf ongeveer 2,5 kHz. De bewegende massa is met 0,01 gram extreem laag. De volledig transparante werkende tweeter heeft de mogelijkheid om met ongelooflijke snelheid te werken, een absolute voorwaarde voor het weergeven van de subtielste en fijnste sonische details van elk type muziek. De enorme robuustheid van deze tweeter maakt het mogelijk om extreem hoge voorbijgaande pieken te verwerken zonder oorverdovende breuken te veroorzaken. Uitgebreide eindige elementenmethoden werden gebruikt om het magnetische fluxveld te lineariseren en te optimaliseren, de beweging van het membraan te vergemakkelijken en een hoge efficiëntie en uitstekende lineariteit te garanderen.

Borresen M1: cross-over, Tesla coil technologie en analoge dither

Net als alle andere Borresen luidsprekers is de M1 voorzien van een seriële cross-over. De reden hiervoor is dat de drivers volgens de ontwerpers dezelfde stroomstroom hebben in het gebied van de cross-over. Als gevolg hiervan wordt de elektrische stroom fasegewijs over het cross-over gebied vergrendeld. In tegenstelling tot conventionele parallelle filtering, waarbij elke driver zijn eigen frequentie en fase-inhoud ontvangt, werken de seriële filters door out-of-band stromen rond de stroomstromen om te leiden, waardoor een veel coherenter systeem ontstaat. Deze ongeëvenaarde en innovatieve technologische aanpak brengt uw luisterervaring in een geheel nieuw echelon van muzikaal genot.

De merken van Audio Group Denmark hebben een ruime ervaring met wat zij Tesla coil technologie noemen. Het principe van de Tesla-spoel is om twee spoelen in elke richting te laten wikkelen: een spoel en een tegenspoel. In de woorden van Ansuz, 'een dubbele omgekeerde spoel' – de twee spoelen dragen beide spanning – en wanneer de Tesla-spoel een spanningspiek tegenkomt, wordt een tegenspoel geactiveerd om het geluid te elimineren. Omdat ruispieken pure spanning zijn en vrijwel geen lading met zich meebrengen, is de annulering vrij goed, maar nog steeds niet 100%. Het parallel toevoegen van meer P-TC-spoelen verbetert echter hun vermogen om ruis te elimineren en brengt het ruisniveau verder naar ongekend lage niveaus. Dit verbetert de waargenomen zwartheid in de muziek aanzienlijk.

De analoge dithertechnologie die zustermerk Ansuz in veel van de Ansuz-producten met groot succes heeft toegepast, wordt natuurlijk ook in de M1 van Borresen gebruikt. Wel is er specifiek voor de M1 een derde generatie van de Ansuz analoge dithering technologie ontwikkeld. De actieve Tesla-spoelen sturen pulserende signalen op nauwkeurig gedefinieerde frequenties. Deze signalen worden in antifase verzonden. Dit versterkt het muzikale signaal aanzienlijk en elimineert de achtergrondruisvloer.

Analyse en studies hebben geleid tot nieuwe opties en veel luisteren heeft geresulteerd in dit derde generatie ontwerp dat een verdere optimalisatie is van de meest effectieve frequenties die de soundscape nog meer en met de kleinste details opent als het gaat om reproductie van de opnames.

Borresen M1: ontkoppeling met Ansuz Darkz Z2S

De M1 is voorzien van ingebouwde Ansuz Darkz Z2S resonantieregeling ontkoppelaars gemonteerd tussen de luidspreker en de onderste dwarsplaat. De verstelbare poten van de bodemplaat zijn ontworpen om op Darkz ontkoppelaars naar keuze te zitten. Ansuz Darkz ontkoppelaars zorgen voor een veel betere mechanische aarding van de luidsprekerkast naar de standaard, respectievelijk de vloer. Ze absorberen trillingen die niet direct verband houden met het signaalpad. De absorptie zorgt voor een trillingsfeedback die de geluidskwaliteit hoorbaar zuivert. Het is dit natuurlijke en authentieke geluid dat Ansuz Darkz-apparaten zijn ontworpen om te behouden.

Borresen M1: esthetische stand volledig op maat gemaakt voor de luidspreker

De standaard voor de M1-luidspreker is ontworpen met auditieve functionaliteit in het achterhoofd om de indrukwekkende prestaties van deze luidspreker van wereldklasse te garanderen. De luidspreker wordt geplaatst op de zorgvuldig bewerkte bovenplaat, die is opgebouwd als sandwichoplossing. Het basismateriaal is een zwaar, compact laminaatpaneel met titanium lagen aan de boven- en onderkant. Deze unieke sandwichconstructie ondersteunt een natuurlijk en organisch geluid.

Drie Ansuz Darkz Z2S resonantie controle ontkoppelaars zijn bijna onzichtbaar geplaatst tussen de luidspreker en de bovenplaat. De Darkz Z2S is gemaakt van zirkonium en vertegenwoordigt de vlaggenschipversie onder de ontkoppelaars.

De onderste plaat is gemonteerd op een esthetisch ontworpen verticale kolom en voeten, die zijn ontworpen als een kruisvorm. Het materiaal van de kolom en voeten is NBCM (Natural Based Composite Material). Dit composietmateriaal wordt ook gebruikt door Borresen’s zusterbedrijven Ansuz en Aavik, omdat het verstorende mechanische invloeden, met name hysterese, vermindert. Het sonische resultaat is volgens de ontwerpers duidelijk hoorbaar. Bovendien zijn de verstelbare voeten van de onderste dwarsplaat ontworpen om bovenop Ansuz Darkz te zetten.

Borresen M1: behuizing

Het ontwerp is een evolutie en optimalisatie van de prachtige Borresen 01 kast. Om nog hogere prestaties te garanderen, is de M1-kast geconstrueerd met extra vijf millimeter dikke verstevigde, blokgefreesde, geperste houten structuren. Bovendien zijn beugels ingebouwd in de zijkanten van de luidspreker om de kast nog meer stijfheid en mechanische stabiliteit te geven.

De compartimenten voor de tweeter en woofer zijn uitgerust met bijpassende aansluitingen om de hoogste efficiëntie te garanderen. De kast is afgewerkt met zwarte pianolak.

Borresen M1: technische specificaties 

  • Frequentiebereik: 40 Hz tot 50 kHz
  • Gevoeligheid: 87 dB (1 Watt)
  • Impedantie: zes Ohm
  • Aanbevolen versterkervermogen: minimaal 50 Watt
  • Tweeter: Borresen ribbon tweeter
  • Woofer: 4,5 inch, ontwikkeld en gebouwd door Borresen
  • Kleur: zwarte pianolak
  • Afmetingen (luidspreker met stand, H x B x D): 110,3 x 26 x 44 centimeter
  • Gewicht (luidspreker met stand): 23,6 kilogram

 

Borresen M1: prijs en leveringsinformatie

De levering van de Borresen M1 zal in de loop van oktober 2022 gaan beginnen. De adviesprijs is 94.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE