De Sonos Roam is de tweede Sonos-speaker die komt met Bluetooth, WiFi én een accu. Je kunt hem thuis gebruiken met je andere Sonos-toestellen of meenemen naar de tuin of vakantiehuis en streamen via Bluetooth. Lekker veelzijdig dus, deze Sonos-junior. Maar is ‘em ook goed?
Sonos Roam
Met de nieuwe Roam brengt Sonos niet alleen (opnieuw) een hybride-speaker uit die geschikt is voor binnen- en buitengebruik, net zoals de Sonos Move. Het is ook bij verre de kleinste draadloze speaker die het merk ooit uitbracht. Dankzij dat formaat en de ingebouwde accu is de Roam zelfs een uitdager voor populaire Bluetooth-speakers zoals de Bose SoundLink Mini II, JBL Flip of Charge, de Ultimate Ears Megaboom, LG XBoom of KEF Muon. En dat lijstje zouden we nog veel langer kunnen maken, want kleine Bluetooth-speakers gaan als zoete broodjes over de toonbank en het aanbod is enorm.
Zelfs een Sonos kan dus niet zonder meer op succes rekenen als ze zomaar een Bluetooth-speaker zouden lanceren. De Roam biedt dan ook meer dan een doorsnee Bluetooth-apparaat. Buiten in de tuin of in het park gebruik je hem inderdaad zoals elke Bluetooth-speaker: pair hem met je smartphone en je muziek speelt af. Bij je thuis waar er WiFi is, kun je ervoor kiezen om de Roam als een Sonos-speaker in te zetten. Dat wil onder meer zeggen dat je hem kunt bedienen via de Sonos-app, dat de muziek blijft spelen als je smartphone niet in de buurt is en dat je de Roam wanneer je wil kunt combineren met andere Sonos-speakers in de woning. En dat mogen we niet vergeten: de Roam is AirPlay 2-compatibel. Ook dat is vrij uniek voor speaker zoals deze.
Dat de Roam een dubbele rol kan opnemen is het vernuftigste aspect, maar ook marketingtechnisch is het slim gezien. De Roam geeft bestaande Sonos-gebruikers een manier om ook elders naar muziek te luisteren. En Sonos hoopt wellicht dat de Roam meer (jongere) mensen zal introduceren in het Sonos-universum. Het prijspunt van 179 euro is dan ook competitief met de voornaamste Bluetooth-only rivalen, wat eveneens slim gezien is. In die zin past de Roam ook perfect in de marktverbreding van Sonos, net zoals de Ikea Symfonisk-speakers.
Zo wit als de maan
Zoals alle auto’s en smartphones steeds meer klonen van elkaar worden, zo ook beginnen Bluetooth-speakers toch heel gelijkaardige trekken te vertonen. Toen we de eerste foto’s van de afgeronde Roam zagen, moesten we meteen denken aan de KEF Muon. Een collega verwees dan weer naar een Bluetooth-speaker van Denon. De staafvorm en het past-in-je-hand-formaat kennen we daarnaast van sommige Sony- en Ultimate Ears-speakers. Om maar te zeggen: verwacht hier geen ontwerp dat grenzen verlegt.
Het design mag niet vreselijk origineel zijn, de uitvoering lijkt wel prima in orde. De Roam is opgetrokken uit een stevig kunststof, met rubber aan de twee uiteindes. De speaker kan liggend of rechtopstaand gebruikt worden. Je zou misschien denken dat de speaker in de liggende stand vanwege de afgeronde hoeken makkelijk zou rollen, maar vier piepkleine voetjes zorgen dat de Roam zelfs op gladde, hellende oppervlaktes op zijn plaats blijft. Zet je hem recht dan doet de onderkant uit rubber hetzelfde. Aan de bovenkant vind je dan weer een viertal knoppen en een ledje dat aangeeft of de ingebouwde microfoon ingeschakeld is.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de populaire JBL Flip-speakers is de Roam een gesloten speaker. (En ja, strikt genomen is de Flip ook dicht, maar er zijn passieve radiatoren voorzien). Er is een duidelijke voorkant, met een rooster dat bestaat uit heel veel gaatjes. Dat is echt een Sonos-designelement dat onder meer doet denken aan de Arc-soundbar. De twee andere zijden van het driehoekig design zijn volledig toe en vlak, op de USB-C-poort en powerknop na.
De Sonos Roam is er in het zwart en het wit, of eigenlijk Lunar White. Wie ooit beelden zag van de maan, zal meteen door hebben dat dit eigenlijk wil zeggen dat de witte editie lichtgrijs overkomt. Best wel mooi, vinden we.
Oeps, in het zwembad
Sonos stelt dat de Roam stof- en waterdicht is (met een IP67-label) en ook valbestendig mag genoemd worden. Dat vallen vonden we wat lastiger om te testen – we moeten testproducten nu eenmaal ook teruggeven – maar de proef op de som nemen qua waterdichtheid durfden we wel aan. Onder de douche er mee en dat voor circa tien minuten lang, het bleek geen probleem voor onze testsample.
Een IP67-gecertifieerd toestel zou ook volledige onderdompeling in een zwembad moeten overleven. Tot op een diepte van een meter, daaronder zijn er geen garanties. Al vermoeden we wel dat een duik in een zwembad van pakweg 1,8 meter diep niet opeens catastrofaal zal zijn.
Wel een interessant weetje: de IP-standaarden worden vastgesteld met zuiver water. Een half uurtje op de zeebodem of in emmer bier op een studentenfeestje gaat misschien slecht aflopen. You’ve been warned.
Draadloos laden
De Roam laad je op via een USB-C-poort achteraan. In de doos vind je een geschikte kabel, voor de adapter moet je zelf zorgen. Dat is wel vaker zo bij Bluetooth-speakers. Gelukkig kun je gewoon een reguliere lader van je smartphone gebruiken of de USB-poort van je computer. Of een powerbank.
Optioneel kun je voor 49 euro een draadloze lader van Sonos aanschaffen. Het is gewoon iets heel klein en discreet, een kleine driehoek waarop de Roam in verticale modus perfect past. Wel goed om weten: de draadloze lader is eigenlijk een Qi-laadoppervlakte met een USB-kabel. Je hebt dus nog altijd de USB-lader van je smartphone nodig. Het is vooral een comfortextraatje om te zorgen dat je de Roam proactief oplaadt voor die keren dat je de speaker mee naar buiten wil nemen.
Sonos verdient een schouderklopje dat ze voor het draadloos laden gewoon voor de Qi-standaard kozen. Dat was wel anders bij de Move, die met een uniek laadsysteem kwam. De keuze voor Qi betekent dat de Roam-lader kan dienen om je mobiele toestel op te laden én dat je ook een draadloze lader van een derde partij wellicht kon gebruiken. Dat blijkt ook zo als we de proef op de som nemen. Een Samsung Galaxy S21 en een Huawei P30 Pro lieten zich vlot opladen via de draadloze Sonos-lader, al is het wel lastig om een forse smartphone op de kleine driehoek stabiel te plaatsen. Maar het kan wel, waardoor die aankoop van 49 euro zich net beter later terugverdienen. De Roam tankte trouwens ook probleemloos stroom bij via een draadloze Samsung-lader die we nog ergens in een lade hadden liggen (in de man drawer, red.).
Sonos Roam instellen via de app
Wil je de Roam enkel gebruiken als Bluetooth-speaker? Dat kan, maar je gaat hem wel eerst moeten instellen via de Sonos-app als je in de buurt van een WiFi-netwerk vertoeft. Dat is wel belangrijk om weten; koop de Roam dus niet zomaar ergens in een luchthavenwinkel om voor het eerst uit te pakken in een vakantiehuis in Barbados.
Uiteraard moet je het koppelen met de app ook doen als je de Roam soms met WiFi en soms met Bluetooth wil gebruiken. Welk scenario je ook wil volgen, de installatie gaat heel vlot. Sonos heeft het instellen van nieuwe producten stelselmatig eenvoudiger gemaakt en inmiddels is het echt wel gemakkelijk. In de app wordt de Roam snel gevonden en verbind je hem in een paar stappen met je draadloos netwerk. Heb je al Sonos-producten, dan wordt het automatisch gelinkt aan je Sonos-systeem. Als de Roam je eerste Sonos-product is, dan kun je eventueel nog streamingdiensten koppelen aan het platform.
Heb je al Sonos in huis? Dan verschijnt de Roam na het instellen gewoon mee tussen de andere speakers. Het enige wat anders is, is dat je in het overzicht van kamers bij de Roam een percentage ziet voor de batterijlading.
Veel muziekopties
Wanneer je de Roam gebruikt met een WiFi-verbinding heb je verschillende opties om muziek af te spelen. De voor de hand liggende is de Sonos-app, beschikbaar voor iOS, Android, MacOS en Windows. Keuze genoeg dus. De ervaring is hetzelfde als bij andere Sonos-apparaten, dus als je al vertrouwd bent met Sonos ben je ook met de Roam snel weg.
Als een Roam voor jou de entree betekent in het Sonos-verhaal dan ontdek je een app die je snel gewoon zal worden. We hebben de werking van deze app al vaak beschreven, dus raadpleeg gerust een eerdere Sonos-review om er meer over te ontdekken. Wat we positief vinden aan de Sonos-app is dat je makkelijk muziek opspoort via een uitstekende zoekfunctie (die zelfs over meerdere muziekdiensten en een eigen muziekcollectie heen kan zoeken), dat het (ont)koppelen van kamers makkelijk is en dat de app beschikt over ondersteuning voor alle relevante en minder relevante muziekdiensten. Apple Music, Deezer, Qobuz, Tidal, Soundcloud, YouTube Music… Het is meer een kleine selectie van wat mogelijk is. En Spotify? Ook dat is geen probleem. Sonos is zelfs ongeveer de enige die nog van Spotify de dienst via zijn eigen app toegankelijk mag maken, incluis met ondersteuning voor meerdere profielen als je een familieabonnement hebt. Verkies je toch de app van Spotify? Ook daarin verschijnt de Roam als speaker. Bij een selecte groep diensten (waaronder Spotify en Tidal) is het immers mogelijk om Sonos-speakers vanuit de app van de dienst zelf te bedienen.
Heb je een iPhone of iPad? Dan kun je ook muziek aanleveren via AirPlay 2. In dat geval kies je gewoon in de app van je favoriete dienst muziek. Een pluspunt van werken via AirPlay 2 is dat je de Roam dan ook in een groep kunt stoppen met speakers van een ander merk. Eigen muziekbestanden kun je afspelen vanaf een server of een mobiel toestel. Sonos roept tegenwoordig dat ze ook ‘hi-res’ audio ondersteunen, maar de lat ligt niet bepaald hoog: 24 bit/48 kHz. Je audiofiele 96 kHz bestanden gaan nog altijd niet afspelen. Over audiofielen gesproken: de Roam verschijnt net als andere Sonos-speakers in Roon.
Automatische TruePlay
De Roam is qua bediening heel gelijkend op de andere Sonos-toestellen. Maar er is ook een aantal zaken eigen aan deze kleine luidspreker. Je kunt bijvoorbeeld wel een stereopaar vormen – maar enkel in WiFi-modus. In tegenstelling tot de andere Sonos-speakers kun je geen twee Roams inzetten als achterste kanalen bij een Sonos-soundbar zoals de Sonos Arc of Sonos Beam.
Google Assistant-ondersteuning zit ingebakken in de Roam. En het werkt ook goed. Wil je liever geen meeluisterende reclamegigant, dan kun je de microfoon wel uitschakelen. Een ledje maakt duidelijk hoe het zit.
Nieuw bij de Roam is dat TruePlay automatisch werkt en dat zowel binnen als buiten. De Move had al deze automatische klankcorrectie, maar enkel wanneer je de speaker in WiFi-modus gebruikte. De Roam zal dus ook in de tuin door middel van zijn microfoons bijleren over de omgeving en het geluid aanpassen zodat het beter klinkt. De functie werkt wel, ontdekken we door een dikke luidsprekerhoes die we in de testruimte hebben liggen over de Roam gooien. Even klinkt het dof, na enkele seconden worden de bassen teruggeschroefd en de helderheid verhoogd. Echt perfect klinkt het niet opeens, maar toch beter. Wanneer we van binnen naar het terras wandelen, lijken de bassen wat zwaarder te worden. Al is het moeilijk zeggen wat er juist wordt gedaan; de omgeving bepaalt sterk wat je hoort. TruePlay op de Sonos One of Sonos Five doet meer, maar dat komt ook omdat die speakers vanwege hun complexere audiodesign meer flexibiliteit bezitten.
Er is ook een nieuwe functie waarmee je muziek die afspeelt op je Roam kunt verhuizen naar een andere Sonos-speaker. Dat zou je bijvoorbeeld willen doen als je na een tijdje buiten binnenkomt en een podcast wil verder beluisteren op de Sonos Five in je werkkamer. Deze handoff-functie kennen we al van bij Apple's HomePod, en ook hier werkt het zoals verwacht. Om het te gebruiken moet je de spelende Roam dicht bij een Sonos-speaker brengen en lang op de play/pauze-knop drukken. Het lijkt wel enkel te werken met nieuwere Sonos-speakers. Bij een Play:3 werkte het bij ons niet, bij een Ikea Symfonisk-boekenplankspeaker wél.
Uitstekend bereik
Gelukkig is het weer goed en kunnen we ons achteraan in de tuin in een strandstoel nestelen om de buitenprestaties van de Roam te onderzoeken. Het leven van een audioreviewer, dames en heren, heeft ook zeker zijn fijne momenten.
De Sonos Roam stelt tussen de bloemen niet opeens teleur. Het is klein, maar kan zeker luid genoeg om het lawaai van nabijgelegen sportterrein te overstemmen. Net zoals bij sommige andere kleine Bluetooth-speaker kijken we weer verbaasd dat zoiets klein toch behoorlijk veel decibels kan produceren. Door het medium ‘Enter Sandman’ van Metallica aan de buren laten weten dat je buiten werkt vandaag gaat wonderwel. Wat wel opvalt: het detailniveau en helderheid is heel afhankelijk van waar je hem zet. De Roam in het gras? Dan is het in de strandstoel wat minder duidelijk. Het beste resultaat krijg je toch als deze kleine Sonos naar je gericht houdt en niet heel laag bij de grond. Bezig met een voorjaars-BBQ? Zet hem dan even op de tafel of een stoel. Dat is toch een merkbaar verschil met sommige 360°-speakers, zoals die van Ultimate Ears.
Ook positief: het bereik van de Roam is extreem groot. Met een Samsung Galaxy S21 (toegegeven, uitgerust met de nieuwste netwerkchipset) konden we van achterin de tuin naar de koelkast in de keuken lopen zonder dat de muziek stopte – een afstand van 20 meter, deels binnen, deels buiten. Dat is echt wel goed.
We bespeuren geen echt kwaliteitsverschil als we binnen overschakelen op streaming via WiFi en de Sonos-app. Dat hadden we eerlijk gezegd ook niet verwacht, kritisch luisteren kan eigenlijk ook echt niet op een minispeaker zoals deze. Maar dat is ook niet de bedoeling: de Roam is net zoals andere Bluetooth-speakers in de eerste plaats een sfeerschepper, een speakers die doorgaans zal gebruikt worden om voor de nodige ambiance te zorgen of je een soundtrack te geven bij een andere activiteit. Niets mee mis. Wie toch iets kritischer wil luisteren of bijvoorbeeld een podcast helder wil horen, raden we aan de Roam op jouw hoogte en naar je te plaatsen. Dat maakt naar vocals toe een immens verschil.
Conclusie
Als het gaat om geluidskwaliteit presteert de Roam voor deze categorie verre van slecht. De gesloten behuizing en het kleine formaat werpen wel beperkingen op, waardoor de speaker qua vette basprestaties niet kan tippen aan rivalen zoals de JBL Charge 5. Het is wel wat helderder. De Loudness-functie heeft bovendien een zeer grote – en wat ons betreft negatieve – invloed op het klankkarakter.
De Roam kun je echter qua functionaliteit niet zomaar vergelijken met andere Bluetooth-speakers. Niemand anders biedt dezelfde hybride aanpak waarbij je kunt schakelen tussen WiFi en Bluetooth. Bovendien geniet je thuis in WiFi-modus van alle pluspunten van het stabiele en gebruiksvriendelijke Sonos-platform, of kun je streamen via AirPlay 2.
Voor wat je krijgt is de prijs van 179 euro eigenlijk wel sterk. Op zich betaal je hetzelfde of iets meer dan voor een vergelijkbare Bluetooth-speaker, maar krijg je wel meer mogelijkheden en gebruiksgemak. Denk dan aan draadloos laden, de waterdichte behuizing en automatische Trueplay. Het is vanuit die optiek dat je die 4,5 sterren bij deze review moet interpreteren.
Ben je niet op zoek naar die WiFi-streamingopties en heb je aan Bluetooth-streaming voldoende, dan zijn er andere opties die interessanter of goedkoper zijn.
Sonos Roam
179 euro | www.sonos.com
Beoordeling 4,5 op 5
- Streaming: WiFI 8022.11 b/g/n/ac (Sonos-app, AirPlay 2, Spotify Connect) en Bluetooth 5.0
- Batterij: tot 10 uur
- Opladen: via USB-c of draadloos
- Afmetingen: 16,8 x 6,2 x 6 cm
- Gewicht: 430 gram