NIEUWS

Na jaren worden draaitafels nog altijd gebruikt

Gastauteur | 25 februari 2023 | Fotografie Gastauteur

Voor veel mensen voelt het nog als gister als we het hebben over een plaatje draaien. Bij bijna iedereen thuis was een draaitafel te vinden met daarnaast een mooie kast voor met bij elkaar verzamelde plaatjes. De muziek wereld is in een korte tijd snel veranderd. Al snel kregen we cd’s en al snel daarna kwamen de eerste stereo’s, Ipods en andere streaming services. De muziek op de telefoon en USB volgde ook snel waardoor je in de auto of op je laptop of computer ook je favoriete muziek kon luisteren door middel van een USBtje. Na al die tijd is er gelukkig wel iets blijven hangen.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Draaitafel ontwikkeling

De draaitafels zoals men die kent van enkele jaren geleden zie je bijna nier meer. Deze draaitafels waren relatief groot van omvang en hadden een grote hoorn om de muziek uit te spelen. Vandaag de dag is net als alles in de wereld enorm ontwikkeld en kleiner geworden. Vandaag de dag zijn deze draaitafels klein van formaat en hebben een ingebouwde speakertjes waar prachtige heldere muziek uit komt. Je kunt deze draaitafel prachtig wegzetten op een van uw meubels, hij zal mooi wegvallen in uw huis en wanneer je hem wilt gebruiken kun je hem gelijk aan zetten.

Handig in gebruik

Voorheen waren de draaitafels relatief groot van formaat en hadden een beetje kennis nodig om aan de praat te krijgen. De draaitafels van vandaag zijn een stuk makkelijker in gebruik. Je kunt deze draaitafels in het stopcontact stoppen en het geluid naar wens aanpassen. Nu kun je je favoriete plaatje uitkiezen om af te spelen. Leg het plaatje op de draaitafel en plaats de naald op de buitenste rand van de plaat. Als hij goed staat hoor je licht geruis, dit betekend dat de muziek zo gaat beginnen. Wanneer je de plaat veel gespeeld hebt weet je wel waar op de plaat de muziek ongeveer begint en kun je deze hier gelijk bij plaatsen. De muziek uit de speakers is zuiver en vol van volume.

Achtergrond geluid

Veel mensen werken prettiger wanneer er een bepaald achtergrond geluid aanwezig is. Complete stilte kan zorgen voor afleiding. Daarom zetten mensen vaak een muziekje aan terwijl ze gaan trainen of werken. Zo kunnen ze zich ook beter concentreren. Je ziet dit ook gebeuren wanneer mensen spelen op een online casino. Dan willen veel mensen zich goed concentreren om er zeker van te zijn dat ze geen verkeerde zet doen. De muziek kan ervoor zorgen dat je meer plezier haalt uit je spel en uit de rest van je dag. Natuurlijk kan niet iedereen zich concentreren wanneer er muziek aanstaat daarom heb je ook speciale concentratie platen die geen muziek bevatten maar alleen maar ruis om zo een “White noice” te creëren. Dit geluid heeft geen bekende klanken of teksten en zorgt er dus alleen voor dat het niet stil is in de ruimte waarin je werkt. 

Accessoires

Naast de draaitafel kun je je muziek opstelling natuurlijk uitbreiden naar wens. Zo plaatsen veel mensen externe boxen naast of rondom de tafel om nog mooier of luider geluid af te kunnen spelen. Naast de boxen zie je ook vaak een mooi meubel kastje of platen rekje/plank om de platen neer te zetten. Een mooi meubel  vinden is niet zo lastig. In de meeste meubel winkels kun je kastjes vinden die geschikt zijn om te gebruiken voor deze platen. Als je extra moeite wilt doen kun je een vitrine kastje aanschaffen. Door de glazen deurtjes kun je je platen stofvrij houden maar toch mooi neerleggen zodat mensen jouw verzameling kunnen bewonderen.


EDITORS' CHOICE