NIEUWS

De beste elektronica? Trap niet in marketingtrucs!

Gastauteur | 06 februari 2023 | Fotografie Gastauteur

Als er iets de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen, is het wel de ontwikkeling van technologie. Waar we vroeger al blij waren wanneer er een tv was en we met het hele gezin aan de buis gekluisterd zaten, is dat vandaag de dag wel anders. Van smartphones in vele maten en modellen tot audiosystemen van talloze merken. Soms is het qua elektronica echt een ‘bomen en bos kwestie’. Hoe jij een goede overwogen keuze maakt zonder in de eerste de beste marketingtruc te trappen? Lees snel verder.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Ken de trucs

Om bijvoorbeeld de beste tv te kiezen is het goed om de marketingtrucs te kennen die op dit moment veel gebruikt worden. Eigenlijk kunnen we voor alle elektronica wel stellen dat het er vooral om gaat dat merken een hype creëren omtrent een bepaald model. Dat is iets wat ook zeer zichtbaar is bij smartphones.

De nieuwste uitvoering smartphones van de grote merken wordt gepresenteerd alsof je niet meer zonder kunt. Er wordt een groot rookgordijn hieromtrent opgeworpen, inclusief lanceringsdatum. Dit is een langdurig traject waar de hebberigheid alleen maar groter wordt. Wees hier niet vatbaar voor maar probeer juist rationeel te blijven.

Vergelijk je rijk

Ga dus niet klakkeloos voor de laatste optie maar kijk altijd naar wat de innovaties van de ene variant ten opzichte van de andere zijn. Is die nieuwe speaker écht zo’n innovatie ten opzichte van zijn voorgangers? En gebruik je al die extra opties op je camera echt? Wanneer dat niet het geval is, ga dan voor een net wat oudere variant. Deze zal van dezelfde goede kwaliteit zijn, maar voor een veel lagere prijs. Twijfel je over de kwaliteit? Ga dan naar een onafhankelijke vergelijkingssite, deze kan daarin uitkomst bieden.

Refurbished

Heb je echt een beperkt budget, maar heb je wel een nieuw apparaat nodig? Dan is het slim eens naar de refurbished markt te kijken. Hier vind je namelijk vandaag de dag al zeer goede apparaten die gewoon door reguliere bedrijven worden aangeboden. Zij hebben deze gecheckt op kwaliteit en kunnen daarover zelfs garantie afgeven. En de prijs? Daar zul je verbaasd over zijn.

Kortom, ken de bekende marketingtrucs en skip vooral de hype. Probeer rationeel te blijven en kijk wat past bij jouw wensen en budget. Online oriënteren en onafhankelijke reviews lezen kan hier ook bij helpen. Pas daar je aankoop op aan en je zult tot de beste koop komen!


EDITORS' CHOICE