NIEUWSNakamichi

Nakamichi Dragon Soundbar-systeem: 11.4.6-kanaals systeem met 21 kanalen en 31 drivers

Audiomerk Nakamichi heeft het Dragon soundbarsysteem aangekondigd op CES 2023. Het systeem bestaat uit meer dan alleen een soundbar. Er zijn ook twee subwoofers en een tweetal surround luidsprekers bij het systeem. In totaal heeft het systeem 31 drivers die samen 21 kanalen kunnen weergeven.

Nakamichi Dragon soundbarsysteem

Audiomerk Nakamichi was vroeger de onbetwiste leider m.b.t. cassettedecks. Samen met het verdwijnen van cassettedecks is Nakamichi ook verdwenen. De merkrechten zijn overgedaan aan een Chinese investeerder en het huidige Nakamichi heeft helemaal niets meer te maken met het Nakamichi van vroeger. Het huidige Nakamichi besteedt geen tijd meer aan cassettedecks maar tracht zich te onderscheiden op de markt van soundbars. Het Dragon soundbarsysteem zou alle andere soundbars het nakijken moeten geven.

De nieuwe soundbar is fors en heeft een breedte van 58 inch en lijkt dus met name bedoeld om grote televisies van beter geluid te voorzien. Alles bij elkaar bevat de Dragon 31 drivers, waaronder zes upfiring-drivers waarvan vier in de soundbar zelf en twee in de bijbehorende “3D Omni-Motion Reference Surround” -luidsprekers. Dan zijn er nog twee subwoofers die elk twee drivers aan boord hebben.

Nakamichi heeft een paar trucjes toegepast met de drivers van de Dragon. Om te beginnen zijn de vier upfiring-drivers in de hoofd-soundbar onder een hoek van zowel 10 als 20 graden geplaatst (twee aan elke kant) om  naar eigen zeggen verticale en bovengrondse geluidsobjecten op precieze hoogteniveaus beter weer te geven.

De omhoog gerichte drivers in de surround luidsprekers kunnen tot 180 graden worden gedraaid via de “PerfectHeight Mechanism”-functie van de fabrikant, waardoor de drivers “elke omgeving kunnen accommoderen”, ongeacht de vorm van de kamer, zo luidt de toelichting van Nakamichi.

Naast de omhoog gerichte drivers, bevatten de bipolaire surround-luidsprekerkasten ook vier extra drivers van drie inch (twee in elke luidspreker) voor de achter- en surroundkanalen, samen met een paar Air Motion tweeters.

Alle moderne surround codecs worden ondersteund, waaronder Dolby Atmos en Dolby Vision. Nakamichi beweertt ook dat de soundbar de eerste in zijn soort is die DTS:X Pro aanbiedt, een verbeterde versie van DTS's Atmos-concurrent die tot 32 luidsprekers ondersteunt, tegenover slechts 11 luidsprekers voor de standaardversie van DTS:X. Hoewel DTS:X Pro al zijn weg heeft gevonden naar geavanceerde AV-receivers, is dit de eerste keer dat deze codec in een soundbar is geplaatst.

Het totale opgegeven versterkervermogen geleverd door vijftien versterkers is 3.000 Watt.

Ten slotte biedt de Dragon ondersteuning van de aptX HD-codec van Qualcomm, waarmee audio met hoge resolutie kan worden afgespeeld via Bluetooth.

We weten niet of het systeem ook naar Europa zal komen en wat het dan zou moeten kosten. Waarschijnlijk gaat de levering ergens in de loop van de komende lente beginnen. Op diverse Engelstalige websites zien wij een prijs van 3.500 dollar genoteerd staan, maar dit is slechts een indicatie voor de prijs in Europa.


EDITORS' CHOICE